Football Talk

Nations League: «Κλείδωσαν» οι πρώτες της Γ’ κατηγορίας και το... παραθυράκι πρόκρισης στο EURO 2024 για την Εθνική είναι ανοικτό!

Nations League: «Κλείδωσαν» οι πρώτες της Γ’ κατηγορίας και το... παραθυράκι πρόκρισης στο EURO 2024 για την Εθνική είναι ανοικτό!

Η Εθνική πέτυχε τον στόχο της στο Nations League, έχοντας ήδη κατακτήσει την πρώτη θέση του ομίλου και την άνοδο στην Β’ κατηγορία. Εκτός αυτού όμως έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα συμμετοχής στα play offs που «χαρίζουν» εισιτήριο για το EURO 2024 και μόνο απαγορευτικό δεν είναι αυτό το ενδεχόμενο.

Η Ελλάδα πρόκειται να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Nations League, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την άνοδο στην Β’ κατηγορία, αφού ό,τι και να συμβεί στα δύο τελευταία ματς του ομίλου, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα είναι πρώτο. Ωστόσο, το πιο σημαντικό από όλα είναι το «παραθυράκι» πρόκρισης στο EURO 2024 που «ανοίγει» αυτή η πρωτιά.

Η δομή του Nations League προβλέπει ότι οι τέσσερις πρώτοι των ομίλων κάθε κατηγορίας παίζουν ένα... final four με έπαθλο την πρόκριση στο EURO. Οι ενδεχόμενοι αντίπαλοι της Ελλάδας είναι η Τουρκία, το Καζακστάν και η Γεωργία, που «κλείδωσαν» τις πρώτες θέσεις των άλλων ομίλων της Γ’ κατηγορίας. Χρειάζεται βέβαια να γνωρίζουμε την τελική κατάταξη του Nations League αλλά να περιμένουμε και την ολοκλήρωση των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ωστόσο πρέπει να έχουμε το νου μας και σε αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο φαντάζει και πολύ πιθανό, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την παρουσία μας στα γήπεδα της Γερμανίας στο καλοκαίρι του 2024.

Τουρκία: Το δυσκολότερο εμπόδιο

Προφανώς η εθνική ομάδα της Τουρκίας αποτελεί την μεγαλύτερη δυσκολία που μπορεί να βρει στο δρόμο της η Ελλάδα. Οι Τούρκοι σε όμιλο με ΛουξεμβούργοΝησιά Φερόε και Λιθουανία δεν είχαν κανένα πρόβλημα να πετύχουν τον στόχο που ήταν η άνοδος στην Β’ κατηγορία του Nations League. Μετά από πέντε αγώνες συγκέντρωσαν 13 βαθμούς (4 νίκες, 1 ισοπαλία), παραμένοντας αήττητοι και έτσι εξασφάλισαν την πρώτη θέση του ομίλου. Μάλιστα, οι γείτονες μας στα παιχνίδια αυτά σκόραραν 17 φορές, ενώ δεν δέχθηκαν τρια γκολ, όλα από το Λουξεμβούργο την 5η αγωνιστική!

turkey_3.jpg

Φυσικά, οι προαναφερθείσες χώρες δεν αποτελούν κάποιο σημαντικό δείγμα γραφής, αλλά από τον Σεπτέμβρη του 2021 που έχει αναλάβει τα ηνία ο Στέφαν Κουντς, η τούρκικη ομάδα δείχνει πολύ θετικά στοιχεία. Σε δέκα επίσημα ματς, μετρά μονάχα μια ήττα από την Πορτογαλία με 3-1, η οποία ωστόσο της στέρησε την συμμετοχή στον τελικό των μπαράζ για την πρόκριση στο Μουντιάλ.

Τα αποτελέσματα της Τουρκίας στο Nations League:

Τουρκία - Νησιά Φερόε 4-0

Λιθουανία - Τουρκία 0-6

Λουξεμβούργο - Τουρκία 0-2

Τουρκία - Λιθουανία 2-0

Τουρκία – Λουξεμβούργο 3-3

Βαθμολογία 1ου ομίλου (5 αγώνες):

Τουρκία 13 (17-3)

Λουξεμβούργο 8 (8-7)

Νήσοι Φερόε 5 (5-9)

Λιθουανία 1 (2-13)

Τελευταία αγωνιστική:

Νησιά Φερόε - Τουρκία (25/9)

Γεωργία: Αναγεννήθηκε με το «ραβδάκι» του Σανιόλ

Στο Nations League η Γεωργία σε πέντε ματς πέτυχε τέσσερις νίκες και μια ισοπαλία, σε όμιλο με ΒουλγαρίαΒόρεια Μακεδονία και Γιβραλτάρ, με πολύ σημαντικά «τρίποντα» στις έδρες των δύο πρώτων και έτσι εξασφάλισε οριστικά την πρωτιά!

Αν μη τι άλλο μια απρόσμενη συγκομιδή για την ομάδα του Βίλι Σανιόλ, όπως άλλωστε δήλωσε κι ίδιος. Η δουλειά που πραγματοποιεί ο Γάλλος τεχνικός έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, αφού η ομάδα του «τρέχει» σερί χωρίς ήττα από τις 9 Οκτώβρη και το 2-0 από  την... Ελλάδα, όταν και αποφάσισε να αφήσει στο 4-2-3-1, για το 3-4-3! Έκτοτε έχει οκτώ νίκες και δύο ισοπαλίες σε δέκα επίσημους και φιλικούς αγώνες, με μόλις τρια τέρματα παθητικό.

Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ομάδα φόβητρο, αλλά ο ενθουσιασμός που βγάζουν οι Γεωργιανοί στο χορτάρι είναι κάτι που θα πρέπει η Εθνική να προσέξει. Ενώ ο Κβίτσα Κβαρατσχέλια αποτελεί έναν ποδοσφαιριστή με τρομερή ποιότητα, παρά το νεαρό της ηλικίας του και μπορεί να κάνει ζημιά σε οποινδήποτε αντίπαλο.

FdW4ehMWQAAI-xp.jpg

Θετικό σε αυτή την διασταύρωση είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει ουδέποτε ηττηθεί από τους Γεωργιανούς, με τις πιο πρόσφατες αναμετρήσεις να αφορούν τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 (2-0 & 1-1).

Τα αποτελέσματα της Γεωργίας στο Nations League:

Γεωργία - Γιβραλτάρ 4-0

Βουλγαρία - Γεωργία 2-5

Βόρεια Μακεδονία - Γεωργία 0-3

Γεωργία - Βουλγαρία 0-0

Γεωργία – Βόρεια Μακεδονία 2-0

Βαθμολογια 4ου ομίλου (5 αγώνες):

Γεωργία 13 (14-2)

Βόρεια Μακεδονία  7 (7-6)

Βουλγαρία 6 (9-7)

Γιβραλτάρ 1 (1-16)

Τελευταία αγωνιστική:

Γιβραλτάρ - Γεωργία (26/9)

Καζακστάν: «Όπλο» του, η άμυνα!

Ίσως ο πιο βατός αντίπαλος από τους τρεις, αλλά σίγουρα ο πιο απρόβλεπτος. Το Καζακστάν με τον Μάγκομεντ Αντίεφ πλέον στον πάγκο έχει βρει «σφυγμό» και αποτελεί έναν δυσκολοκατάβλητο αντίπαλο. Χαρακτηριστικό άλλωστε που το αποδεικνύει είναι ότι σε 77 τελικές που έχει δεχθεί στα πέντε ματς του ομίλου ως τώρα έχει μόλις τρία τέρματα παθητικό!

c200d8_no_logo_no_text.jpg

Οι Καζάκοι εξασφάλισαν την πρωτιά του ομίλου στο Nations League, από εκεί όπου πριν από τρεις μήνες αντιμετώπιζαν την Μολδαβία για παραμονή στην κατηγορία. Φαίνεται λοιπόν ότι το μομέντουμ είναι θετικό για τους Ασιάτες.

Τα αποτελέσματα του Καζακστάν στο Nations League:

Καζακστάν  - Αζερμπαϊτζάν 2-0

Σλοβακία - Καζακστάν 0-1

Λευκορωσία - Καζακστάν 1-1

Καζακστάν - Σλοβακία 2-1

Καζακστάν - Λευκορωσία 2-1

Βαθμολογία 3ου ομίλου (4 αγώνες):

Καζακστάν 13 (8-3)

Αζερμπαϊτζάν 7 (4-4)

Σλοβακία 6 (4-5)

Λευκορωσία 2 (2-6)

Τελευταία αγωνιστική:

Αζερμπαϊτζάν - Καζακστάν (25/9)

Μπορεί να είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλάμε για τα play offs του Nations League, καθώς πρέπει να μεσολαβήσει η προκριματική φάση του EURO 2024. Αφενός για να είμαστε σίγουροι ότι χρειαζόμαστε τα play offs για να βρεθούμε στην τελική φάση και αφετέρου για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τους αντιπάλους της Εθνικής (οι οποίοι θα προκύψουν από την τελική κατάταξη στη διοργάνωση). Στην περίπτωση όμως που η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει το εισιτήριο για την Γερμανία μέσω των προκριματικών, το μονοπάτι του Nations League, φαντάζει κάτι παραπάνω από «χρυσή» ευκαιρία!

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0