Football Talk

Εθνική Βραζιλίας: Κορμός με «σφραγίδα» Premier League και ένας Νεϊμάρ έτοιμος να σηκώσει το βάρος της φανέλας στο Μουντιάλ! (video)

Εθνική Βραζιλίας: Κορμός με «σφραγίδα» Premier League και ένας Νεϊμάρ έτοιμος να σηκώσει το βάρος της φανέλας στο Μουντιάλ! (video)

Η Εθνική Βραζιλίας φαντάζει το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 που διεξάγεται στο Κατάρ και όχι άδικα. Το ρόστερ της «σελεσάο» δείχνει να διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, με παίκτες παγκοσμίου κλάσης, καθώς και έναν Νεϊμάρ που την «κατάλληλη στιγμή» βρίσκει τον καλό του εαυτό και δείχνει ότι μπορεί να την οδηγήσει στο έκτο «αστέρι».

Παγκόσμιο Κύπελλο και Εθνική Βραζιλίας, δύο έννοιες συνυφασμένες. Η «σελεσάο» αποτελεί την πολυνίκης του θεσμού με πέντε κατακτήσεις και φιλοδοξεί στο Κατάρ να προσθέσει το έκτο «αστέρι» στο έμβλημά της. Ο Τίτε έχει στα χέρια του ένα πολύ δυνατό σύνολο, βασισμένο σε μονάδες από την Premier League, αλλά και έναν Νεϊμάρ που την φετινή σεζόν «πετάει φωτιές».

Κορμός με σφραγίδα Premier League

Έχουν περάσει 20 χρόνια από την τελευταία φορά που η Βραζιλία κάθισε στον θρόνο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας. Στο ρόστερ της τότε δεν υπήρχε κανείς ποδοσφαιριστής από το πρωτάθλημα της Premier League, αλλά οι καιροί άλλαξαν. Στους τελευταίους φιλικούς αγώνες με Γκάνα (3-0) και Τυνησία (27/9) πριν το Μουντιάλ που ξεκινά το Νοέμβρη, ο Τίτε κάλεσε στην 26μελή αποστολή 12 ποδοσφαιριστές από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Κανένα άλλο πρωτάθλημα δεν έχει τόσο μεγάλη εκπροσώπηση στο ρόστερ των Βραζιλιάνων.

Μάλιστα, η κατανομή των 12 αυτών ποδοσφαιριστών είναι μοιρασμένη σε όλες τις θέσεις της ομάδας. Άλισον και Έντερσον δίνουν τη δική τους... μάχη για τη θέση κάτω από τα γκολπόστ της ομάδας. Η ηγετική μορφή του Τιάγκο Σίλβα στο κέντρο της άμυνας, που στα 37 του χρόνια ετοιμάζεται για το τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας του. Στην μεσαία γραμμή, η δυάδα ΚασεμίροΦαμπίνιο προσδίδει σιγουριά και ποιότητα στις τακτικές του Τίτε, ενώ υπάρχουν φυσικά οι Φρεντ και Μπρούνο Γκιμαράες.  Ο Ρενάν Λόντι, ο οποίος φέτος πήρε μεταγραφή στη νεοφώτιστη Νότιγχαμ Φόρεστ, είναι μια επιλογή που ακόμα και από τον πάγκο θα δώσει βοήθειες. Τέλος, στην μεσοεπιθετική γραμμή, η Βραζιλία διαθέτει ένα «οπλοστάσιο» από αγγλικούς συλλόγους, με τον Άντονι, τον Ριτσάρλισον, τον Φιρμίνο και τον Λούκας Πακετά να τρομάζουν κάθε αντίπαλη άμυνα.

Βέβαια, ο Τίτε στην συγκεκριμένη 26αδα άφησε εκτός αρκετούς ποδοσφαιριστές που όχι μόνο βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση την φετινή σεζόν, αλλά θα αποτελέσει έκπληξη αν κάποιος από αυτούς δεν βρεθεί στο Κατάρ. Ο λόγος φυσικά για την τριάδα των... Γκάμπριελ της Άρσεναλ. Μαρτινέλι, Ζεσούς και Μαγκαλάες δεν κλήθηκαν από τον Βραζιλιάνο τεχνικό για τα φιλικά, όπως και ο Φιλίπε Κοουτίνιο της Άστον Βίλα, όμως δεν σημαίνει ότι θα απόντες και στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

48ba457a8f.jpg

Πλουραλισμός στην επίθεση

Η αλήθεια είναι πως στις τελευταίες διοργανώσεις Μουντιάλ, έλειψε από την κορυφή της επίθεσης ένα δυνατό «όπλο» για την Βραζιλία. Φέτος, η «φουρνιά» που έχει στα χέρια του ο Τίτε, μπορεί να μην έχει το τρανταχτό όνομα, όπως είχαν οι παλαιότερες με Αντριάνο, Ρονάλντο κ.ο.κ, αλλά δείχνει πως έχει την... χάρη. Στο παιχνίδι με την Γκάνα είδαμε τον Ριτσάρλισον στην θέση του φορ, ο οποίος πέτυχε μάλιστα και δύο γκολ, αλλά σίγουρα δεν είναι... πανάκεια αυτή επιλογή.

71cda63c8c725a833a09415ba059e5a9.jpg

Εν απουσία του Γκάμπριελ Ζεσούς, ο επιθετικός της Τότεναμ ήταν αυτός που «μπήκε στα παπούτσια» του συμπατριώτη του, υπάρχουν ωστόσο μερικοί ακόμα που διεκδικούν τη θέση στο κέντρο της επίθεσης. Ο πάντα χρήσιμος Ρομπέρτο Φιρμίνο, ο νεαρός Ματέους Κούνια της Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά και ο Πέδρο. O 25χρονος επιθετικός της Φλαμένγκο (24 γκολ, 10 ασίστ μέσα στο 2022) επέστρεψε στις κλήσεις του Τίτε μετά το Νοέμβρη του 2020 και ενώ φαντάζει αουτσάιντερ για να ταξιδέψει στο Κατάρ, η παρουσία του στο ρόστερ δείχνει βάθος που έχει η ομάδα.

Πάντα βέβαια πρέπει να έχουν στο μυαλό μας και τις περιφερειακές στην επίθεση επιλογές. Βινίσιους Τζούνιορ και Ροντρίγκο από την Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ραφίνια της Μπαρτσελόνα και ο Άντονι που αναφέρθηκε νωρίτερα είναι τέσσερις ποδοσφαιριστές που θα καλύψουν τις θέσεις των εξτρέμ και έχουν την ικανότητα να προσφέρουν και σε δημιουργία και στο σκοράρισμα.

FdXYWTCXgA0lbt0_1.jpg

Ο Νεϊμάρ πάνω από όλους...

Το καλό έμεινε όμως για το τέλος. Αν ένας ποδοσφαιριστής έχει εγγυημένη την θέση του στο ρόστερ και την ενδεκάδα της Εθνικής Βραζιλίας, αυτός είναι ο Νεϊμάρ! Ο Βραζιλιάνος σταρ την φετινή σεζόν έχει βρει τον παλιό καλό εαυτό του και την κατάλληλη στιγμή θα έλεγε κανείς, αφού το Μουντιάλ του Κατάρ απέχει λιγότερο από δύο μήνες. Ως την στιγμή που γράφεται το παρών κείμενο, ο Νεϊμάρ έχει αγωνιστεί σε 12 ματς με Παρί Σεν Ζερμέν και Βραζιλία, όπου έχει σημειώσει 11 γκολ και 10 ασίστ. Η επιρροή του στο παιχνίδι της «σελεσάο» θα είναι σίγουρα καθοριστική και αυτό αποτυπώνεται στην «λατρεία» που δείχνουν οι συμπατριώτες του προς εκείνον.

FdaYvxFWQAEu7-F.jpg

Στο πρόσφατο ματς με την Γκάνα μάλιστα, ο Νεϊμάρ ισοφάρισε τον Πούσκας στην κορυφή της λίστας όλων των εποχών με τις ασίστ σε διεθνές επίπεδο (55), ενώ ξεπέρασε τον Πελέ στον συνολικό αριθμό γκολ και ασίστ (129) με την Εθνική Βραζιλίας.

Η τελική επιλογή από τον Τίτε για τους 26 που θα ταξιδέψουν στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο θα γίνει τον Οκτώβρη, πέντε με έξι περίπου εβδομάδα πριν την έναρξη της διοργάνωσης (21 Νοέμβρη). Ως τότε δεν θα έχουν αλλάξει σημαντικά πράγματα και η εικόνα που βγάζει η Βραζιλία στα φιλικά του Σεπτέμβρη θα είναι «λίγο πολύ» η ίδια που θα δούμε και στο Μουντιάλ, δείχνει όμως ικανή να πάει μέχρι τέλους...

Και ένα δείγμα από το βάθος που έχει η Βραζιλία στο ρόστερ της και δεν αποκλείεται να το δούμε αυτό και στο Μουντιάλ (εικόνα από ESPN):

FdRl1h1XgAIBg2m.jpg

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0