Football Talk

Εθνική Αγγλίας: Το «It’s coming home» έγινε… «Gareth, we’ve got a problem» και οι 59 ημέρες για το Μουντιάλ, μοιάζουν λίγες! (video)

Εθνική Αγγλίας: Το «It’s coming home» έγινε… «Gareth, we’ve got a problem» και οι 59 ημέρες για το Μουντιάλ, μοιάζουν λίγες! (video)

 Πέμπτη αγωνιστική του Nations League. Πέμπτο ματς που δεν κερδίζει η Αγγλία, η οποία ένα χρόνο μετά τον τελικό του EURO, βιώνει τον υποβιβασμό από την πρώτη κατηγορία του θεσμού, έχοντας συγκεντρώσει 2 βαθμούς σε 495 λεπτά. Στον ίδιο χρόνο, δεν έχει καν καταφέρει να σκοράρει, σε κανονική ροή αγώνα. Τα αρνητικά ρεκόρ είναι πολλά και ο χρόνος μέχρι την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, λιγοστεύει… επικίνδυνα για τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ!

Μία ακόμη εμφάνιση της Αγγλίας στο Nations League και ένα ακόμη ματς που απέδειξε πως τα «Τρία Λιοντάρια» του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, όχι μόνο δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, αλλά έχουν και βασικά προβλήματα να λύσουν, 59 ημέρες ακριβώς, πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

Η αναμέτρηση της 5ης αγωνιστικής του θεσμού
, ανέδειξε για ακόμη μία φορά πως κάτι δεν βαίνει προς την σωστή κατεύθυνση, με τον Χάρι Κέιν να είναι ο μοναδικός που «διασώθηκε» από το… ναυάγιο της Αγγλίας, που για 5η διαδοχική φορά, δεν κατάφερε να κερδίσει σε κανονική διάρκεια την Ιταλία.

Το πρόβλημα δεν είναι όμως το γεγονός πως οι τέσσερις σερί ισοπαλίες μεταξύ τους «έσπασαν», αλλά το ότι η ομάδα που πριν από ένα χρόνο, διεκδικούσε το EURO, έχοντας φτάσει τελικό στο «σπίτι» της, πλέον γνώρισε τον υποβιβασμό από την πρώτη κατηγορία του Nations League και ενδέχεται να αντιμετωπίσει την Ελλάδα, στον θεσμό του 2023-23.

Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο;  Πολλοί θα μιλήσουν για τους αριθμούς της Αγγλίας και κυρίως για αυτούς που προέκυψαν μετά τη νέα ήττα από τη «Σκουάντρα Ατζούρα» στο Σαν Σίρο. Χαρακτηριστικό δηλαδή είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην παραγωγή ευκαιριών.

Είτε αγωνίζεται με το «κλασσικό» 4-2-3-1 είτε με το 3-5-2 που αρέσκεται να υιοθετεί ο Σάουθγκεϊτ, η Αγγλία δυσκολεύεται να βγάλει φάσεις και στηρίζεται στην ατομική ποιότητα ορισμένων ποδοσφαιριστών, με τον Χάρι Κέιν σαφώς να είναι το «βαρύ πυροβολικό», αλλά να μην καταφέρνει… πάντα να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα.

Σε αυτή την περίπτωση τι συμβαίνει; Η Αγγλία δεν σκοράρει. Είναι τόσο απλό, αν αναλογιστεί κανείς πως έχει σημειώσει μόλις ένα γκολ στην διοργάνωση, και αυτό από το σημείο του πέναλτι, ούσα η μοναδική ομάδα που δεν έχει κατορθώσει να βρει δίχτυα σε κανονική ροή αγώνα σε ολόκληρο το Nations League, μαζί με το Σαν Μαρίνο.

Η απορία πολλών θα ήταν… «Πότε σκόραρε ξανά σε κανονική ροή αγώνα;» Και είναι επόμενο, μιας και το ότι σε 495 αγωνιστικά λεπτά, δεν έχει βρει τον στόχο, είναι προβληματικό από μόνο του. Η τελευταία φορά λοιπόν ήταν τον Μάρτιο απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού από τον Ραχίμ Στέρλινγκ, ο οποίος κόντρα στην Ιταλία ήταν επίσης εξαφανισμένος.


Κάπως έτσι, και με μόλις δύο βαθμούς ως συγκομιδή της, η Αγγλία δεν έχει καταφέρει να κερδίσει πέντε επίσημα ματς, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια. Για πρώτη φορά μετά την αλλαγή του ονόματος σε… Premier League. Πριν η Άρσεναλ πάρει το αήττητο και όταν η Όλνταμ αγωνιζόταν στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Τόσο… μακρινή είναι η τελευταία φορά που η Αγγλία είχε βιώσει μία τόσο μεγάλη ποδοσφαιρική κρίση.

Όσον αφορά τα γκολ… Τρία διαδοχικά ματς χωρίς γκολ και… πέντε με ένα από τη «λευκή» βούλα. Γυρνάμε τον χρόνο στο Νοέμβριο του 2000. Τότε ήταν η τελευταία φορά! Γενικότερα λοιπόν, τα «Τρία Λιοντάρια» βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις και οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές τους, δεν έζησαν καν τις προηγούμενες, προκειμένου να βρουν άμεσα τον τρόπο να «ξεκολλήσουν» από τους 2 βαθμούς σε 5 ματς στο Nations League.

Ο Νικ Πόουπ, που είναι ο πρώτος τερματοφύλακας της Νιούκαστλ μετά από 122 χρόνια που ξεκινά ως βασικός για την Αγγλία, ο Μπουκάγιο Σάκα, ο Ντέκλαν Ράις ή ακόμη και ο Χάρι Μαγκουάιρ, δεν θα θυμούνται αυτά τα προβλήματα και ο μόνος που ενδέχεται να μπορεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση, είναι ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Η αλήθεια είναι πως τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο Άγγλος αντιμετωπίζει μεγάλη κριτική. Από τα media, από τους δημοσιογράφους, από παλιούς ποδοσφαιριστές και φυσικά από τον… Γκάρι Λίνεκερ, που δεν παύει να εκφράζει τους προβληματισμούς του στο twitter, αναφορικά με το Παγκόσμιο Κύπελλο που πλησιάζει και τις επιλογές για την κατάρτιση της βασικής ενδεκάδας.

Ουδείς γνωρίζει αν το πρόβλημα έγκειται στο σύστημα που επιλέγει ο Σάουθγκεϊτ ή στα πρόσωπα, αλλά είναι δεδομένο, πως με αυτή την εικόνα στο Κατάρ, η Αγγλία δεν θα έχει καμία τύχη. Το ότι λογίζεται ακόμη ως τρίτο φαβορί, αναδεικνύει το «μέταλλο» και την αναγνώριση που λαμβάνει από το φίλαθλο ποδοσφαιρικό κοινό, αλλά για να σταθεί αντάξια των προσδοκιών, θέλει αλλαγές.

Όχι απαραίτητα αποχώρηση του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, αλλά καινοτόμες ιδέες, που θα βελτιώσουν την ψυχολογία της και θα την καταστήσουν εκ νέου, επικίνδυνη για τους αντιπάλους της. Μέχρι τότε, θα αναλύουμε τα αρνητικά ρεκόρ, με την κλεψύδρα να μετρά αντίστροφα και τον Ομοσπονδιακό τεχνικό των «Τριών Λιονταριών» να αναγνωρίζει πως… υπάρχει πρόβλημα!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0