Football Talk

Εθνική Ολλανδίας: Παίζεις στον Άγιαξ; Γίνεσαι «οράνιε»....

Εθνική Ολλανδίας: Παίζεις στον Άγιαξ; Γίνεσαι «οράνιε»....

Οι κλήσεις του Λούις Φαν Χάαλ στην αποστολή της εθνικής Ολλανδίας περιλαμβάνουν τον Κένεθ Τέιλορ. Και μετά από μόλις 23 συμμετοχές στην Eredivisie, υπάρχουν ερωτηματικά.

Ο Άγιαξ ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους συλλόγους, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από τους ΚρόιφΡεπ και Φαν Μπάστεν στους ΖέεντορφΜπέργκαμπ και πιο πρόσφατα σε παίκτες όπως ο Ματίας Ντε Λιχτ, η ακαδημία ταλέντων του «Αίαντα» είναι θρυλική.

Το ερώτημα που προκύπτει μετά από την κλήση του Κένεθ Τέιλορ στην εθνική Ολλανδίας είναι αν οι παίκτες του Άγιαξ τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης από τους ομοσπονδιακούς προπονητές της χώρας. Είναι γεγονός πως τέσσερις προπονητές των Οράνιε από το 2000 και έπειτα (Φαν Χάαλ, Μπλιντ, Κούμαν, Φράνκ Ντε Μπουρ) είχαν διατελέσει προπονητές του Άγιαξ προτού αναλάβουν, αριθμός που αυξάνεται στους 5 με τον Μάρκο Φαν Μπάστεν. Η προϋπηρεσία του τελευταίου ήταν μονάχα στην ομάδα νέων της ομάδας του Άμστερνταμ.

Κατά μέσο όρο οι παίκτες του Άγιαξ χρειάζονται 34,5 αγώνες στην κορυφαία κατηγορία της χώρας πριν κληθούν στην εθνική, έναντι 85,5 της PSV, 86,8 της Φέγενορντ, 106,7 της ΑΖ Άλκμααρ και 183,5 της Τβέντε. Δηλαδή ένας παίκτης του Άγιαξ καλείται 2,5 φορές γρηγορότερα από έναν της PSV Αιντχόφεν, ομάδας που έχει κερδίσει ίδιο αριθμό τίτλων (8 έκαστος) τον 21o αιώνα.


Ο... γνωστός μας Χέντβιγκες Μαντούρο (πρώην του ΠΑΟΚ) χρειάστηκε μόλις 3 αγώνες, ο Ντε Λιχτ 7, ο Βέλτμαν 11 και οι Μπάμπελ και Σνάιντερ 12. Επτά από τις δέκα ταχύτερες κλήσεις στην ιστορία της εθνικής Ολλανδίας είναι παίκτες του Άγιαξ. Στην κλήση δε, που περιελάμβανε τον Κένεθ Τέιλορ, ο Άγιαξ έχει 8 παίκτες,  ενώ PSV και Φέγενορντ μαζί έχουν τον εξής έναν: τον Κόντι Γκακπό της PSV, που είναι δεύτερος σε όλη την Ευρώπη σε γκολ και ασίστ (8 και 6 αντίστοιχα).
ταχυτερες_συμμετοχες.png

Είναι γεγονός λοιπόν πως η ανέλιξη των παικτών του Άγιαξ είναι σημαντικά ταχύτερη από αυτή των ομολόγων τους. Όπως είναι γεγονός πως ο Λούις Φαν Χάαλ είναι ένας θρύλος της προπονητικής με τίτλους σε Άγιαξ, Μπαρτσελόνα και ΑΖ Άλκμααρ, ενώ την τελευταία δεκαετία ο Άγιαξ έχει κατακτήσει 6 τίτλους έναντι 3 της PSV, και ενός της Φέγενορντ. Στο ίδιο διάστημα ο «Αίαντας» βρέθηκε στον τελικό του Europa League το 2016-17 και μια ανάσα από τον τελικό του Champions League το 2018-19, αποκλείοντας Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους. Κορυφαίο επίτευγμα της PSV στο ίδιο διάστημα ήταν η παρουσία της στα προημιτελικά του Conference League πέρσι, αφού αποκλείστηκε τόσο σε Champions League όσο και σε Europa League.

Η αλήθεια φαίνεται να βρίσκεται κάπου στη μέση. Ο Άγιαξ δίνει μεγάλες προοπτικές στους παίκτες του, αλλά έχει και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις. Ενώ οι επιτυχίες του απέναντι στους ανταγωνιστές του σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις φαίνονται να τον δικαιώνουν.

Φίλιππος Μεντιδάκης
www.bnsports.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0