Football Talk

Ουντινέζε: «Φλερτάρει» με την κορυφή πραγματοποιώντας ξεκίνημα βγαλμένο από βιβλίο 20ετίας που έχει και… ΠΑΟΚ μέσα! (video)

Ουντινέζε: «Φλερτάρει» με την κορυφή πραγματοποιώντας ξεκίνημα βγαλμένο από βιβλίο 20ετίας που έχει και… ΠΑΟΚ μέσα! (video)

Τα χαμόγελα έχουν επιστρέψει για τα καλά στο Φρίουλι, με την Ουντινέζε να «λάμπει» στο πρώτο κομμάτι της φετινής Serie A. Το BN Sports ασχολείται με τους πρωταγωνιστές του επιτεύγματος, αφού πρέπει κανείς να γυρίσει 22 χρόνια πίσω για να βρει κάτι αντίστοιχο και ο συσχετισμός με τον ΠΑΟΚ.

Τι και αν έχει το 13ο πιο ακριβό ρόστερ στη Serie A; Η Ουντινέζε έχει «κλέψει τις εντυπώσεις» στην εκκίνηση της σεζόν 2022-23, όταν μετά από 7 αγωνιστικές, ανέβηκε έστω και προσωρινά στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Μάλιστα, η επιτυχία αυτή γίνεται ακόμα πιο έντονη αν αναλογιστεί κάποιος πως «τρέχει» ένα σερί 5 συνεχόμενων νικών και μόνο στα πρώτα δύο παιχνίδια «άφησε» βαθμούς.

Μπορεί ο θρίαμβος επί της φορμαρισμένης Ρόμα (4/9, 4-0) να έφερε τον πρώτο κρότο και να ξάφνιασε πολλούς, ωστόσο ο Αντρέα Σοτίλ και οι παίκτες του αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για κάποιο «πυροτέχνημα». Εμφατική νίκη στο Στάδιο Μαπέι (11/9, 3-1 επί της Σασουόλο) και επικράτηση με το ίδιο σκορ της ισχυρής Ίντερ (18/9). Το BN Sports επιχειρεί να δώσει εξήγηση στο έως τώρα φαινόμενο-Ουντινέζε και να κάνει μία μίνι-αναδρομή στις ενδοξότερες μέρες που έχει βιώσει η ακριτική πόλη του ιταλικού βορρά των 100 χιλιάδων κατοίκων.

Το ξεκίνημα με ονοματεπώνυμο!

Κάθε επίτευγμα στον αθλητισμό, δεν στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στον αθλητή-πρωταγωνιστή, αλλά έχει και «αφανείς ήρωες». Δευτερεύοντες ρόλους, υπερπολίτιμους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο Ούντινε. Όχι, ο Αντρέα Σοτίλ δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία των περιπτώσεων «αρχιτέκτονας» με μόλις 7 στροφές στο πρωτάθλημα. Θα ήταν αφελές και υπερφίαλο. Ωστόσο, αναμφισβήτητα αποτελεί τον άνθρωπο που έχει επαναφέρει τη νοοτροπία νικητή στο σύλλογο.
Fc_6QQ2XEAAuYb2.jpeg
Ο 48χρονος πλέον τεχνικός, έκανε το step up με την Άσκολι, όσο δύσκολο και αν φαινόταν αυτό όταν ανέλαβε τις «τύχες» της. Το Δεκέμβριο του 2020, προσελήφθη από την προτελευταία ομάδα του Δημήτρη Ελευθερόπουλου στην Ιταλία, για να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», ούσα στη ζώνη του υποβιβασμού. Και εκείνος όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά παραλίγο να την ανεβάσει και κατηγορία μιας και 1μιση χρόνο αργότερα έπαιζε μπαράζ ανόδου. Μπορεί ο προβιβασμός να μην ήρθε για το σύλλογο, ωστόσο ο Σοτίλ με τη δουλεία του, κέρδισε το «εισιτήριο» για τη Serie A.

Οι «Ζεμπρέτε» ήταν αυτοί που τον εμπιστεύθηκαν και του έδωσαν τη δυνατότητα να κοουτσάρει για πρώτη φορά στα «σαλόνια» του ιταλικού ποδοσφαίρου. Στο Ούντινε όμως δεν ήταν άγνωστος. Είχε παίξει μια τετραετία (1999-2003) για τους «Φριουλάνους», όντας μάλιστα παρόν και βασικό μέλος της ομάδας που είχε διαγράψει ξεκίνημα ανάλογο με το φετινό.

Ο πρώτος της σκόρερ δούλευε στα KFC πριν τέσσερα χρόνια!

«Ο επιμένων νικά λένε» και ο Μπέτο είναι ένα ακόμα παράδειγμα που επιβεβαιώνει τη φράση. Ο 24χρονος δεξιοπόδαρος, διανύει την δεύτερη του χρονιά στη βόρεια Ιταλία και την Ουντινέζε αφού πέρυσι ήταν δανεικός από την Πορτιμονένσε.

Παρά τη μεγάλη διαφορά δυναμικότητας και ανταγωνισμού, ο Πορτογάλος σέντερ φορ προσαρμόστηκε γρήγορά, σκοράροντας με την πρώτη διψήφιο αριθμό γκολ (11). Το γεγονός αυτό, «ανάγκασε» τους Ιταλούς να δώσουν 7 εκατομμύρια ευρώ στον πορτογαλικό σύλλογο για να τον κάνουν δικό τους με τον ίδιο να συνεχίζει από εκεί που πέρυσι σταμάτησε. Ο υψηλόσωμος επιθετικός από τη Λισαβώνα έχει πετύχει 4 γκολ σε επτά αγωνιστικές, ερχόμενος μάλιστα συνήθως από τον πάγκο.

Ο Μπέτο αποτελεί μία περίπτωση παίκτη που δεν τα βρήκε όλα «ρόδινα» ούτε του δόθηκαν στο.. χέρι. Αντιθέτως προσπάθησε πολύ, μόχθησε, έκανε δυο δουλειές για να φτάσει να «χτυπά την πόρτα» της 3ης στη βαθμολογία σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της «γηραιάς ηπείρου». Όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος, όταν αγωνιζόταν στην Τιρές (ομάδα 4ης κατηγορίας στην Πορτογαλία) εργαζόταν και στα KFC για να «βγάζει πέρα». Η προσήλωση στον στόχο τον αντάμειψε και η Ουντινέζε βρήκε το σημείο αναφοράς της στην επίθεση.

Flashback 22 ετών

Την τελευταία δεκαετία, η Ουντινέζε τερμάτιζε σταθερά στο κάτω μισό του βαθμολογικού πίνακα. Οι αναμνήσεις της Ντι Νατάλε-εποχής ανήκαν στο παρελθόν, με το σύλλογο να «αντικρίζει» ενίοτε το φάσμα του υποβιβασμού.

Πρέπει να γυρίσει κανείς το χρόνο μια δεκαετία πίσω για να βρει ανταγωνιστικότατη την Ουντινέζε. Τότε ήταν και το καλύτερο διάστημα στην ιστορία του συλλόγου. Οι «Ζεμπρέτε», με τον Φραντσέσκο Γκουιντολίν στον πάγκο είχαν τελειώσει επί τρία συναπτά έτη τη σεζόν ευρισκόμενοι στο top-5 της βαθμολογίας, με την 3η θέση της περιόδου 2011-12 να αποτελεί και την υψηλότερη που έχει λάβει ποτέ.

Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μάλιστα εκείνης της χρονιάς, είχε βρει στο δρόμο της τον ΠΑΟΚ για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League και τον είχε αποκλείσει. Το 0-0 στο Φρίουλι έδινε αρκετές ελπίδες στους Θεσσαλονικείς, παρά ταύτα η ρεβάνς της Τούμπας ήταν… κατήφορος (3-0).

Παρά τις υψηλές πτήσεις όμως τότε, η Ουντινέζε δεν είχε αντίστοιχα καλό ξεκίνημα με το φετινό. Την πρώτη σεζόν της νέας χιλιετίας η ομάδα είχε «προσθέσει στο σακούλι» 16 βαθμούς μετά το πέρας των επτά πρώτων στροφών. Με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι στην άκρη του πάγκου, έβαλε τον πήχη ψηλά με την εκκίνησή της, όμως η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη και εν τέλει τερμάτισε στη 12η θέση.

Και την χρονιά εκείνη, οι «Φριουλάνι» είχαν αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στα Κύπελλα Ευρώπης, με το αποτέλεσμα βέβαια να είναι διαφορετικό. Ίδια διοργάνωση, ίδιος γύρος με 11 έτη αργότερα, οι Ιταλοί είχαν πάρει μικρό προβάδισμα με τη νίκη (1-0) στην έδρα τους, ωστόσο το δεύτερο παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη εξελίχθηκε εφιαλτικά για αυτούς. Ο Πατρίσιο Καμπς για τους «ασπρόμαυρους» είχε ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα και είχε στείλει το ματς στο έξτρα τριαντάλεπτο. Εκεί ο «δικέφαλος του Βορρά» ήταν ανώτερος και με το δεύτερο γκολ του Αργεντίνου, πάλι με το κεφάλι, αλλά και ένα του Φρούσου, πήρε θριαμβευτικά την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0