Football Talk

Μάρκο Ρόις: Οι τραυματισμοί αποτελούν μόνιμη συντροφιά του αρχηγού της Ντόρτμουντ

Μάρκο Ρόις: Οι τραυματισμοί αποτελούν μόνιμη συντροφιά του αρχηγού της Ντόρτμουντ
Ο Ρόις υπέστη τραυματισμό στον αστράγαλο κόντρα στη Σάλκε χθες, και το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του αρχηγού της Ντόρτμουντ προκαλεί προβληματισμό.
Το μακρινό 2012 η εθνική Γερμανίας του τότε νεαρού Μάρκο Ρόις αντιμετώπιζε την εθνική Σουηδίας για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου του 2014. Ο Ρόις ρωτήθηκε αν γνωρίζει κάποιον από τους Σουηδούς αμυντικούς και η απάντηση του ηρθε σε μορφή ερώτησης.

«Παίζει ακόμα ο Μέλμπεργκ; Αν δεν παίζει τότε δεν ξέρω κανέναν.» Ο τρόπος του ξένισε. Εν τελει αποδειχθηκε πως πρόκειται για έναν από τους καλύτερους αλλά πιο άτυχους ποδοσφαιριστές της δεκαετίας στην Ευρώπη.

Ο Ροις ξεκίνησε την καριέρα του στη Bundesliga ως παίκτης της Γκλάντμπαχ, με τρεις γεμάτες σεζόν (33, 32 και 32 συμμετοχές) πριν τη μεταγραφή του το 2012. Το ξεκίνημα της καριέρας του ήταν εξίσου δυναμικό στο Ντόρτμουντ. Με 32 και 30 συμμετοχές καθ'οδόν για τη συμμετοχή στον τελικό του Champions League το 2013, αλλά και την ανάδειξη του σε παίκτη της χρονιάς στη Bundesliga την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Το πρώτο πλήγμα ήρθε τον Ιούνιο του 2014 με ρήξη πρόσθιου συνδέσμου στον αστράγαλο, λίγες μέρες πριν την έναρξη του παγκοσμίου κυπέλλου της Βραζιλίας. Αυτή ήταν η αρχή μιας δύσκολης τετραετίας για τον ίδιο με μόλις 74 συμμετοχές στο πρωτάθλημα από το 2014 έως και το 2018. Ο Ρόις βρισκοταν σε διάφορα στάδια αποθεραπείας για συνολικά 760 ημέρες (!) με οστείτιδα να τον αφηνει εκτος για 176 εξ αυτών το 2016. Ο τραυματισμος αυτος του στέρησε την παρουσια στο Euro. Με τιτάνια προσπάθεια κατάφερε να βρεθεί στη Ρωσία για το παγκόσμιο κύπελλο του 2018 αν και ηταν εκτος για 220 μερες. Ο ιδιος αποτέλεσε μια από τις ελάχιστες θετικές πτυχές της παρουσίας των Γερμανών εκει.

Ο Ματίας Ζάμερ εκθείασε τον Ρόις για την αυταπάρνηση και το σθένος του, χαρακτηριζοντας τον πρότυπο. Και ο Ρόις τον επιβεβαίωσε, με 27, 19, 32 και 29 συμμετοχές στο πρωτάθλημα μεταξύ 2018 και 2022. Εφτασε στην κορυφή της λίστας των ασίστ στην ιστορία της ομάδας, και έγινε ο πρώτος παίκτης με περισσότερα από 100 γκολ και 100 ασίστ για τον σύλλογο. Σε ενα ξεχωριστό στατιστικό, ο Ρόις κατάφερε μάλιστα να αγωνιστεί στα περισσότερα παιχνίδια από οποιοδήποτε άλλο ποδοσφαιριστη στη Γερμανία το 2020-21. Με 49 ματς και 3366 λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις, πάνω από ονόματα οπως οι Χούμελς, Γκουλάσι, Νοιερ, Τόμας Μίλερ και Γκιντερ.

Συνολικά βέβαια, απο το 2009 μέχρι σήμερα οι αριθμοί είναι εναντίον του. 154 παιχνίδια και 1381 μέρες εκτός δράσης, δηλαδή 3 χρόνια, 9 μήνες και 16 μέρες off για έναν παίκτη της δικής του ικανότητας πονάνε. Το πόσο εξωφρενικό είναι το στατιστικο αυτό γίνεται ευκολότερα κατανοητό αν προσέξουμε συμπαίκτες του στην εθνική Γερμανίας όπως ο Τόμας Μίλερ. Ο τελευταιος έχει χάσει μολις 130 μερες στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η παρουσία του Ρόις στο παγκοσμιο κυπελλο δεν τίθεται, προς το παρόν, εν αμφιβόλω. Η αρχικη εκτιμηση αναφέρει απουσία τριών εβδομάδων. Το ιστορικό του βέβαια, δίνει τροφή σε ζοφερές σκέψεις. Σκέψεις που ούτε ο ίδιος ούτε κανείς ποδοσφαιρόφιλος θα ήθελε να γίνουν πράξη.

Φίλιππος Μεντιδάκης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0