Football Talk

Επιτέλους μία ΑΕΚ επιβλητική, μία ΑΕΚ όμορφη, μία ΑΕΚ από το μέλλον…

Επιτέλους μία ΑΕΚ επιβλητική, μία ΑΕΚ όμορφη, μία ΑΕΚ από το μέλλον…
Στο Αγρίνιο είδαμε μόνο ένα μέρος από το ποια ΑΕΚ δουλεύει για να φτιάξει ο Ματίας Αλμέιδα.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Ήταν ένα όμορφο και ήσυχο Σαββατόβραδο για τον ΑΕΚτζή το χθεσινό. Εχουν λείψει τέτοια βράδια, μετά από παιχνίδια της ομάδας, τα τελευταία χρόνια. Η ΑΕΚ στο Αγρίνιο ήταν επιβλητική. Ήταν… ΑΕΚ. Μπήκε από το ξεκίνημα του αγώνα και έδειξε ότι αυτή ήθελε να είναι το αφεντικό και δεν έμεινε στα… λόγια. Το απέδειξε και στην πράξη. Κάτω η μπάλα, προσπάθεια για συνδυαστικό παιχνίδι, ψηλά οι γραμμές, πίεση, ανάκτηση της μπάλας, ευκαιρίες, ανάπτυξη και από τα δύο άκρα, αλλά και τον άξονα, αρκετοί παίκτες να κάνουν κίνηση στο χώρο και να έρχονται από τις πίσω γραμμές πατώντας περιοχή. Ο αντίπαλος να προσπαθεί να αμυνθεί και να χτυπήσει στην κόντρα, με τους παίκτες του Αλμέιδα να μην επιτρέπουν τις αντεπιθέσεις. Ούτε μία αντεπίθεση δε δέχθηκε χθες η ΑΕΚ! Η συγκέντρωση και το τακτικό πλάνο έπαιξαν το βασικό ρόλο.

Νίκη, δυο γκολ, μηδέν παθητικό, 18 τελικές, 7 κόρνερ και κατοχή που άγγιξε το 70%, εκτός έδρας. Όλα αυτά στο σπίτι ενός αντιπάλου που τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι φορμαρισμένος και θεωρείται η καλύτερη επαρχιακή ομάδα, δεν είναι μικρό πράγμα. Και δεν είναι μικρό πράγμα για την ΑΕΚ αυτό που έδειξε χθες στο γήπεδο, γιατί η ομάδα ερχόταν από μία δύσκολη εβδομάδα, μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όπου και απογοήτευση υπήρχε από την ήττα και νευρικότητα από τον τρόπο που ήρθε στη Λεωφόρο.

Τι είδαμε στο Αγρίνιο; Ένα μικρό δείγμα από το πώς ονειρεύεται να παρουσιάσει στο μέλλον τη δική του ΑΕΚ ο Αλμέιδα. Διαρκής κίνηση χωρίς τη μπάλα, τα μπακ ψηλά, γρήγορες εναλλαγές της μπάλας, σουτ έξω από την περιοχή, τελικές μέσα στο κουτί, βάζοντας αρκετούς παίκτες μέσα σε αυτό από τις πίσω γραμμές. Είναι ωραίο να μιλάς για ποδόσφαιρο, είναι ακόμα πιο όμορφο να σου δίνει η ΑΕΚ ξανά το δικαίωμα να μιλάς για ποδόσφαιρο…

Η ατομική επίδοση των παικτών

Στο Αγρίνιο, λοιπόν, η ΑΕΚ έβγαλε ένα μέρος των όσων δουλεύει εδώ και δύο μήνες ο Αλμέιδα. Και είναι ακόμα νωρίς. Η ομάδα θέλει χρόνο και τέτοιες νίκες για να πάρει ψυχολογία. Αυτό το 4-4-1-1 του Αλμέιδα δούλεψε τακτικά. Με τον Σιμάνσκι να κάνει ματσάρα, με τον Πινέδα κοντά του να φτιάχνει παιχνίδι, τους Γκατσίνοβιτς (τι παικταράς ρε παιδιά; Τι εργαλείο; Τι ποδοσφαιρικό μυαλό;) και Ελίασον στα άκρα να συγκλίνουν προς τον άξονα και να δημιουργούν, τα πλάγια μπακ να ανεβαίνουν ψηλά για στηρίγματα, τον Αραούχο σε πιο ελεύθερο ρόλο πίσω από τον εξαιρετικό στην κορυφή της επίθεσης Λιβάι Γκαρσία. Μέσα στη διακοπή θα αναλύσουμε αυτό το «δίδυμο» και γιατί ο Γκαρσία αποδίδει καλύτερα στην επίθεση… Χθες πήραμε μία γεύση για το τι μπορεί να κάνει. Εξαιρετικές κινήσεις και με τη μπάλα και χωρίς, γκολ έξω από την περιοχή, τελικές μέσα απ’ αυτήν, κεφαλιές, ταχύτητα και το απρόβλεπτο. Υπέροχο πακέτο κι ας μην είναι… επιθετικός. Οσο για τον Σέρχιο; Μπορεί για ένα ακόμη ματς να μην σκόραρε, όμως είχε κι αυτός αρκετές τελικές εκτός και εντός περιοχής. Δυο ήταν οι παραφωνίες της ΑΕΚ σε αυτό το ματς: η εικόνα της μετά το 0-1 για περίπου 15 λεπτά, όπου έδωσε το δικαίωμα στον αντίπαλο να πιστέψει στην ισοφάριση – όμως ευτυχώς γρήγορα μετά η ομάδα ισορρόπησε ξανά, έφτασε στο 0-2 και μετά όλα ήταν τυπική διαδικασία και η απόδοση του Χατζισαφί. Τίμιος ο Ιρανός. Το παλεύει όσο μπορεί, όμως για σερί παιχνίδια βασικός, δεν… Χάνει σε διάρκεια και απόδοση.

Η δύναμη της πρώτης φοράς

Στο ματς είδαμε για πρώτη φορά και τον Μουκουντί. Βλέπετε πόσο σημαντικό είναι στο πρώτο σου παιχνίδι να δείξεις καλά στοιχεία; Αμέσως φτιάχνεις ψυχολογία. Ο Μουκουντί μπήκε ως αλλαγή στο ημίχρονο, μετά τον τραυματισμό του Τζαβέλλα (περαστικά στον άνθρωπο) και έδειξε επιβλητικός αμυντικά. Εξαιρετικός, τόσο στον αέρα, όσο και με τη μπάλα κάτω, ενώ εμφανίστηκε και ψύχραιμος στις πάσες του. Το γκολ ήταν το κερασάκι. Θα βοηθήσει στο μέλλον. Έχει την πρώτη ύλη. Χρειάζεται όμως κι αυτός χρόνο και παιχνίδια. Σιγά – σιγά, όλα θα γίνουν. Τώρα έρχεται η διακοπή. Θα βοηθήσει. Θα μπει στην εξίσωση και ο Σιντιμπέ, θα επιστρέψει ο Τσούμπερ και ο Γιόνσον. Θα δουλέψει λίγο πιο ήρεμα ο κόουτς, ενώ φυσικά, πρώτα ο Θεός, θα μπούμε και σπίτι. Όλα αυτά φτιάχνουν ψυχολογία και δίνουν άλλον αέρα. Μακάρι από εδώ και πέρα να σταματήσει και ο Αλμέιδα να δέχεται και… προπονητικές εντολές στους δρόμους από οπαδούς της ΑΕΚ για το πότε και γιατί κάνει αλλαγές. Όλα θα φτιαχτούν… Και όπως είπε ο Κώστας Γαλανόπουλος στις δηλώσεις του: «Φτιάχνεται κάτι πολύ καλό. Χρόνος, πίστη και υπομονή χρειάζεται». Καλώς ήρθες πάλι, ρε μάγκα…

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0