Football Talk

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Άρσεναλ: Πέντε ντέρμπι που έχτισαν την «απόλυτη έχθρα»! (video)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Άρσεναλ: Πέντε ντέρμπι που έχτισαν την «απόλυτη έχθρα»! (video)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ, μια έχθρα που ξέσπασε στις αρχές των 90s, κορυφώθηκε στο ξεκίνημα της χιλιετίας, όμως τώρα δείχνει να έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος. Το BN Sports παρουσιάζει πέντε πραγματικές μάχες των δύο ομάδων που είχαν γκολ, ήρωες, μοιραίους, «ξύλο», πρόστιμα και... πίτσα! 

Για 15 χρόνια περίπου, το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Άρσεναλ ήταν το «απόλυτο ντέρμπι» στην Αγγλία. Δύο ομάδες που για μια οκταετία, μονοπωλούσαν την πρώτη δυάδα της Premier League, γεγονός χωρίς προηγούμενο, αλλά ούτε και... επόμενο στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Η σπίθα που «άναψε» τη κόντρα

Ήταν Οκτώβρης του 1990 και η Γιουνάιτεντ υποδεχόταν τους «κανονιέρηδες» για το πρωτάθλημα. Ο αγώνας αυτός εμελε να μείνει στην ιστορία, ίσως για τους λάθους λόγους. Το τελικό αποτέλεσμα δε το θυμούνται πολλοί (0-1 νίκη της Άρσεναλ). Αυτό που θυμούνται όλοι είναι η μαζική σύρραξη 21(!) παικτών που προκλήθηκε από το φάουλ του Νάιτζελ Γουίντερμπερν (Άρσεναλ), στον Ντέντις Ίρβινγκ (Μαν. Γιουν.).

Μετά το τέλος του αγώνα και οι δυο ομάδες τιμώρησαν αρκετούς από τους ποδοσφαιριστές. Όμως, η πραγματική τιμωρία ήρθε από την FA ένα μήνα μετά. Χρηματικό πρόστιμο 50 χιλιάδων λιρών επιβλήθηκε σε κάθε σύλλογο, αλλά το πιο σημαντικό, αφαίρεση βαθμών, δύο από την Άρσεναλ και ένας από τη Γιουνάιτεντ.

Αυτή είναι και η μόνη αφαίρεση βαθμών για σύρραξη παικτών στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Στο τέλος εκείνης της σεζόν η Άρσεναλ στέφθηκε πρωταθλήτρια, αλλά η έχθρα της με τη Γιουνάιτεντ μόλις είχε αρχίσει...

 

Το σημείο «καμπής» για το πρώτο νταμπλ του Βενγκέρ

Η Άρσεναλ βρισκόταν έξι βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ όμως είχε τρία ματς λιγότερα, άρα κρατούσε την τύχη του πρωταθλήματος στα χέρια της. Με μια νίκη στο Ολντ Τράφορντ θα μείωνε τη διαφορά στο μισό και θα είχε ψυχολογικό πλεονέκτημα. Ένα κανονικό... blockbuster ντέρμπι.

Ως το 80ο λεπτό της αναμέτρησης, δεν υπήρχε σκορ. Όλα άλλαξαν ωστόσο, όταν ο Μάρτιν Κέον έκανε ένα γέμισμα και οι Μπέργκαμπ, Ανελκά τροφοδότησαν τον Μαρκ Όφερμαρς, ο οποίος αφού έκανε κοντρόλ με το... κεφάλι, έστειλε την μπάλα κάτω από τα πόδια του Σμάιχελ.

Οι «κανονιέρηδες» πανηγύρισαν τη νίκη στο Ολντ Τράφορντ και δύο μήνες αργότερα το νταμπλ, στην πρώτη «γεμάτη» σεζόν του Βενγκέρ στον πάγκο της ομάδας.

 

Γκολ, αποβολές, συγκινήσεις

Τρεις λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν τις περισσότερες αναμετρήσεις των δυο ομάδων. Ακριβώς όπως και εκείνη τον Απρίλη του 1999, για τα ημιτελικά του FA Cup.

Το ματς ήταν η ρεβάνς του 0-0 από τον πρώτο αγώνα και διεξήχθη στο ουδέτερο, Βίλα Παρκ, ως όριζαν οι κανονισμοί τότε στο Κύπελλο Αγγλίας. Το σκορ άνοιξε ο Μπέκαμ με ένα εκπληκτικό σουτ από περίπου 30 μέτρα, ενώ ο Μπέργκαμπ ισοφάρισε στο 60΄και κάπου εκεί το ματς πήρε.. φωτιά.

Ο Ανελκά είδε το γκολ που πέτυχε να ακυρώνεται ως οφσάιντ, ενώ λίγο αργότερα ο Ρόι Κιν αποβλήθηκε. Όλα έδειχναν ότι το ματς θα πάει παράταση. Στις καθυστερήσεις όμως η Άρσεναλ κέρδισε πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Μπέργκαμπ. Απέναντι του ο Δανός, Πίτερ Σμάιχελ, ο οποίος απέκρουσε το πέναλτι και στέλνει το ματς τελικά στο έξτρα ημίωρο.

Εκεί ο Ράιαν Γκιγκς, με μαγευτικό σόλο που θα ζήλευαν πολλοί «μάγοι» της μπάλας, σκόραρε. Το γκολ μένει στην ιστορία, όχι μόνο για την ομορφιά του, αλλά και για τον πανηγυρισμό του Ουαλού. Ο Γκιγκς έβγαλε τη φανέλα μέσα στο ντελίριο του ενθουσιασμού και αποκάλυψε το... δασύτριχο στήθος του, γεγονός που μνημονεύεται ακόμα.

«Ένα ματς που τα είχε όλα, εισβολή στον αγωνιστικό χώρο, σποραδικούς καυγάδες και τον Μπέκαμ να φεύγει υποβασταζόμενος», έγραψαν οι Times την επόμενη μέρα.  Στο τέλος της χρονιάς η Γιουνάιτεντ ολοκλήρωσε το περίφημο τρεμπλ και πολλοί εκτιμούν ότι αυτό το γκολ του Γκιγκς έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

 

Η μάχη του Ολντ Τράφορντ

Τίτλος που παραπέμπει σε κάποια πολεμική μάχη. Κάπως έτσι ήταν βέβαια οι περισσότεροι αγώνες μεταξύ των δυο ομάδων, όπως και τον Σεπτέμβρη του 2003.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» φιλοξένησαν τους «κανονιέρηδες» με το Ολντ Τράφορντ να «βράζει». Το ματς δεν είχε κανένα γκολ. Είχε όμως πολύ ξύλο! Ο Πατρίκ Βιεϊρά αντίκρισε δεύτερη κίτρινη κάρτα μετά από απόπειρα να κλωτσήσει τον Ρουντ φαν Νιστερλόι. Στις καθυστερήσεις ο Ολλανδός ανέλαβε να εκτελέσει πέναλτι για λογαριασμό της Γιουνάιτεντ, αλλά το έστειλε το δοκάρι.

Αυτό που ακολούθησε στη συνέχεια ήταν απίστευτο. Παίκτες της Άρσεναλ άρχισαν να πανηγυρίζουν και να σπρώχνουν τον φαν Νιστερλόι. Ήταν η εποχή που η κόντρα των δυο ομάδων είχε φτάσει στο ζενίθ, κάτι που φαινόταν στο πάθος των παικτών.

Μονοπωλούσαν άλλωστε τους τίτλους στην Αγγλία τότε. Η αντίδραση της ομοσπονδίας στο γεγονός αυτό, πάλι εξοντωτική. Πρόστιμο 175 χιλιάδες λίρες για τους συλλόγους και ξεχωριστή τιμωρία για τον κάθε παίκτη που συμμετείχε στο συμβάν.

Την ίδια σεζόν οι δυο ομάδες συγκρούστηκαν και για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας, με τη Γιουνάιτεντ να παίρνει τη πρόκριση και τους οπαδούς της να φωνάζουν ρυθμικά σε εκείνους της Άρσεναλ «Where is your treble gone (μετ. «Που είναι το treble σας;»).

Παρόλα αυτά η Άρσεναλ έχει να περηφανεύεται για τη κατάκτηση της Premier League εκείνη τη σεζόν, χωρίς να χάσει κανένα αγώνα.

Η μάχη του μπουφέ

Οκτώβρης του 2004. Η Άρσεναλ τρέχει αήττητο σερί 49 αγώνων. Η Γιουνάιτεντ, ως γηπεδούχος, είχε μια και μόνη δουλειά, να τελειώσει το αήττητο, όπερ και εγένετο!

Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάστηκε μια πολύ κακή διαιτησία από τον Μάικ Ράιλι. Καθόλη τη διάρκεια του ματς, ο διαιτητής έκανε «τα στραβά μάτια» σε πολλά σκληρά μαρκάρισμα στα των παικτών του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ενώ τους έδωσε και αμφισβητούμενο πέναλτι, με το οποίο άνοιξαν το σκορ. Ο αγώνας έληξε τελικά 2-0 υπέρ της Γιουνάιτεντ, αλλά η «μάχη» συνεχίστηκε και στα αποδυτήρια.

Ο Σολ Κάμπελ αρνήθηκε να «δώσει» το χέρι του στον Ρούνεϊ, ενώ τα πνεύματα οξύνθηκαν στη φυσούνα, όπου αρκετοί παίκτες πιάστηκαν στα χέρια. Κύρια αιτία, ήταν η βράβευση του Ρίο Φέρντιναρντ, ως MVP του αγώνα, γεγονός που έρχονταν σε αντιπαράθεση με το σκληρό παιχνίδι του Άγγλου και κυρίως για τη μη-αποβολή του σε μαρκάρισμα πάνω στον Άσλεϊ Κόουλ.

Εκεί κάπου συνέβη και κάτι το απροσδόκητο. Κάποιος παίκτης της Άρσεναλ μέσα στον πανικό, πέταξε ένα κομμάτι πίτσα στον Σερ Άλεξ, γεγονός που τον ανάγκασε να αλλάξει σακάκι για τη συνέντευξη τύπου. Η ιστορία θέλει τον Σεσκ Φάμπρεγας να πετάει την πίτσα, αφού ο Κόουλ παραδέχθηκε ότι «Δεν ήταν ούτε Άγγλος, ούτε Γάλλος». Ο ίδιος ο Φέργκιουσον στην αυτοβιογραφία του γράφει, «Λένε ότι ήταν ο Φάμπρεγας, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ιδέα ποιος ήταν ο ένοχος».

Παρόλα αυτά το 2017 ο Ισπανός παραδέχθηκε on camera, ότι αυτός ήταν ο θύτης. Δεν είχε καμία πρόθεση όμως να πετάξει πίτσα στον αντίπαλο προπονητή, απλά στη προσπάθεια του να σταματησει τη σύρραξη και βρισκόμενος με ένα κομμάτι πίτσα στο χέρι, κάτι έπρεπε να κάνει! Έρευνα για το «Pizzagate» δε διεξήχθη ποτέ και έτσι δεν υπάρχει οπτικό υλικό από το σκηνικό.

 

Η κόντρα που δεν έχει τελειώσει

Επιστρέφοντας στο παρόν, οι πάλαι ποτέ μεγάλες δυνάμεις πλέον βρίσκονται σε φάση restart. Η κόντρα μεταξύ τους φαίνεται να έχει σβήσει. Βέβαια δε χρειάζεται κάτι παραπάνω από μια... σπίθα για να αναζωπυρωθεί, ειδικά σε μια περίοδο που αμφότερες αναζητούν την εδραίωση στην πρώτη τετράδα της Premier League, την επιστροφή στο Champions League, αλλά και στους τίτλους!

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0