Football Talk

Ολυμπιακός: Ριβάλντο, Τζιοβάνι, Ζε Ελίας και οι άλλοι - Μέλος εκλεκτής βραζιλιάνικης «παρέας» στο λιμάνι ο Μαρσέλο! (video)

Ολυμπιακός: Ριβάλντο, Τζιοβάνι, Ζε Ελίας και οι άλλοι - Μέλος εκλεκτής βραζιλιάνικης «παρέας» στο λιμάνι ο Μαρσέλο! (video)
Προσφιλής προορισμός αποτελεί η Ελλάδα για τους Βραζιλιάνους. Αγαπημένη ποδοσφαιρική στάση για τους... μάγους της μπάλας, είναι εντός συνόρων ο Ολυμπιακός. Θρύλοι και θρύλοι έχουν αγωνιστεί στον Πειραιά. Θυμηθείτε τους μαζί μας...

Είναι συνολικά 25. Ο Μαρσέλο είναι ο 25ος Βραζιλιάνος που θα φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού. Τάραξε τα νερά της χώρας μας. Ο πρωταθλητής Ελλάδας είναι στα στόματα όλου του διεθνή Τύπου. Ο 5άκις κάτοχος του Champions League έριξε άγκυρα στον Πειραιά. Άγνωστο ακόμα τι μπορεί να συμβεί στην υποδοχή του σε αεροδρόμιο και Πλατεία Αλεξάνδρας. Πόσω μάλλον σε πιθανή παρουσία του το Σάββατο το βράδυ στο «Γ. Καραϊσκάκης» κόντρα στον Ιωνικό.

Γιατί ο μόνος ήταν; Τι να πει κανείς για τους συμπατριώτες του, που φόρεσαν την «ερυθρόλευκη» φανέλα. Ναι, ΟΚ. «Μάγος» με «μάγο» διαφέρει φυσικά, εντούτοις η κλάση και η τέχνη δεν παραβλέπεται. Ριβάλντο, Τζιοβάνι, το «μηχανάκι» ο Ζε Ελίας, ο δημιουργκός Ντουντού και ο προκάτοχος στην ίδια θέση με τον Μαρσέλο, Ραφίνια. Παγκόσμιοι σταρ, άφησαν ανεξίτιλα τη σφραγίδα τους στο ελληνικό πρωτάθλημα για χάρη του Ολυμπιακού.

Ριβάλντο

Καλοκαίρι του 2004 και γίνεται σεισμός. Ο Ριβάλντο στην Ελλάδα, στον Πειραιά, στον Ολυμπιακό. Μετά από Μπαρτσελόνα και Μίλαν, αφίχθη στη χώρα μας. Η μεγαλύτερη μεταγραφή όλων των εποχών στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Χωράει συζήτηση; Ετών 32. Είχε να προσφέρει, και το έπραξε δεόντως, πολλά ακόμα στο ποδόσφαιρο. Το έκανε μέχρι πρότινος σε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Εύκολη υπόθεση να μαγέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τα ανεπανάληπτα φάουλ του, οι ντρίμπλες, η αύρα του. Μοναδικός. Ολοκλήρωσε την 3ετία (2004-07) στο λιμάνι με 101 ματς, 43 γκολ και 24 ασίστ.



Τζιοβάνι

Ο Ριβάλντο βρήκε νέο «σπίτι» στον Πειραιά και προσαρμόστηκε άμεσα χάρη και στην παρουσία του Τζιοβάνι στον Ολυμπιακό. Ο σταρ της Μπαρτσελόνα ήδη είχε ταράξει τις αντίπαλες εστίες. Από το 1999 αφίχθη στην Ελλάδα φορώντας την «ερυθρόλευκη» φανέλα. Ο σπουδαίος Τζιοβάνι της Σάντος και των «μπλαουγκράνα». Η λόμπα του κόντρα στη Γαλατασαράι. Τι να πει κανείς; Και ποιος δεν τη θυμάται. Πρώτος σκόρερ τη σεζόν 2003-04 στην ελληνική Super League. Πράγματα και θαύματα έκαναν μαζί με τον Ριβάλντο τη σεζόν 2004-05. Έπειτα από μία 6ετία ολοκλήρωσε την παρουσία του στον Ολυμπιακό. Αποχώρησε με 208 παιχνίδια και 97 γκολ στην καριέρα του.



Ζε Ελίας

Ριβάλντο μπορεί να μην πρόλαβε, αλλά ήταν από τους Βραζιλιάνους που αποτέλεσαν τη βάση των επιτυχιών του τότε Ολυμπιακού. Το 1999 ήρθε ο Τζιοβάνι, το 2000 ο Ζε Ελίας. Βιρτουόζο με την μπάλα δεν τον λες. Άλλωστε δεν ήταν και η δουλειά του αυτή σε οποιαδήποτε ομάδα, έτσι ούτε και στους Πειραιώτες. Ο βιονικός στη μεσαία γραμμή Ζε Ελίας. Πρώτα ο παίκτης, μετά η μπάλα. Κανόνας και νόμος. Σκληροτράχηλος, παλιάς κοπής αμυντικός μέσος. Κυρίως, αποτελεσματικός. Θέαμα και φαντεζί ενέργειες; Δεν υπήρχαν στη φαρέτρα του. Αν και όποτε εκτελούσε τα φάουλ, ήταν μία κατηγορία μόνος του. Τρία πρωταθλήματα, ένα νταμπλ και συνολικά 78 ματς και 4 γκολ την τριετία (2000-03). Θα ήταν πολλά περισσότερα αν έμενε μακριά από τραυματισμούς.



Ντουντού

Εμβληματική μορφή του Ολυμπιακού στα τέλη της δεκαετίας του millennium. Εξελίχθηκε σε αρχηγό του «θρύλου». Ο Ντουντού Σεαρένσε όργωνε το κέντρο, έμπαινε περιοχή, σκόραρε και βοηθούσε παντού. Γιατί φαινόταν παντού, γιατί ήταν παντού. Έτσι έμοιαζε τουλάχιστον. Μας αποκάλυψε πολλά πρόσφατα στη συνέντευξή του στο BN Sports. Δυνατό όνομα ο Βραζιλιάνος, έκανε... δουλίτσα στη Ρωσία και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Έμεινε για τρία χρόνια στον Πειραιά. Ήρθε ξανά στη χώρα μας τη σεζόν 2014-15 για τον ΟΦΗ. Αλλά από το 2008 έως το 2011 είχε τις κορυφαίες στιγμές του στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό. Απολογισμός: 94 ματς, 14 γκολ! Αποτελεσματικός και δημιουργικός.



Ραφίνια

Το βεληνεκές του Ραφίνια είναι αστείρευτο και μεγάλο. Ο Βραζιλιάνος μπακ κουβάλησε ένα σπουδαίο όνομα στον Πειραιά. Γεμάτη 5ετία με τη σπουδαία Σάλκε, τίτλοι και δόξες με την Μπάγερν Μονάχου. Μία γρήγορη στάση στη Φλαμένγκο. Και μετά ο Ολυμπιακός. Δεν ολοκλήρωσε τη σεζόν 2020-21. Έφυγε νωρίς για την πατρίδα του. Αν και κλασικός δεξιός μπακ, βοηθούσε αρκετά και στα αριστερά, όποτε αυτό χρειαζόταν. Σαν να ήταν ο... προκάτοχος του Μαρσέλο, ας το πούμε έτσι. Αλλά ο Ραφίνια αποτέλεσε έναν ακόμα σημαντικό Βραζιλιάνο που αγωνίστηκε με τα «ερυθρόλευκα».

ραφινια_ολυμπιακος.jpg

Σπουδαία ονόματα από μία κορυφαία ποδοσφαιρική χώρα. Ποιός μπορεί να ξεχάσει την προσφορά του Λουτσιάνο; Πόσα άκουσε ο Ντιόγκο, αλλά τελικά έφυγε από το «Καραϊσκάκης» με 23 γκολ σε 78 ματς. Ο εργάτης Σαλίνο, ο δυναμικός Σεμπά, ο βιονικός Γκιγιέρμε. Όλοι άφησαν το στίγμα τους. Αλλά το Top 5 δεν αλλάζει...

Βασίλης Βασιλείου
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0