Football Talk

Ο ΟΦΗ βάζει δύσκολα στον Παναθηναϊκό την τελευταία δεκαετία - Πως σπάει την κατάρα ο Γιοβάνοβιτς!

Ο ΟΦΗ βάζει δύσκολα στον Παναθηναϊκό την τελευταία δεκαετία - Πως σπάει την κατάρα ο Γιοβάνοβιτς!

Να σπάσει την κακή παράδοση της τελευταία δεκαετίας στο Γεντί Κουλέ καλείται ο Παναθηναϊκός, ενώ παράλληλα αν θέλει να κάνει και πάλι πρωταθλητισμό, θα πρέπει να κλείσει τις περσινές του πληγές σχετικά με τις εκτός έδρας αναμετρήσεις!

Γράφει ο Δημήτρης Φεραδούρος

Πράξη δεύτερη για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό στο ελληνικό πρωτάθλημα! Από το Σάββατο (27/8) το «τριφύλλι» ταξίδεψε και βρέθηκε στην Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο για το παιχνίδι της δεύτερης αγωνιστικής απέναντι στον ΟΦΗ και οι φίλοι της ομάδας επεφύλασσαν θερμή υποδοχή στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τους παίκτες του.

Την ώρα που ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος ετοιμάζει βαλίτσες για… Λισαβόνα και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν μπορεί να υπολογίζει σε αυτόν, ο Παναθηναϊκός έχει κενά στην ζώνη του κέντρου με τις επιλογές να είναι πολύ περιορισμένες για τον Σέρβο τεχνικό. Ίδια όμως είναι η κατάσταση και στα σέντερ μπακ! Ρούμπεν Πέρεθ, Τσέριν και Κουρμπέλης είναι οι τρεις σίγουροι για το κέντρο του Παναθηναϊκού, ενώ στην άμυνα θα πρέπει να πορευτεί με το δίδυμο Σάρλια – Πούγγουρα. Ως λύση ανάγκης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Φακούντο Σάντσες. Ο Μπάρτ Σένκεφελντ πρόκειται να επιστρέψει στα μισά του Σεπτέμβρη, ενώ ο Χόρντουρ Μάγκνουσον θα μπει σε ρυθμούς προπόνησης από την ερχόμενη εβδομάδα εκ νέου! 

Σε μια δύσκολη έδρα, οι «πράσινοι» καλούνται να σπάσουν την περσινή κατάρα των εκτός έδρας αναμετρήσεων και δη της επαρχίας. Αν ο νέος, αναδομημένος, Παναθηναϊκός θέλει να κάνει πρωταθλητισμό και πάλι, ακριβώς αυτά είναι τα παιχνίδια στα οποία δεν πρέπει να δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να του πάρει αποτέλεσμα. Κάθε επίσκεψη του σε αντίπαλη έδρα, θα πρέπει να είναι «τρόμος» για τον αντίπαλο και όχι... αφορμή για διεκδίκηση αποτελέσματος.

Στην κανονική διάρκεια του περσινού πρωταθλήματος η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έψαχνε να βρει την ταυτότητα της και χρειαζόταν μια περίοδο προσαρμογής, έως ότου να τη βρει. Πλέον, έχει ξεφύγει από αυτή την κατάσταση και η χρονιά απαιτεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι οκτώ εκτός έδρας ήττες (που έκανε πέρσι) φέτος είναι απαγορευτικές και δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Αρχής γενομένης από το Ηράκλειο, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να έχει επιβλητική παρουσία και να πάρει το τρίποντο. Η ομάδα του Νίκου Νιόπλια στην πρώτη αγωνιστική αντιμετώπισε τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Ξεκίνησε δυναμικά την αναμέτρηση, με τον Νέιρα να δίνει το προβάδισμα στους Κρητικούς, αλλά η χαρά τους κράτησε για μόλις τέσσερα λεπτά, καθώς Τζαβίδας και Μουνίθ έδωσαν στους Περιστεριώτες και το προβάδισμα. Ανασταλτικά είχε κενά, ενώ οι απουσίες των Τσιλιανίδη και Ντουρμισάι επιθετικά φάνηκαν και συνεχίζουν να υπάρχουν.

Από την άλλη μεριά, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με νίκη την χρονιά κόντρα στον Ιωνικό, στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μπορεί να μην βρήκε γκολ σε κανονική ροή αγώνα, αλλά το κερδισμένο πέναλτι του Σπόραρ ήταν αρκετό, έτσι ώστε να πάρει το τρίποντο. Η αποστολή που έχει να φέρει εις πέρας ο Παναθηναϊκός… κρατάει χρόνια.

Την τελευταία δεκαετία (2012-2022) οι «πράσινοι» μετράνε μόλις μια νίκη επί Κρητικού εδάφους, απέναντι στον ΌΦΗ. Στο σύνολο; 1 νίκη, 4 ήττες και 5 ισοπαλίες. Από μόνο του αυτό, δείχνει πως ο Παναθηναϊκός δεν περνάει εύκολα στο Γεντί Κουλε. Η μοναδική νίκη της δεκαετίας, πραγματοποιήθηκε επί εποχής Γιάννη Αναστασίου, τον Φεβρουάριο του 2015. Για την ιστορία, ο Νίκος Καρέλης είχε ανοίξει το σκορ στο 2ο λεπτό της αναμέτρησης, ενώ Μονιάκης και Μερεμπασβίλι ανέτρεψαν το σκορ μέχρι το ημίχρονο και οι Κρητικοί πήγαν στα αποδυτήρια με το προβάδισμα. Στην επιστροφή των ομάδων, Ο Πράνιτς βρήκε το γκολ της ισοφάρισης στο 49’ και ο Νίκος Καρέλης στο 75ο λεπτό, υπέγραψε το τελικό 3-2 υπέρ των «πράσινων».

 

Δεδομένο αυτού, οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχουν ένα κίνητρο παραπάνω για το παιχνίδι. Φυσικά είναι ένα από τα βασικά πράγματα τα οποία θα πρέπει να διορθώσουν οι πράσινοι στην φετινή σεζόν και να είναι αδιάλλακτοι! Ο Άνταμ Τσέριν έδειξε από την πρώτη αγωνιστική πως... το μάτι του γυαλίζε και ο Σέρβος τεχνικός μπορεί να βασίζεται σε αυτόν στο δημιουργικό κομμάτι. Ο Αντράζ Σπόραρ είδαμε πως στην αναμέτρηση με τον Ιωνικό δεν βρήκε τον τρόπο να σκοράρει, αλλά οι ευκαιρίες του ήταν αρκετές. Το να ξεμπλοκάρει και να ξεκινήσει τους… πυροβολισμούς, αποτελεί θέμα χρόνου, ο Ιβάν το ξέρει και για αυτό τον επέλεξε.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0