Football Talk

Ξεκίνησαν ως οι επόμενοι μεγάλοι «αστέρες» της Μπαρτσελόνα αλλά στην πορεία… χάθηκαν (video)

Ξεκίνησαν ως οι επόμενοι μεγάλοι «αστέρες» της Μπαρτσελόνα αλλά στην πορεία… χάθηκαν (video)

Ξεκίνησαν την καριέρα τους με μεγάλες υποσχέσεις προκειμένου να αποτελέσουν τους επόμενους «αστέρες» της Μπαρτσελόνα, ωστόσο στην πορεία δεν κατάφεραν ποτέ να τις πραγματοποιήσουν.

Είναι αναμφίβολα η κορυφαία ποδοσφαιρική ακαδημία του κόσμου. Όταν ακούει κάποιος το όνομα «Λα Μασία» αυτομάτως και δικαιολογημένα το μυαλό του πάει στον Μέσι, στον Τσάβι, στον Ινιέστα, στον Μπούσκετς και σε άλλους αστέρες που «έλαμψαν» με τους «μπλαουγκράνα». Τι γίνεται όμως με όσους άσους δεν τα κατάφεραν να πετύχουν στη Μπαρτσελόνα;

Με αφορμή την πρόσφατη αποχώρηση του Ρίκι Πουτς από τους Καταλανούς, το BN Sports θυμάται τα μεγαλύτερα wonderkids που δεν κατάφεραν να στεριώσουν στη Μπάρτσα.

Ρίκι Πουτς

Ο νεαρός Ρίκι Πουτς δεν κατάφερε να πάρει κάποια ουσιαστική ευκαιρία στην πρώτη ομάδα της Μπάρτσα παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν για εκείνον. Ο 23χρονος επιτελικός μέσος εντάχθηκε στη «Λα Μασία» το 2013 και πέντε χρόνια αργότερα υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο παίρνοντας προαγωγή για την δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα. Οι εμφανίσεις του ήταν εντυπωσιακές και τον Απρίλη του 2019 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα.

Τον Ιανουάριο του ’21 σκόραρε το νικητήριο πέναλτι στον ημιτελικό του Σούπερ Καπ κόντρα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ ενώ λίγες ημέρες αργότερα σκόραρε το πρώτο του γκολ και στη La LigaH δύσκολη οικονομική κατάσταση του καταλονικού συλλόγου και η ανάγκη για πωλήσεις και εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και το γεγονός ότι ο Πουτς δεν βρισκόταν στα πλάνα του Κούμαν και του Τσάβι, ουσιαστικά έφεραν το «τέλος» της σχέσης του νεαρού άσου με τους «μπλαουγκράνα». Ο Ισπανός μέσος βλέποντας ότι δεν πρόκειται να πάρει χρόνο συμμετοχής αποφάσισε να πάρει μεταγραφή και πράγματι τον Αύγουστο του 2022 ανακοινώθηκε από τους Λος Άντζελες Γκάλαξι, συνεχίζοντας την καριέρα του στο MLS.


Μπόγιαν Κρικτς

Ίσως το μεγαλύτερο «χαμένο» ταλέντο της «Λα Μασία». Ο Μπόγιαν Κρικτς αν και έκανε αρκετές συμμετοχές με την Μπαρτσελόνα εντούτοις μετά τα 21 του άρχισε απότομα η πτώση της καριέρας του. Ο ταλαντούχος Ισπανός πέρασε τις πύλες της διάσημης ακαδημίας το 2006 και μέσα σε επτά χρόνια έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο μεγαλύτερος σκόρερ στην ιστορία της «Λα Μασία» με πάνω από 900 γκολ!

Ο Μπόγιαν θα παίξει μόλις μία σεζόν στη Μπαρτσελόνα Β καθώς οι εμφανίσεις του θα του δώσουν το εισιτήριο για την πρώτη ομάδα. Οι προσδοκίες για τον Ισπανό στα ύψη, με τον κόσμο και τα ΜΜΕ να μιλάνε συνεχώς για τον νέο Μέσι, όμως κάτι τέτοιο αποδείχθηκε τελείως ουτοπικό. Ο Κρικτς δεν θα είναι καθόλου σταθερός στην απόδοσή του και η πτώση στην καριέρα του είχε ήδη ξεκινήσει. Οι δανεισμοί σε ΡόμαΜίλαν και Άγιαξ δεν μπόρεσαν να αποτελέσουν «αναγέννηση» για την καριέρα του νεαρού άσου και έτσι ήρθε το τέλος της συνεργασίας του με την Μπαρτσελόνα.

Τζιοβάνι Ντος Σάντος

Άλλος ένας παίκτης που πήρε συμμετοχές στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα ωστόσο δεν έκανε επ’ουδενί το βήμα παραπάνω, με βάση το ταλέντο του. Διαφημιζόμενος ως «ο επόμενος Ροναλντίνιο», ο Ντος Σάντος είχε συναρπάσει τους πάντες εντός και εκτός Καταλονίας. Παίκτης με εξαιρετική τεχνική ο Μεξικανός είχε όλα τα φόντα για να πετύχει στους «μπλαουγκράνα» όμως αυτό δεν έγινε ποτέ.

Ο Μεξικανός επιθετικός έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα σε ηλικία 18 ετών και φαινόταν να βρίσκεται στην αρχή ενός συναρπαστικού κεφαλαίου στην Μπαρτσελόνα. Η σεζόν που θα πραγματοποιήσει ήταν πολύ ελπιδοφόρα ωστόσο έμεινε στην… ελπίδα. Ο Ντος Σάντος αποχαιρέτησε το Καμπ Νου με ένα χατ-τρικ εναντίον της Ρεάλ Μούρθια στον τελευταίο του αγώνα πριν υπογράψει για την Τότεναμ το 2008.

Μαρκ Μουνιέσα

Ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός θεωρήθηκε από πολλούς ότι θα είναι ο διάδοχος του Κάρλος Πουγιόλ. Η αλήθεια είναι τα κοινά τους χαρακτηριστικά δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες για τον Μουνιέσα. Όπως και ο Πουγιόλ έτσι και εκείνος είχε χαμηλό ύψος για κεντρικό αμυντικό. Η ευκολία επίσης να παίξει σε παραπάνω θέσεις στην άμυνα όπως και ο εμβληματικός αρχηγός των «μπλαουγκράνα» όπως και η δύναμη στον αέρα, ήταν επίσης χαρακτηριστικά του νεαρού. Συν τις άλλοις, ο Μουνιέσα είχε ηγετικά στοιχεία και καθοδηγούσε τους συμπαίκτες του…

Το 2009 θα κάνει την πρώτη του συμμετοχή στην ανδρική ομάδα της Μπαρτσελόνα, ο δεύτερος νεαρότερος σε ηλικία 17 ετών και 57 ημερών και την επόμενη χρονιά θα έρθουν μερικές ακόμη πριν το ατυχές 2012. Ο Μουνιέσα τραυματίζεται σοβαρά και δυστυχώς για τον ίδιο ποτέ δεν θα επιστρέψει στο επίπεδο που ήταν. Το 2013 πήρε μεταγραφή στην Στόουκ ωστόσο δεν μπόρεσε να φτάσει ποτέ τα στάνταρ για τα οποία προοριζόταν στην αρχή της καριέρας του.

0_4371.jpg

Μουνίρ Ελ Χανταντί

Ο Μουνίρ Ελ Χανταντί θεωρήθηκε ως ένα από τα πιο ποδοσφαιρικά προικισμένα ταλέντα, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη «Λα Μασία». Ο νεαρός Ισπανός προκάλεσε το ενδιαφέρον όλων όταν στην πρώτη του σεζόν στο UEFA Youth League, σκόραρε 11 φορές με την ομάδα U19 της Μπαρτσελόνα σε μόλις 10 εμφανίσεις! Η τρομερή του επίδοση θα φέρει δικαιολογημένα την κλήση στην πρώτη ομάδα των Καταλανών το καλοκαίρι του 2014 και το ντεμπούτο του θα είναι ονειρικό καθώς θα βρει δίχτυα, κερδίζοντας διθυραμβικά σχόλια μετά τον αγώνα. Μόλις στα 18, ο Μουνίρ θα γίνει ο τρίτος νεότερος σκόρερ της Μπαρτσελόνα, μετά τον θρυλικό Λιονέλ Μέσι και τον Μπόγιαν Κρικτς και όλοι θα μιλάνε πλέον για τον next big thing των «μπλαουγκράνα».

Δυστυχώς για εκείνον, απέτυχε να ανταποκριθεί σε όλη αυτή την προσδοκία. Έχοντας να ανταγωνιστεί στην επίθεση της ομάδας παίκτες όπως ο Μέσι, ο Σουάρες και ο Νεϊμάρ, ήταν σχεδόν αδύνατο να βρει ευκαιρίες και κάπως έτσι ήρθε και το τέλος στο κεφάλαιο Μπαρτσελόνα για εκείνον. Θα ακολουθήσουν δύο δανεισμοί σε Βαλένθια και Αλαβές πριν το 2019 ο Μουνίρ αφήσει μια για πάντα την Μπάρτσα για να ενταχθεί στη Σεβίλλη.

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0