Football Talk

Ολυμπιακός: Οι συναντήσεις με Κύπριους «ξυπνούν» ανάμεικτα συναισθήματα! (video)

Ολυμπιακός: Οι συναντήσεις με Κύπριους «ξυπνούν» ανάμεικτα συναισθήματα! (video)

Οι «ερυθρόλευκοι» δοκιμάζονται το βράδυ της Πέμπτης (18/8, 20:00) στην Κύπρο απέναντι στον Απόλλωνα Λεμεσού με φόντο την πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει πρώτα να βρουν τον καλό τους εαυτό και να αφήσουν πίσω τους τις όποιες κακές αναμνήσεις κόντρα σε κυπριακούς συλλόγους.

Ο Ολυμπιακός είναι ένα βήμα πριν την είσοδο στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης, γνωρίζοντας πως ούτως ή άλλως θα φορά το «ευρωπαϊκό του κοστούμι» από Σεπτέμβρη. Αν κοιτάξει κάποιος τους αριθμούς, τότε οι Πειραιώτες είναι το ξεκάθαρο και απόλυτο φαβορί για την πρόκριση σε σχέση με τους Κύπριους (40η θέση έναντι 110η) ενώ και βάσει ρόστερ, η μεταξύ τους διαφορά αγγίζει τα 100 εκατομμύρια. Παρόλα αυτά, τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια, πόσο δε μάλλον όταν μία ομάδα δεν διανύει και τις καλύτερες μέρες της.

Μέσα σε όλα αυτά που καλείται να βρει απάντηση ο Ολυμπιακός και να αντιδράσει, συμπεριλαμβάνονται και κάποιες «μελανές» βραδιές. Μπορεί οι «ερυθρόλευκοι» να έχουν δώσει συνολικά 24 ματς απέναντι σε κυπριακούς συλλόγους (δεν έχουν τεθεί ποτέ αντιμέτωποι με τον τωρινό τους αντίπαλο) και να μετρούν μόλις τρεις ήττες, ωστόσο αυτές έχουν έρθει στα πιο πρόσφατα ζευγαρώματα. Το BN Sports ανατρέχει σε προηγούμενες, ευρωπαϊκές αποκλειστικά συναντήσεις και θυμίζει στιγμές που πρέπει να αποτελέσουν «φάρο» και άλλες που οφείλουν οι Πειραιώτες να ξεχάσουν και να πάνε παρακάτω.
osfp-m_1.jpg

Οι ευχάριστες αναμνήσεις

Το αλησμόνητο ταξίδι του Ολυμπιακού στα «αστέρια» τη σεζόν 1998/99 είχε ξεκίνησε απέναντι στην Ανόρθωση. Οι «ερυθρόλευκοι» με δυο νίκες εντός και εκτός έδρας (2-1 και 4-2 αντίστοιχα) πέρασαν το εμπόδιο της ομάδας από την Αμμόχωστο και προκρίθηκαν στους ομίλους, έχοντας σε «μεγάλα κέφια» τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, με δύο γκολ, στη ρεβάνς του «Αντώνης Παπαδόπουλος».

Αυτή ήταν μόνο η αρχή σε ότι ακολούθησε. Η αρμάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς τερμάτισε στην κορυφή του πρώτου ομίλου αφήνοντας πίσω της, την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, την Πόρτο και τον Άγιαξ, πριν αποκλειστεί στο «νήμα» από τη Γιουβέντους και τον αέρα που φύσηξε πέντε λεπτά πριν το τέλος, αποπροσανατολίζοντας τον εξαιρετικό στη σειρά, Δημήτρη Ελευθερόπουλου.

Η αμέσως επόμενη θετική κατάληξη, ήταν και η πιο πρόσφατη (καλοκαίρι 2020). Το σύνολο του Πέδρο Μαρτίνς, τέθηκε αντιμέτωπο στα playoff της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης με την πρωταθλήτρια Κύπρου, Ομόνοια Η διαφορά δυναμικότητας ήταν και τότε μεγάλη με την ελληνική ομάδα να έχει όμως το know how σε προκριματικές φάσεις. Κάτι που επιβεβαίωσε και στην πράξη.

Ο Ολυμπιακός αν και άργησε να ανοίξει το σκορ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης (στο 69’ με πέναλτι του Βαλμπουενά), εξασφάλισε μεγαλύτερη διαφορά με το γκολ του Ελ Αραμπί στις καθυστερήσεις και πήγε με «αέρα» δύο τερμάτων στη ρεβάνς του ΓΣΠ. Εκεί δεν φόρτσαρε, δε χρειαζόταν κιόλας, και με τη «λευκή ισοπαλία» που απέσπασε, πέρασε στους ομίλους του Champions League.

Οι εφιάλτες που θέλει να ξεχάσει

Υπάρχουν όμως και δύο περιπτώσεις που εξελίχθηκαν σε κακό συναπάντημα. Ακριβώς μία δεκαετία μετά την πρώτη τους «μάχη», Ολυμπιακός και Ανόρθωση κληρώνονται ξανά μαζί (2008-09). Για την ίδια διοργάνωση απλά αυτή τη φορά έναν προγραμματικό γύρο αργότερα. Και η εξέλιξη ήταν δραματική.

Οι Πειραιώτες, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο, επισκέφθηκαν τη Λευκωσία όντας το φαβορί για την πρόκριση. Αντ’ αυτού όμως έζησαν ένα από τα πιο δύσκολα βράδια της σύγχρονης ιστορίας τους. Οι Κύπριοι θριάμβευσαν με 3-0 και έκαναν πολύ δύσκολη την υπόθεση πρόκριση. Πράγμα που απεδείχθη. Στο Φάληρο, οι «ερυθρόλευκοι» προσπάθησαν, πίεσαν, ωστόσο η νίκη με 1-0, δεν ήταν αρκετή για να αλλάξει «χέρια» το εισιτήριο της επόμενης φάσης.

Από τότε, έπρεπε να περάσουν οκτώ χρόνια (2016-17) για να δοθεί η δυνατότητα στον Ολυμπιακό να πάρει εκδίκηση. Αντίπαλος δεν ήταν η Ανόρθωση αλλά οι «γαλαζοκίτρινοι» του ΑΠΟΕΛ. Ομάδα με την οποία είχαν κοντραριστεί δυο φορές στο παρελθόν και αυτό για την Α’ Εθνική κατηγορία (υπήρχε ένα φεγγάρι που οι Κυπριακές συμμετείχαν στο ελληνικό πρωτάθλημα).

Η κλήρωση της Νιόν τους έφερε στον ίδιο όμιλο (Β’) μαζί με τις Αστάνα και Γιούνγκ Μπόις να τον συμπληρώνουν.  Οι παίκτες του Κριάστιανσεν παρουσιάστηκαν άκρως αποτελεσματικοί και κατάφεραν να τερματίσουν στην κορυφή του ομίλου με 12 βαθμούς. Μάλιστα, οι Κύπριοι είχαν επικρατήσει του Ολυμπιακού και στα δυο ματς (2-0 εντός και 1-0 εκτός), αποτελέσματα που παρόλα αυτά δε στοίχισαν στους Πειραιώτες, οι οποίοι προσπέρασαν στον «νήμα» τους Ελβετούς και πήραν το δεύτερο εισιτήριο για την φάση των «32».

Πέρα από το αποτέλεσμα, το κοινό στοιχείο στις δυο φορές που ηττήθηκε ο Ολυμπιακός στο «Νησί της Αφροδίτης», ήταν ο τρόπος που βρέθηκε να κυνηγάει στο σκορ. Αρχικά, το 2008 ήταν ο Βασίλης Τοροσίδης ο οποίος είχε στείλει τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, ενώ στο 2-0 του ΑΠΟΕΛ, το αυτογκόλ είχε κατοχυρωθεί στον Μαροκινό σέντερ μπακ, Μανουέλ Ντα Κόστα.


Τέλος, πρέπει να τονιστεί και η επιθετική δυστοκία των «ερυθρολεύκων» επί κυπριακού εδάφους. Στα τρία τελευταία παιχνίδια που έχουν δώσει εκεί, δεν έχουν καταφέρει να βρουν το δρόμο προς τα δίχτυα, σερί που ευελπιστούν να λάβει τέλος το βράδυ της Πέμπτης (18/8, 20:00).

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0