Football Talk

Τα 5+1 πράγματα που κρατάμε από τις δύο αγωνιστικές της Premier League – Χωράει άλλος στον πλανήτη της Μάντσεστερ Σίτι;

Τα 5+1 πράγματα που κρατάμε από τις δύο αγωνιστικές της Premier League – Χωράει άλλος στον πλανήτη της Μάντσεστερ Σίτι;

Τι κρατάμε, τι ξεχωρίζουμε, ποιες πρέπει να αλλάξουν την εικόνα τους και πώς έχουν διαμορφωθεί οι αποδόσεις για τον τίτλο της Premier League; Προφανώς και είναι νωρίς, αν αναλογιστούμε πως έχουμε παρακολουθήσει μόλις δύο αγωνιστικές στο πιο απρόβλεπτο πρωτάθλημα του κόσμου, όμως είναι δεδομένο πως τα πρώτα συμπεράσματα έχουν βγει!

Το πιο απρόβλεπτο πρωτάθλημα του κόσμου έχει επιστρέψει για τα καλά. Συμπλήρωσε 30 χρόνια από το τότε που πήρε την ονομασία της Premier League και αισίως έχουν ολοκληρωθεί οι δύο πρώτες αγωνιστικές της νέας σεζόν. Τι έχουμε δει; Πολλά και… τρομερά πράγματα, αν αναλογιστεί κανείς πως η Μάντσεστερ Σίτι και η Νιούκαστλ είναι οι μόνες που δεν έχουν δεχθεί γκολ, πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στην τελευταία θέση και πως η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ έχει ξεκινήσει την σεζόν με 0/2!

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Το 2/2 των Σίτι και Άρσεναλ και η… ιδιαίτερη Νιούκαστλ που δεν δέχεται γκολ

Προφανώς, στην κορυφή της λίστας, θα τοποθετήσουμε την ομάδα που έχει κάνει το 2/2. Τη Μάντσεστερ Σίτι. Επικράτησε με 2-0 της Γουέστ Χαμ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, εν συνεχεία κέρδισε με 4-0 τη Μπόρνμουθ στο Έτιχαντ και διαθέτει στις τάξεις της έναν εξαιρετικό Έρλινγκ Χάαλαντ, που έχει συμμετοχή στο 50% των γκολ που έχει πανηγυρίσει.

Ωστόσο, οι «πολίτες» του Πεπ Γκουαρδιόλα δεν είναι η μοναδική ομάδα που έχει ξεκινήσει αλώβητη στο ξεκίνημα. Ποια είναι η δεύτερη; Η Άρσεναλ! Με ηγέτη τον Γκαμπριέλ Ζεσούς, που είναι ο πρώτος παίκτης της στα 30 χρόνια Premier League, που κατέγραψε στο εντός έδρας ντεμπούτο του, δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ, πέρασε νικηφόρα από την Κρίσταλ Πάλας και επικράτησε με 4-2 της Λέστερ στο Έμιρεϊτς. Αντιστρόφως ανάλογο ξεκίνημα για τους Λονδρέζους σε σχέση με πέρυσι, όπου στα τρία πρώτα ματς δεν είχαν πάρει… βαθμό και δεν είχαν πανηγυρίσει γκολ υπέρ τους!

Κλείνοντας το «κεφάλαιο» που σχετίζεται με την πρωτιά και τη Μάντσεστερ Σίτι, η Νιούκαστλ του Έντι Χάου, είναι η μοναδική ομάδα δίπλα στους «γαλάζιους» που δεν έχει δεχθεί γκολ. Κέρδισε με 2-0 στην πρεμιέρα της Νότιγχαμ Φόρεστ, διατήρησε χάρη στον Νικ Πόουπ το «μηδέν» στο Άμεξ με την Μπράιτον και έχει συγκεντρώσει 4 βαθμούς σε 180 αγωνιστικά λεπτά! Επόμενη αγωνιστική; Νιούκαστλ – Μάντσεστερ Σίτι στο Σεντ Τζέιμς Παρκ.

Οι απογοητεύσεις: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ

Μπαίνουν στην δεύτερη θέση των 5+1 στοιχείων που κρατάμε από τις δύο πρώτες αγωνιστικές και είναι πλήρως λογικό. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησε την σεζόν με ήττα από τη Μπράιτον και για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα, τελειώνει και ξαναμπαίνει σε αγωνιστική περίοδο, δίχως να κατακτά ούτε έναν βαθμό. Τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο; Την σεζόν του υποβιβασμού της, το 1973-74. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ηττάται με κάτω τα χέρια, με 4-0 από τη Μπρέντφορντ, στο Community, έχοντας δεχθεί 4 γκολ εκτός έδρας στο πρώτο μέρος, για πρώτη φορά σε ολόκληρη την ιστορία της. Μηδέν βαθμοί λοιπόν ως απολογισμός, ένα γκολ υπέρ της και αυτό από στατική φάση, τοξική κατάσταση με τον Κριστιάνο Ρονάλντο και έξι σερί, εκτός έδρας ήττες, για πρώτη φορά μετά το 1936.

Περνάμε στην Λίβερπουλ, που προφανώς είναι σε καλύτερη μοίρα, ακόμη και αν ξεκινά δίχως νίκη στις δύο πρώτες αγωνιστικές της Premier League, για πρώτη φορά υπό τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ. Αναδεικνύεται ισόπαλη στην πρεμιέρα απέναντι στη Φούλαμ, έχοντας βρεθεί δις πίσω στο σκορ. Ο Σαλάχ γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος που σκοράρει σε έξι σερί πρώτες αγωνιστικές και ο Νούνιες κάνει ντεμπούτο με γκολ και ασίστ. Κρατάει αυτά ο Γερμανός και υποδέχεται την Κρίσταλ Πάλας στην 2η αγωνιστική.

Και όμως… Η εικόνα δεν βελτιώνεται και πολύ δε περισσότερο, το ζητούμενο δεν έρχεται. Οι «αετοί» αφήνουν πίσω την Λίβερπουλ για 5ο σερί ματς και για πρώτο στο Άνφιλντ στο ημίχρονο, μετά από 23 αναμετρήσεις, αλλά οι «κόκκινοι» δεν χάνουν και πάλι. Ισοφαρίζουν με 10 παίκτες, χάρη στον Λουίς Ντίας, αλλά το τελικό 1-1 δεν τους είναι αρκετό. Ο Νούνιες αποτελεί τον πρώτο παίκτη τους που αποβάλλεται με απευθείας κόκκινη κάρτα μετά από μία τετραετία, σε εντός έδρας ματς, και η Λίβερπουλ ξεκινά με δύο διαδοχικές ισοπαλίες, απέναντι σε ομάδες που πιθανώς δεν θα απαρτίζουν την πρώτη δεκάδα, στο τέλος της σεζόν.

Το επεισοδιακό ντέρμπι της Τσέλσι με την Τότεναμ

Δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη αναμέτρηση και συνεπώς το κρατήσαμε μόνο του. Τσέλσι – Τότεναμ στο Στάμφορντ ΜπριτζΤόμας Τούχελ εναντίον Αντόνιο Κόντε στην… κυριολεξία. Είναι το πρώτο ντέρμπι στην σεζόν, στην 2η στροφή του πρωταθλήματος, αλλά το τελικό 2-2 αποκτά λιγότερη σημασία, εξαιτίας των δύο προπονητών.

Τα σκηνικά που έλαβαν χώρα μεταξύ τους είναι… απίστευτα. Τσακώνονται στην ισοφάριση της Τότεναμ σε 1-1, λόγω του έντονου πανηγυρισμού του Ιταλού, ο Γερμανός κάνει κάτι ανάλογο στο γκολ του Ρις Τζέιμς στο 80’ και τα «αίματα» ανάβουν στο φινάλε. Ο Κέιν ισοφαρίζει εκ νέου σε 2-2 και γίνεται ο 4ος σκόρερ στην ιστορία της Premier League και οι σκηνές που ακολουθούν θύμισαν κάτι από Μουρίνιο και Βενγκέρ το 2014. Χειραψία, σπρωξίματα, αναμπουμπούλα και… αποβολή για αμφότερους. Welcome to Premier League!

Οι εκπλήξεις: Η Μπράιτον, η Λιντς και η ιστορική νίκη της Νότιγχαμ

Μία κατηγορία που περιλαμβάνει τις ομάδες που ξεκίνησαν απρόσμενα θετικά την σεζόν, δίχως φυσικά αυτό να είναι προβλέψιμο. Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκεται η Μπράιτον. Η εξαιρετική ομάδα του Γκρέιαμ Πότερ, που αν και πούλησε τον Μαρκ Κουκουρέγια και τον Ίβες Μπισούμα, δεν έδειξε να επηρεάζεται ούτε στο… ελάχιστο αγωνιστικά. Πανηγύρισε το πρώτο «διπλό» της ιστορίας της στο Όλντ Τράφορντ, όπως είχε κάνει πέρυσι στο Γκούντισον Παρκ, το Βίλα Παρκ και το Έμιρεϊτς και εν συνεχεία… απογοητεύτηκε που δεν επικράτησε της Νιούκαστλ στο «σπίτι» της. Ωστόσο, οι 4 βαθμοί αποτελούν εξαιρετική συγκομιδή στο ξεκίνημα, παραμένοντας και αήττητη από τις «καρακάξες» σε επίπεδο Premier League!

Την ίδια ώρα, πολύ καλό ξεκίνημα πραγματοποιεί και η Λιντς του Τζέσι Μαρτς, που επίσης έχασε κομβικούς για αυτήν ποδοσφαιριστές, όπως τον Ραφίνια και τον Κάλβιν Φίλιπς, αλλά τους αντικατέστησε με εξαιρετικές κινήσεις, που μοιάζουν να της… ταιριάζουν. Κάπως έτσι, έφερε «τούμπα» το ματς της πρεμιέρας με τη Γουλβς, επικρατώντας με 2-1 και είναι απογοητευμένη από το ταξίδι της στο Σεντ Μέρις, καθώς βρέθηκε με 2-0 μπροστά στο σκορ, αλλά είδε την Σαουθάμπτον να την ισοφαρίζει στο φινάλε. Όπως και να έχει, οι «μηδενικές» ήττες πριν το ματς της 3ης αγωνιστικής με την Τσέλσι, γεμίζουν με αισιοδοξία το Έλαντ Ρόουντ.

Και φτάνουμε στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Την ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη, που αν και ηττήθηκε με «κάτω τα χέρια», στο Σεντ Τζέιμς Παρκ, στην πρεμιέρα, πανηγύρισε μία ιστορική νίκη, στην 2η αγωνιστική, με αντίπαλο την Γουέστ Χαμ! Κέρδισε με 1-0 στο 200ο της παιχνίδι στην Premier League και 23 χρόνια μετά τον υποβιβασμό και την τελευταία νίκη με τη Λέστερ, οι μνήμες αναβίωσαν με το ίδιο σκορ. Τρομερή η ατμόσφαιρα στο Σίτι Γκράουντ, απίστευτος ο τερματοφύλακάς της Ντιν Χέντερσον, που διατήρησε το «μηδέν» και από τα «11» βήματα απέναντι στον Ντέκλαν Ράις!

Τα «κυκλοθυμικά» 180 λεπτά των Ποντένσε και Σα με τη Γουλβς

Ο Ζοσέ Σα με τον Ντάνιελ Ποντένσε είναι αμφότεροι βασικοί στην ομάδα του Μπρούνο Λάζε και στις δύο πρώτες αγωνιστικές της Premier League, επιβεβαίωσαν εκ νέου γιατί μιλάμε για το πιο απρόβλεπτο πρωτάθλημα του κόσμου. Η σεζόν ξεκινά με το ταξίδι στο Έλαντ Ρόουντ με αντίπαλο τη Λιντς. Οι «λύκοι» προηγούνται με γκολ του πρώην εξτρέμ του Ολυμπιακού, αλλά εν συνεχεία αντιλαμβάνονται πως ο Πορτογάλος γκολκίπερ βρίσκεται σε κακή ημέρα. Δέχεται ένα γκολ στην κλειστή του γωνία, κάνει λάθη με τα πόδια και βάζει σε μπλεξίματα την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του και δεν μοιάζει σταθερός. Έχει ευθύνη και στο δεύτερο γκολ και εν τέλει η Γουλβς ηττάται με 2-1, παρόλο που παραβίασε, όπως και οι προηγούμενες 12 ομάδες που μετέβησαν στην έδρα της Λιντς, την εστία της.

Στην δεύτερη αγωνιστική όμως, η εικόνα του αλλάζει. Είναι εξαιρετικός όπου χρειάζεται και παρότι η Γουλβς μοιάζει πιο κοντά στη νίκη από ότι η Φούλαμ, οι φιλοξενούμενοι βρίσκουν την στιγμή τους από τα «11» βήματα. Ο Μίτροβιτς αναλαμβάνει την εκτέλεση και ο Σα αποκρούει. Το ποδόσφαιρο είναι… στιγμές, το ματς λήγει 0-0 και τα 180 λεπτά που παρήλθαν, φαίνονται ιδιαίτερα κυκλοθυμικά για τους δύο πρώην παίκτες του Ολυμπιακού.

Ο πρώτος σκόρερ, τα ντεμπούτο και η πιο επιδραστική μεταγραφή της σεζόν

Φτάσαμε στο φινάλε! Ποιος είναι ο μοναδικός παίκτης της Premier League που έχει σκοράρει τρεις φορές μετά το πέρας των δύο πρώτων αγωνιστικών; Ο Ροντρίγκο της Λιντς!

Ποιος είναι ο μοναδικός παίκτης της Premier League με συμμετοχή σε 3+ γκολ στο ξεκίνημα; Πιο απλή η απάντηση… Ο Γκαμπριέλ Ζεσούς, που δικαιολογεί ακόμη και την επιλογή του 50% των παικτών του Fantasy να τον επιλέξουν!

Όσον αφορά τα ντεμπούτο των νέων μεταγραφών των ομάδων της Premier League, έχουμε ξεχωρίσει τους παίκτες της Τσέλσι. Ο Κουκουρέγια έχει ασίστ, ο Κουλιμπαλί έγινε μόλις ο 2ος σκόρερ, όντας Σενεγαλέζος, στην ιστορία των «μπλε» και ο Ραχίμ Στέρλινγκ έχει ασίστ.

Παράλληλα, εξαιρετικός είναι ο Ζιντσένκο της Άρσεναλ και σαφώς ο Έρλινγκ Χάαλαντ, με τον Νούνιες να μην συγκαταλέγεται στη λίστα λόγω της κόκκινης που αντίκρισε, τον Ριτσάρλισον να μην έχει φανεί προς το παρόν και τις μεταγραφές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να έχουν επηρεαστεί από τη… μετριότητα που υπάρχει στο Κάρινγκτον!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0