Football Talk

Όταν ο Μπερνάρντ «ανάγκασε» την Ευρώπη να τον προσέξει, με γκολ απέναντι στον Έντερσον, τον Ντε Χέα και τον Γιορίς! (video)

Όταν ο Μπερνάρντ «ανάγκασε» την Ευρώπη να τον προσέξει, με γκολ απέναντι στον Έντερσον, τον Ντε Χέα και τον Γιορίς! (video)

«Μία ανάσα» από τον Παναθηναϊκό βρίσκεται ο Μπερνάρντ. Ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής με ευρωπαϊκές παραστάσεις, με διεθνείς συμμετοχές με την Βραζιλία και με 83 ματς στην Έβερτον, που κατάφερε μέσα σε μία πενταετία να «πληγώσει» μερικούς από τους καλύτερους γκολκίπερ στον κόσμο. Τον Νταβίδ Ντε Χέα, τον Έντερσον και τον Ούγκο Γιορίς!

«Ο Μπερνάρντ πλησιάζει στον Παναθηναϊκό.» Αυτό φημολογείται τις τελευταίες ώρες σε ελληνικά και όχι μόνο δημοσιεύματα, τα οποία θέλουν τον 29άχρονο Βραζιλιάνο να τα έχει βρει σε όλα με το «τριφύλλι» και να λείπουν μόνο οι υπογραφές, προκειμένου οι «πράσινοι» να αποτελέσουν μόλις την 5η διαφορετική ομάδα της καριέρας του.

Ξεκίνησε από την χώρα του, κατέγραψε 73 συμμετοχές με την φανέλα της Σαχτάρ Ντόνετσκ, στην οποία πήγε έναντι 10 εκατομμυρίων, αγωνίστηκε στο Champions League με τους Ουκρανούς, έχοντας αντιμετωπίσει τεράστιους σε μέγεθος συλλόγους όπως τη Μάντσεστερ Σίτι, τη Ρόμα και τη Φέγενορντ, κόστισε 16 εκατομμύρια στην Έβερτον, προπονήθηκε υπό τις οδηγίες του Κάρλο Αντσελότι, του Ντάνκαν Φέργκιουσον και του Μάρκο Σίλβα και μετέβη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για λογαριασμό της Αλ Σάρζα.

Ακόμη και σε αυτή τη νέα του περιπέτεια όμως, μιας και μιλάμε για την 3η διαφορετική Ήπειρο που τον «φιλοξένησε», ο Μπερνάρντ κατάφερε άμεσα να ξεχωρίσει, καταγράφοντας 32 συμμετοχές, 7 γκολ και 5 ασίστ με τη νέα του ομάδα, με την οποία διατήρησε και μία «άτυπη» για αυτόν παράδοση, καθώς ποτέ δεν έχει δεχθεί κόκκινη κάρτα, σε επαγγελματικό επίπεδο, στην καριέρα του. Η ώρα της επιστροφής στην Ευρώπη για τον διεθνή Βραζιλιάνο (14 συμμετοχές) πλησιάζει. Και μερικές από τις καλύτερες στιγμές του έρχονται ξανά στο προσκήνιο. Πολλοί ρωτούν… «Γιατί θεωρείται μία τόσο μεγάλη κίνηση για τον Παναθηναϊκό»; Πιθανώς η απάντηση κρύβεται στη λεπτομέρεια.

Διότι δεν είναι πάρα πολλοί οι ποδοσφαιριστές στον κόσμο, που έχουν καταφέρει μόλις σε μία πενταετία και ενώ βρίσκονται μόλις για δύο χρόνια στην Premier League, να σκοράρουν απέναντι σε κορυφαίους τερματοφύλακες…

Ο λόγος για τον Νταβίδ Ντε Χέα, τον Έντερσον και τον Ούγκο Γιορίς. Καλά καταλάβατε. Τρεις από τους έξι βασικούς γκολκίπερ την δεδομένη χρονική στιγμή στο Big 6. Ο Μπερνάρντ τους έχει νικήσει όλους, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το γεγονός, πως στις τρεις αναμετρήσεις που σκόραρε, τόσο η Σαχτάρ, όσο και η Έβερτον, σημείωσαν μεγάλες νίκες.

Ας δούμε μία – μία τις περιπτώσεις:

Συστήνεται στην Ευρώπη το 2013, όντας παίκτης της Σαχτάρ. Γυρνάμε τον χρόνο πίσω στο 2017, όταν οι Ουκρανοί υποδέχονταν τη Μάντσεστερ Σίτι στην έδρα τους, στη φάση των ομίλων του Champions League και μετά την ήττα που γνώρισαν με 2-0, στο πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων, στο Έτιχαντ. Η αναμέτρηση ξεκινά ιδανικά. Ο Μπερνάρντ νικά με απίστευτο πλασέ τον Έντερσον και βάζει τις βάσεις για το τελικό 2-1 της Σαχτάρ, στην τελευταία της νίκη απέναντι σε σύλλογο της Premier League.

Ένα χρόνο μετά, μετακομίζει στο «Νησί», μιας και αποτελεί επιθυμία της διοίκησης της Έβερτον, προσαρμόζεται, και περίπου 700 ημέρες μετά τη μεταγραφή του, αποφασίζει να βάλει ξανά το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ, απέναντι σε top class τερματοφύλακες.

Ο πρώτος είναι ο Νταβίδ Ντε Χέα, τον Νοέμβριο του 2020, στην 8η αγωνιστική της Premier League, όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέρασε από το Γκούντισον Παρκ με 3-1, αλλά ο Μπερνάρντ είχε φροντίσει εξαρχής να κάνει δύσκολο το έργο του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Ανοίγει το σκορ με πανέξυπνο σουτ στην κλειστή γωνία του Ισπανού και η αντίδραση του Σόλσκιερ «μιλά» από μόνη της.

Στην δεύτερη περίπτωση, τέσσερις μήνες μετά, «θύμα» του είναι ο Γιορίς. Ο Μπερνάρντ συμμετέχει σε ένα επικό ματς του FA Cup ανάμεσα στην Έβερτον και την Τότεναμ και διαμορφώνει το τελικό 5-4, από πολύ δύσκολη γωνία, με το αριστερό του πόδι. Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο πόδι αρέσκεται να χρησιμοποιεί, αλλά σίγουρα, δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Γάλλο τερματοφύλακα, που είδε την μπάλα να καταλήγει στην απέναντι γωνία.

Τρία γκολ, τρεις στιγμές που αναδεικνύουν την ποιότητά του. Ο Μπερνάρντ έρχεται στην Ελλάδα. Ο ποδοσφαιριστής που έχει βρει δίχτυα απέναντι σε Γάλλο, Ισπανό και Βραζιλιάνο, αλλά ποτέ απέναντι σε… Έλληνα!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0