Football Talk

La Liga 2022/23: Back-to-back της Ρεάλ Μαδρίτης μετά από χρόνια ή Ατλέτικο και Μπαρτσελόνα κρύβουν «άσο» στο μανίκι; (video)

La Liga 2022/23: Back-to-back της Ρεάλ Μαδρίτης μετά από χρόνια ή Ατλέτικο και Μπαρτσελόνα κρύβουν «άσο» στο μανίκι; (video)
Νέα σεζόν στη La Liga, νέα δεδομένα. Δεύτερος σερί τίτλος για τη Ρεάλ Μαδρίτης, κόντρα στην... παράδοση, ή οι μεταγραφάρες της Μπαρτσελόνα και οι «μαχητές» του Σιμεόνε έχουν άλλη άποψη; Έρχονται υπερβάσεις ή μία ακόμη σεζόν τριών «ταχυτήτων»;
 
Η αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο το 2018 και του Λιονέλ Μέσι τρία καλοκαίρια αργότερα, δεδομένα έκαναν τη La Liga να χάσει δύο σημαντικά κομμάτια της άλλοτε λάμψης της. Ωστόσο, ακόμα και τώρα, που η Premier League θεωρείται το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, το ισπανικό διατηρεί κάτι από την παλιά του αίγλη. 
 
Μεγαλύτερη απόδειξη από την κατάκτηση του Champions League κατά την περασμένη σεζόν από τη Ρεάλ Μαδρίτης δεν υπάρχει. Κυρίως με τον ανεπανάληπτο, γεμάτο σασπένς τρόπο που το πέτυχε. Έστω κι αν εντός των συνόρων όλα ήταν κατά πολύ απλούστερα. 
 
Με την Μπαρτσελόνα, όμως, να έχει ενισχυθεί σε τρομακτικό βαθμό το καλοκαίρι του 2022, ποιος μπορεί να περιμένει ένα νέο... περίπατο, ένα repeat της περσινής σεζόν με τους «μπλαουγκράνα» να μένουν και ευχαριστημένοι από την κατάληψη της 2ης θέσης και το -13 από την κορυφή, έτσι όπως εξελίχθηκε -και κυρίως ξεκίνησε- η σεζόν;
real-madrid-campeón-liga.jpg

Εμπόδιο μόνο η Μπαρτσελόνα και αν!

Αν και η φετινή σεζόν κρίνεται ως ιδιαίτερη, κυρίως λόγω της διακοπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, δεν χωρά αμφιβολία πως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου παραμένει η Ρεάλ Μαδρίτης. Κι ας έχει από το 2008 να κάνει το back-to-back στο ισπανικό πρωτάθλημα!
 
Η περσινή κάτοχος τόσο της La Liga, όσο και του Champions League, κινήθηκε έξυπνα στο μεταγραφικό παζάρι, δεν πτοήθηκε από την εξέλιξη της υπόθεσης του Κιλιάν Εμπαπέ σε φιάσκο και απέκτησε έναν πολύπειρο δοκιμασμένο στόπερ, τον Αντόνιο Ρίντιγκερ, και έναν χαρισματικό χαφ, τον Ορελιέν Τσουαμενί. Ένα 8αρι του οποίου τα φυσικά προσόντα έλειπαν από το περσινό ρόστερ. 
 
Είναι φανερό πως ο Κάρλο Αντσελότι δεν ήθελε να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές. Άλλωστε, στο πρώτο επίσημο ματς της σεζόν, στο Super Cup κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, έδειξε πλήρως έτοιμη.

Το σύνολό του εκπέμπει αυτοπεποίθηση, αλλά πλέον, δεν παίζει μόνο του. Το μεταγραφικό ντεμαράζ της Μπαρτσελόνα αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για να θεωρηθεί ως άμεσος διεκδικητής του τίτλου.

Λεβαντόφσκι, Ραφίνια, Κουντέ, μεταγραφές κορυφαίου επιπέδου. Σαφώς και απαιτείται χρόνος, έως ότου ο Τσάβι καταφέρει να κάνει τις εξαιρετικές μονάδες, εξαιρετικό σύνολο, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε τι θα μεταφραστεί η οικονομική αβεβαιότητα που υπάρχει στον σύλλογο. Χρόνος, πάντως, ειδικά λόγω Κατάρ, θα υπάρξει.
 
Από τη συγκεκριμένη κουβέντα δεν θα έπρεπε να λείπει βέβαια η Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά η προβληματική εικόνα της περασμένης σεζόν, σε συνδυασμό με την αποχώρηση των 11 γκολ του Λουίς Σουάρες και την πενιχρή ενίσχυση, δεν βοηθούν. Σίγουρα δεν ξεγράφεται. Το περσινό ρόστερ, εν μέρει, αδίκησε τον εαυτό του και ίσως φέτος ο Ντιέγκο Σιμεόνε καταφέρει να παρουσιάσει κάτι τελείως διαφορετικό. Με βάση το υλικό που έχει, μπορεί.
 
Σε παρόμοια κατάσταση με τους «ροχιμπλάνκος» και η Σεβίλλη, που προχώρησε μεν σε τρεις σημαντικές προσθήκες, με τους Τέγιες, Μαρκάο και Ίσκο, αλλά είδε από την άλλη να αποχωρούν οι δύο βασικοί της κεντρικοί αμυντικοί: ο Κουντέ και ο Ντιέγκο Κάρλος.

Η 2η θέση πέρυσι χάθηκε στις λεπτομέρειες. Αν καταφέρει να την διεκδικήσει φέτος, θα είναι είτε δικό της επίτευγμα, είτε παταγώδης αποτυχία της Μπαρτσελόνα.
maxresdefault_36.jpg

Εκτός Ευρώπης, αλλά το μεταγραφικό «άγχος» στο ναδίρ

Οι «ευρωπαίες» της περσινής σεζόν, Ρεάλ Σοσιεδάδ και Μπέτις, δεν προχώρησαν σε ηχηρές κινήσεις, αλλά περιορίστηκαν σε ουσιαστικές προσθήκες. Ο Τακεφούσα Κούμπο για την πρώτη και ο Γουίλιαμ Ζοσέ για τη δεύτερη, την περσινή Κυπελλούχο Ισπανίας, ξεχωρίζουν. Σε τελική ανάλυση, οι άμεσοι αντίπαλοί τους, αυτοί που έμειναν εκτός Ευρώπης την περσινή σεζόν, δηλαδή, εξαιτίας τους, δεν μοιάζουν να... ιδρώνουν.
 
Βιγιαρεάλ, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Βαλένθια δεν έχουν προχωρήσει σε καμία σημαντική κίνηση ενίσχυσης του ρόστερ που την αγωνιστική περίοδο 2021/22 δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο στις δύο τελευταίες.

Αντιθέτως, οι «νυχτερίδες» πούλησαν ίσως τον ποιοτικότερό τους παίκτη, Γκονσάλο Γκέδες, στη Γουλβς. Τουλάχιστον, αποζημιώθηκαν με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό της τάξεως των 32.6 εκατ. ευρώ.

Οι... φτωχοί -και μη- συγγενείς του δεύτερου μισού

Το τελευταίο «κομμάτι» ενός πρωταθλήματος που για μία ακόμη σεζόν μοιάζει έτοιμο να χωριστεί και να «τρέξει» σε τρεις... ταχύτητες, είναι αχαρτογράφητα νερά.
 
Ράγιο Βαγιεκάνο, Έλτσε, Εσπανιόλ, Χετάφε, Μαγιόρκα και Κάντιθ απείχαν το πολύ επτά βαθμούς από τη ζώνη του υποβιβασμού πέρυσι. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως τη μεταγραφή του Βιλένα στην Εσπανιόλ, του Μπόρχα Μαγιοράλ στη Χετάφε και του Μουρίκι στη Μαγιόρκα, δεν ενισχύθηκαν. Εν ολίγοις, αναζητείται υπέρβαση, ώστε ο λιτός στόχος της παραμονής να αλλάξει. Ακόμα κι αυτός, ωστόσο, δεν πρέπει να μοιάζει εξασφαλισμένος.

Οι προβιβασθείσες Βαγιαδολίδ, Χιρόνα και Αλμερία δεν αρκέστηκαν στα ρόστερ που τους εξασφάλισαν την άνοδο στη La Liga. Ειδικά οι δύο τελευταίες. 
 
Η Χιρόνα, εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως ανήκει στον ίδιο επενδυτικό όμιλο με τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Νιου Γιορκ Σίτι, στηρίχθηκε κυρίως σε δανεισμούς παικτών στο μεταγραφικό παζάρι, ενώ η Αλμερία έβαλε βαθιά το «χέρι» στην τσέπη, ώστε να κάνει δικούς της τους Καΐκι (7 εκατ. ευρώ) και Μιλοβάνοβιτς (3,5 εκατ. ευρώ). Με παίκτες όπως ο πολύπειρος, Ροντρίγκο Έλι, και ο Ουμάρ Σαντίκ που σκόραρε 18 φορές πέρυσι, δεν έχει κάτι να ζηλέψει, άρα και να φοβάται. 
 
Η πίεση στην... αντίπερα όχθη, λοιπόν, που πέρυσι «επέζησε», αλλά οι νεοφερμένοι της φετινής σεζόν δεν μοιάζουν έτοιμοι να επιστρέψουν άμεσα στη δεύτερη κατηγορία.
 
Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0