Football Talk

Η ΑΕΚ βγάζει όμορφα πράγματα στο γήπεδο και το πιο αισιόδοξο είναι ότι έχει περιθώρια βελτίωσης

Η ΑΕΚ βγάζει όμορφα πράγματα στο γήπεδο και το πιο αισιόδοξο είναι ότι έχει περιθώρια βελτίωσης

Η ΑΕΚ έδειξε και στο ΓΣΠ ότι ο Ματίας Αλμέιδα αρχίζει να της δίνει αγωνιστική ταυτότητα – Τα πολλά θετικά, οι αδυναμίες, οι μεταγραφές και ο χρόνος

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Πέρασε και το τέταρτο φιλικό της ΑΕΚ. Νικηφόρο κι αυτό, όπως και τα προηγούμενα τρία. Μπορεί οι νίκες στα φιλικά να μην λένε σχεδόν τίποτα, όμως κακά τα ψέματα με όσα έχει ζήσει η ΑΕΚ πέρυσι και ειδικά τα τελευταία χρόνια το να κερδίζει ακόμα και σε… προπονητικά παιχνίδια είναι σημαντικό για την ψυχολογία της.

Πλέον, μετά από τέσσερα φιλικά παιχνίδια και σχεδόν ένα μήνα δουλειάς από τον Αλμέιδα και τους συνεργάτες του, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η ΑΕΚ βγάζει ξανά μία αγωνιστική υγεία. Θες να την ξαναδείς γρήγορα κι αυτό είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα που κέρδισαν ο προπονητής και οι παίκτες του. Υπάρχουν όμως κι άλλα στοιχήματα που σιγά – σιγά κερδίζονται: Η ΑΕΚ αποκτά ξανά μία αγωνιστική ταυτότητα, γεγονός που είχαμε χρόνια να δούμε. Καταλαβαίνουμε τι προσπαθεί να παίξει στο γήπεδο, νιώθουμε τι θέλει να περάσει ο προπονητής και αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα ποια είναι τα δυνατά και τα αδύναμα στοιχεία.

Η αγωνιστική ταυτότητα στο 3-1-4-2

Το 3-1-4-2 είναι το σύστημα που ο προπονητής δείχνει να «πατάει» ξεκάθαρα πια. Είναι καλό που μαθαίνει και στέκεται σε μία διάταξη αυτή την περίοδο της προετοιμασίας, καθώς όντως το 4-2-3-1 ή το 4-3-3 είναι γνωστό σε όλους τους παίκτες και εφόσον χρειαστεί μπορεί να τα επαναφέρει χωρίς ιδιαίτερα… μαθήματα. Το 3-1-4-2 όμως και ο ιδιαίτερος τρόπος που το χρησιμοποιεί θέλει και δουλειά και χρόνο για να τελειοποιηθεί. Και όταν το τελειοποιηθεί, θαρρώ πως θα χαιρόμαστε ακόμα περισσότερο το θέαμα που θα προσφέρει η ομάδα στα γήπεδα.

Με τα μπακ – χαφ φουλ επιθετικά, με τα κεντρικά χαφ και να φτιάχνουν παιχνίδι και να «καταστρέφουν». Με πίεση ψηλά που ξεκινάει από τους φορ. Με συνεχής εναλλαγές θέσεων. Με πολλούς κρυφούς επιθετικούς να αλλάζουν συνεχώς θέσεις και είτε να πατούν αντίπαλη περιοχή, είτε να εκτελούν από μακριά. Με αλληλοκαλύψεις. Και το επίσης βασικό: η μπάλα να κυλάει στο χορτάρι και όχι να σηκώνεται κάθε τρεις και λίγο. Σέντρα βγαίνει μόνο όταν είναι απαραίτητη και όχι επειδή ο παίκτης δεν ξέρει τι να κάνει τη μπάλα και την πετάει μπροστά μπας και πιάσει κανείς καμία κεφαλιά. Η ΑΕΚ προσπαθεί να παίξει πάλι ποδόσφαιρο και υπάρχουν στιγμές στα φιλικά που το κάνει με τρόπο εκπληκτικό για την εποχή.

Η άμυνα και οι μεταγραφικές ανάγκες

Αυτά για μπροστά. Το θέμα είναι στην άμυνα. Κι όμως αν δει κανείς η ΑΕΚ σε τέσσερα φιλικά έχει δεχθεί μόνο ένα γκολ κι αυτό από ατομικό λάθος. Σε σετ παιχνίδι δεν δέχεται πολλές φάσεις και το βασικότερο δε δέχεται γκολ. Κι αυτό είναι δουλειά ομαδική! Επιπλέον, σε όλα τα φιλικά παιχνίδια οι αντίπαλοι έχουν κερδίσει πολλά κόρνερ. Σε όλα η ομάδα αμυντικά έχει αντιδράσει άψογα και δεν έχει απειληθεί. Θυμάστε πέρυσι τι γινόταν σε κάθε στημένο του αντιπάλου. Παρ’ όλα αυτά για να τελειοποιηθεί αυτό που θέλει να παίξει ο Αλμέιδα η ΑΕΚ χρειάζεται, ιδανικά, άλλα δυο στόπερ κλάσης. Σίγουρα έναν τους πρώτους μήνες και τον Γενάρη βλέπουμε. Ο Βίντα πρέπει να κάνει τη διαφορά, να έρθει άλλος ένας γρήγορος και αποφασιστικός σε προσωπικές μονομαχίες και από εκεί και πέρα αν αποκτηθεί και τρίτος στόπερ έχει καλώς. Αν όχι βολεύεσαι κι έτσι στον πρώτο γύρο.

Υπάρχουν σαφώς και κακώς κείμενα στο παιχνίδι της ΑΕΚ, όμως για την εποχή είναι λογικά. Σε ατομικό επίπεδο ο Γιόνσον είναι πανέξυπνος παίκτης στον άξονα που κλέβει μπάλες, ο Πινέδα είναι… όνειρο κάνοντας τα πάντα στο γήπεδο σε άμυνα και επίθεση, αλλά θέλω να σταθώ λίγο στον Γκατσίνοβιτς. Στο ΓΣΠ έπαιξε δεξί μπακ – χαφ. Τακτικά ήταν άψογος σε άμυνα και επίθεση. Λίγο τα τελειώματά του θέλουν δουλειά, όμως γενικά ξέρει πολλή μπάλα. Ένας πανέξυπνος και αθλητικός παίκτης που χρειάζεται κάθε προπονητής στα χέρια του για να πετύχει το στόχο του που είναι να φτιάξει ένα καλοδουλεμένο σύνολο. Ανεβασμένος και απελευθερωμένος δείχνει ο Μάνταλος, ενώ και ο Τσούμπερ κάνει πολλή δουλειά επίσης.  Αν κάτι έλειπε χθες είναι ότι δεν πήρε πολλές μπάλες ο Αραούχο, αλλά θα φτιαχτεί κι αυτό. Τι θέλει ακόμα η ΑΕΚ; Χρόνο σίγουρα και συνέχεια στη σωστή δουλειά. Τι θέλει μεταγραφικά; Ο καθένας έχει σίγουρα άποψη επί του θέματος. Η ουσία είναι ότι η ομάδα πάει για στόπερ, επιθετικό και θαρρώ και κάτι ακόμα, εκεί στα άκρα. Έχει δρόμο η μεταγραφική περίοδος και δεν είναι ώρα για βιασύνες. Και με αυτή την ομάδα μπορεί η ΑΕΚ να κάνει το 3 στα 3 στο πρωτάθλημα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου όπου κλείνει η μεταγραφική περίοδος. Σίγουρα, όσο πιο σύντομα έρχονται οι παίκτες τόσο το καλύτερο. Όμως ο Αλμέιδα δουλεύει μεθοδικά και σωστά. Δημιουργεί κάτι όμορφο και είναι σίγουρο πως οι παίκτες ποιότητας που θα έρθουν στην πορεία θα έχουν και την εμπειρία και στρωμένο έδαφος να «κουμπώσουν» γρήγορα στο σύνολο. Το θέμα λοιπόν, είναι να αποκτηθούν παίκτες ποιότητας, όπως αυτοί που έχουν έρθει ήδη. Όποτε κι αν έρθουν. Τα υπόλοιπα μη τα φοβάστε…

Η ΑΕΚ του Αλμέιδα βγάζει όμορφα πράγματα ήδη στο γήπεδο και το πιο αισιόδοξο απ’ όλα είναι πως έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης ακόμα. Χαμηλά τη μπάλα, πίστη, αισιοδοξία, ενότητα και όλα καλά θα πάνε. Μήνα Αύγουστο πρωτάθλημα δεν πήρε κανείς –εκτός από τον Ολυμπιακό περασμένων (ευτυχώς) εποχών! Βήμα – βήμα και τον Μάη θα είναι τα καλά. Αυτή η ΑΕΚ δείχνει να μπορεί την επιστροφή στην κορυφή…

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0