Football Talk

Η Bundesliga δίνει τόπο και στα προπονητικά νιάτα! (video)

Η Bundesliga δίνει τόπο και στα προπονητικά νιάτα! (video)

Λάβετε θέσεις, έτοιμοι, φύγαμε! Οι πιο ακριβές, διαδεδομένες και με τη μεγαλύτερη απήχηση εγχώριες λίγκες είναι προ των πυλών και το BN Sports καταπιάνεται με τους «καπετάνιους» των ομάδων και την ηλικία τους, διαπιστώνοντας πως η Bundesliga πρωτοπορεί και εκεί.

Bundesliga (44,7 έτη ανά μέσο όρο)

Είναι θέμα φιλοσοφίας. Από τις πολύ μικρές κατηγορίες έως τους μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας, λειτουργεί ένας ολόκληρος μηχανισμός που πρωταρχικό στόχο έχει την ανάδειξη ταλέντων. Όχι μόνο στην κεντρική σκηνή αλλά και στα παρασκήνια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η γερμανική «κάστα» προπονητών είναι μια από τις σπουδαιότερες παγκοσμίως τη δεδομένη χρονική περίοδο. Δεν έτυχε αλλά πέτυχε. Και αυτό συμβαίνει κυρίως διότι νέοι άνθρωποι, με φρέσκιες ιδέες παίρνουν από πολύ νωρίς παραστάσεις.

Και την επερχόμενη αγωνιστική σεζόν λοιπόν (2022-23) η Bundesliga θα έχει τους νεότερους τεχνικούς, με τον Όλε Βέρνερ (Βέρντερ Βρέμης/34), τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν (Μπάγερν Μονάχου/35) και τον Ντομένικο Τεντέσκο (Λειψία/36) να ηγούνται της λίστας αυτής. Την πεντάδα των U-40 συμπληρώνουν οι Ενρίκο Μάασεν (Άουγκσμπουρκ) και Εντιν Τέρζιτς (Ντορτμουντ), όντας 38 και 39 αντίστοιχα. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό σε αυτήν την ιστορία είναι ότι οι τρεις από τους πέντε, θα ηγηθούν των Μπάγερν Μονάχου, Ντόρτμουντ και Λειψίας, οι οποίες τερματίζουν στις υψηλότερες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα τα τελευταία χρόνια.

Premier League (47,7 έτη ανά μέσο όρο)

Αμέσως επόμενο πρωτάθλημα και κάτω από τον πήχη των 50 ετών, έρχεται η Premier League. Οι σύλλογοι που απαρτίζουν το κορυφαίο πρωτάθλημα σε απήχηση, παρά το τεράστιο διακύβευμα, έχουν δώσει χώρο και χρόνο σε νεαρούς τεχνικούς να φέρουν φρέσκιες ιδέες και να κάνουν το «προϊόν» ακόμα πιο πολυδιάστατο.

Ο πιο μικρός ηλικιακά που θα καθοδηγήσει ομάδα των «σαλονιών» του βρετανικού ποδοσφαίρου είναι ο Σκοτ Πάρκερ (41), στον οποίο πιστώνεται η άνοδος της Μπόρνμουθ στην πρώτη κατηγορία. Ένα χρόνο μεγαλύτερο είναι ο αναμορφωτής της έτερης νεοφώτιστης Νότιγχαμ Φόρεστ, Στιβ Κούπερ ενώ την ίδια ηλικία έχει και ο πρώην εμβληματικός αρχηγός της Λίβερπουλ και νυν προπονητής στην Άστον Βίλα, Στίβεν Τζέραρντ. Την πεντάδα, κλείνουν οι Φράνκι Λάμπαρντ και Έντι Χάουι, όντας 44 χρονών.

 QVNIMTI1ODcwOTgz.jpg

La Liga (50,8 έτη ανά μέσο όρο)

Σαφώς πιο παραδοσιακή και με το βάρος στην εγχώρια αγορά είναι τα πράγματα στους πάγκους της La Liga. Μόλις τρία πρόσωπα άλλαξαν το καλοκαίρι αυτό, αναλαμβάνοντας τα ηνία μιας ομάδας, για ένα ισπανικό πρωτάθλημα που εν μέρει έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος.

Ο νεαρότερος που θα κοουτσάρει κλαμπ της La Liga για τη σεζόν 2022-23, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα είναι και φέτος ο Άντονι Ιραόλα (40). Ο πρώην τεχνικός της ΆΕΚ Λάρνακας (2018-19) κάνει εξαιρετική δουλεία στο «Βαγιέκας» εδώ και μία διετία και έχει κρατήσει με το «σπαθί» του τη θέση του. Ξοπίσω του συναντάται ο Ντιέγκο Μαρτίνεζ (41), τον οποίο προσέλαβε η Εσπανιόλ για να την οδηγήσει στα Κύπελλα Ευρώπης όπως είχε κάνει με τη Γρανάδα και ο Τσάβι φυσικά (42), ο άνθρωπος της νέας εποχής στη Βαρκελώνη. Από κοντά βρίσκονται και οι 44χρονοι Τζενάρο Γκατούζο (Βαλένθια), Φρανσίκσο Ροντρίγκεζ (Έλτσε) και ο δεύτερος μακροβιότερος προπονητής στη λίγκα σε τρέχουσα θητεία, ο Γιαγκόμπα Αρασάτε της Οσασούνα.
16461610011789.jpg

fc-barcelona-v-galatasaray-round-of-16-leg-one-uefa-europa-league-10-1000x600.jpg
Serie
A (52,2 έτη ανά μέσο όρο)

Στην Ιταλία των μόλις τριών αλλοδαπών προπονητών, την εμπιστοσύνη έπρεπε ανέκαθεν να την κερδίσει κάποιος. Και αυτό το κατόρθωνε με την εμπειρία. Στη γειτονική χώρα άλλωστε, όπως και στην Ελλάδα, «βράζει» το αίμα των φίλων μιας ομάδας λόγο περισσότερο συνεπώς δεν είναι εύκολο το εγχείρημα να δημιουργήσεις κάτι από την αρχή και να του δώσεις χρόνο μέχρι να ανθίσει. Κάπως έτσι, η Serie A της επερχόμενης σεζόν , φιγουράρει φυσιολογικά στην τέταρτη θέση των γηραιότερων «καπετάνιων» ανάμεσα στο Top-5 πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Εκείνος που ξεχωρίζει και ο οποίος δεν έχει πατήσει καν τα 40 του, είναι ο Πάολο Ζανέτι. Ο νυν τεχνικός της Έμπολι και πρώην της Βενέτσια, φαίνεται πως θα αποτελέσει άλλη μία περίπτωση αθλητή που θα εξελιχθεί σε καλύτερο προπονητή από ότι παίκτη. Επόμενος στη λίστα είναι ο Αλέσσιο Ντιονίσι (42), μάνατζερ του Γιώργου Κυριακόπουλου στη Σασσουόλο ενώ και στη Φλωρεντία έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον ανερχόμενο, Βιντέντζο Ιταλιάνο (44). Την εξάδα συμπληρώνουν οι 46χρονοι Σιμόνε Ιντζάγκι (Ίντερ), Ιβαν Γιούριτς (Τορίνο) και ο νεοπροσληφθείς Γκαμπριέλε Κιοφί (Ελλάς Βερόνα).

 

us-sassuolo-v-cagliari-calcio-serie-a.jpg
Ligue 1 (53,3 έτη ανά μέσο όρο)

Τελευταίο και «καταϊδρωμένο» έρχεται το γαλλικό πρωτάθλημα, το τέως Championnat. Εδώ υπάρχει μεγαλύτερη πολυπολυτισμικότητα στις επιλογές των ανθρώπων που βρίσκονται στην άκρη του πάγκου, αλλά οι Γάλλοι έχουν βάλει σε δεύτερη μοίρα τα προπονητικά νιάτα όπως αποτυπώνεται. Ίσως είναι και μία από τις αιτίες που αν και αποτελούν τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές, έχουν την Πέμπτη σε δημοτικότητα λίγκα.

Μία από τις μεγάλες ελπίδες του μέλλοντος είναι ο Ζυλιέν Στεφάν. Ο τεχνικός της Στρασμπούρ διανύει το 42 έτος της ηλικίας του, έχει στην κατοχή του ένα Coupe de France με τη Ρεν το 2019, έχοντας δημιουργήσει ένα αξιοπρόσεκτο σύνολο και στο γαλλικό βορρά. Ο γνώριμός μας, νέος κόουτς της Μαρσείγ, Ιγκόρ Τούντορ, είναι ο επόμενος (44), με τον Ρεζίς Λε Μπρι της Λοριάν και τον Μπρούνο Ιρλ της Τρουά να συνεχίζουν στα 46 τους να προπονούν στη Ligue 1.


Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0