Football Talk

Από τον Μπουμ Κουν Τσα μέχρι τον Σoν: Κορεάτες που έγραψαν ιστορία στη «γηραιά ήπειρο» (video)

Από τον Μπουμ Κουν Τσα μέχρι τον Σoν: Κορεάτες που έγραψαν ιστορία στη «γηραιά ήπειρο» (video)
Ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού αποτελεί με κάθε επισημότητα ο Χουάνγκ Ιμπόμ, όντας ο πρώτος Νοτιοκορεάτης που αγωνίζεται στην Ελλάδα. Με αφορμή την περίπτωση του, το BN Sports ανακαλεί περιπτώσεις συμπατριωτών του που έκαναν κρότο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Από την Σεούλ και την K - League της πατρίδας του ήρθε ο Χουάνγκ Ιμπόμ, ως ένας πολλά υποσχόμενος μέσος με σταθερή θέση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Νοτίου Κορέας. Πλην της περίπτωσης του, υπάρχει και αυτή του Κι Μιν Γιάε, ο οποίος απασχόλησε τα μεταγραφικά δρώμενα με την μετακίνηση του από τη Φενέρμπαχτσε στον ιταλικό νότο και τη Νάπολι.

Χρόνια πριν ακουστούν τα ονόματα των προαναφερθέντων, προηγήθηκαν άλλοι, οι οποίοι κατέφθασαν από την Άπω Ανατολή ως άγνωστοι και εν τέλει κατόρθωσαν να αγωνιστούν στο κορυφαίο επίπεδο. Τέσσερις περιπτώσεις από το «Νησί» και την Πρέμιερ Λιγκ και μία από την Μπουντσελίγκα, με διακυμάνσεις στη προσφορά και τη διάρκεια που είχαν στους συλλόγους που αγωνίστηκαν. 

1. Γι Σουνγκ Παρκ

Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο όνομα ανάμεσα στους υπόλοιπους... αποτέλεσε ζωντανή διαφήμιση για το ασιατικό ποδόσφαιρο. Και απολύτως λογικά! Όντας μέλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, κατόρθωσε να έχει ενεργό ρόλο πλάι στους ΣκόουλςΓκιγκςΡονάλντο και Ρόυνεϊ. Πριν από 17 χρόνια κατέφτασε από το Αϊντχόφεν στο Όλντ Τράφορντ, όπου αγωνίστηκε για επτά διαδοχικές σεζόν. Συνολικός απολογισμός 204 συμμετοχών, οι οποίες συνοδεύτηκαν από 28 γκολ, 30 ασίστ και τέσσερα πρωταθλήματα, παίζοντας με μεγάλη ευελιξία σχεδόν σε όλες τις θέσεις του άξονα. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πρόκειται για τον μοναδικό Νοτιοκορεάτη που έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ (σ.σ. σεζόν 2007/2008).

2. Χέουνγκ Μιν Σον

Ή αλλιώς Σον. Το χαμογελαστό παιδί του βορείου Λονδίνου που κάνει θραύση στο κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όντας σταθερά εκ των πιο παραγωγικών επιθετικών. Διανύοντας το 30ο έτος της ζωής του κατέκτησε το πρώτο του χρυσό παπούτσι, το οποίο μοιράστηκε την περασμένη σεζόν με τον Μοχάμεντ Σαλάχ. Σκοράρει και μοιράζει με την ίδια συνέπεια, όντας ο καλύτερος φίλος του Χάρι Κέιν, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Στην Τότεναμ δε θα μετανιώνουν στιγμή τα 30 εκ. που δαπάνησαν για να τον φέρουν από τη Λεβερκούζεν το 2016... καθώς μέχρι και σήμερα μετρά 131(!) τέρματα και 73 ασίστ.

3. Τσου Γιούνγκ Παρκ

Πιθανότατα ο λιγότερο ταλαντούχος παίκτης μεταξύ των ονομάτων, ωστόσο το γεγονός και μόνο ότι κατόρθωσε να αγωνιστεί στην Άρσεναλ μαρτυρά πολλά... Τα 26α γενέθλια του τον βρήκαν στην ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ, προερχόμενος από μία θετική σεζόν στο γαλλικό πρωτάθλημα με την φανέλα της Μονακό. Μπορεί στους «κανονιέριδες» να μην βρήκε ενεργό ρόλο, ωστόσο πρόλαβε να πραγματοποιήσει επτά εμφανίσεις, οι δύο εκ των οποίων στο υπέρλαμπρο Τσάμπιονς Λιγκ. Ακολούθησε ο δανεισμός του στη Γουότφορντ, ενώ τα τελευταία χρόνια βιοπορίζεται από το πρωτάθλημα της πατρίδας του.

4. Μπουμ Κουν Τσα

Σπουδαία προσωπικότητα του Κορεάτικου ποδοσφαίρου, ενώ για πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του τόπου. Διένυσε αξιοσημείωτη καριέρα στην Μπουντεσλίγκα, αγωνιζόμενος επί μία δεκαετία (σ.σ. 1979-1989) με την φανέλα των Άιντραχτ και Λεβερκούζεν. Με την πρώτη κατέγραψε 122 συμμετοχές, σημειώνοντας 46 τέρματα, ενώ στη Μπάγερ αγωνίστηκε σε 185 αναμετρήσεις, βρίσκοντας δίχτυα 52 φορές. Εντυπωσιακό το γεγονός ότι με αμφότερους τους γερμανικούς συλλόγους κατέκτησε το Κύπελλο UEFA, το 1980 και το 1988 αντίστοιχα.

5. Χιτσάν Χουάνγκ

Πέραν του Χουάνγκ που ήρθε στον Πειραιά για τους «ερυθρόλευκους», υπάρχει και αυτός που αγωνίζεται στην Γουλβς. Ένας μοντέρνος επιθετικός, που αγωνίζεται άλλες φορές στη κορυφή και άλλες φορές με περιφερειακό ρόλο. Η σεζόν 2018-2019 τον βρήκε να σκοράρει 16 γκολ με την Σάλτσμπουργκ, τα τρία εκ των οποίων στο Τσάμπιονς Λιγκ, γεγονός που του εξασφάλισε τον μετέπειτα δανεισμό του στην Πρέμιερ Λιγκ. Την περασμένη χρονιά αγωνίστηκε 31 φορές με την φανέλα τον «λύκων», πετυχαίνοντας πέντε γκολ, με τον αγγλικό σύλλογο να τον θεωρεί αξιόπιστη λύση από τον πάγκο. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα κατέβαλαν το ποσό των 16 εκ. ευρώ στην αυστριακή Ρεντ Μπουλ. με σκοπό να τον κάνουν οριστικά δικό τους.

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0