Football Talk

Προπονητές Ολυμπιακού και ομάδες από το Ισραήλ: Μια ιστορία που πάντα οδηγεί σε απόλυση! (video)

Προπονητές Ολυμπιακού και ομάδες από το Ισραήλ: Μια ιστορία που πάντα οδηγεί σε απόλυση! (video)
Μετά την βαριά ήττα του Ολυμπιακού από την Μακάμπι Χάιφα (4-0), η οποία έφερε και τον αποκλεισμό από το ChampionsLeagueσε συνδυασμό με το 1-1 του πρώτου αγώνα, ο Πέδρο Μαρτίνς βρίσκεται «μια ανάσα» από την απόλυση. Μόνο το μέλλον θα δείξει τι θα γίνει, η ιστορία όμως… δεν είναι με το μέρος του.

Προπονητές Ολυμπιακού και σύλλογοι από το Ισραήλ σημειώσατε… διπλό! Μετά την απογοητευτική εμφάνιση και την ήττα με 4-0 από την Μακάμπι Χάιφα στο Γ. Καραϊσκάκης, ο Πέδρο Μαρτίνς βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο», με το μέλλον του στην ομάδα να τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τελικά, η προϊστορία τεχνικών των «ερυθρολεύκων» με ομάδες από το Ισραήλ όμως… δεν είναι υπέρ του. Για την ακρίβεια και οι τρεις σύλλογοι που βρέθηκαν στον δρόμο του Ολυμπιακού (Μακάμπι Τελ Αβίβ, Χαποέλ Μπερ Σεβά και Μακάμπι Χάιφα δις) στοίχισαν στον προπονητή της ομάδας την δουλειά του!
CHAMPIONS LEAGUE 2022 / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΟΣΦΠ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΧΑΙΦΑ (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)

Έβαλντ Λίνεν – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Το καλοκαίρι του 2010, ο Έβαλντ Λίνεν ανέλαβε την θέση του προπονητή του Ολυμπιακού, όντας ουσιαστικά ο πρώτος τεχνικός της ομάδας στην εποχή του Βαγγέλη Μαρινάκη. Το «ταξίδι» του θα ξεκινούσε με το δεξί, θα διαρκούσε όμως λιγότερο από δύο μήνες!

Πρώτη πρόκληση η αλβανική Μπέσα Καβάγιε για τα προκριματικά του Europa League. Η διαφορά δυναμικότητας ήταν τεράστια και οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν πρόβλημα να κάνουν επίδειξη δύναμης και στα δύο παιχνίδια. Το 5-0 εκτός έδρας συνοδεύτηκε από μια «παράσταση» και νίκη με 6-1 στο Γ. Καραϊσκάκης, με τον Ολυμπιακό να περνάει στην επόμενη φάση, όπου θα συναντούσε την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Σαφώς ανώτερος αντίπαλος, κάτι που αποδείχθηκε και στο γήπεδο. Στον πρώτο αγώνα, οι Πειραιώτες επικράτησαν με 2-1 στο Φάληρο, όμως στο Μπλούμφιλντ η Μακάμπι πήρε την νίκη με 1-0 και (με τον κανόνα των εκτός έδρας γκολ ακόμα σε ισχύ) έστειλε τον Ολυμπιακό εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Μόλις μερικές ώρες μετά η σύντομη θητεία του Έβαλντ Λίνεν στον πάγκο των «ερυθρολεύκων» θα λάμβανε τέλος. Ο οδυνηρός αυτός αποκλεισμός ήταν αρκετός για να κάνει τον Γερμανό το πρώτο… θύμα Ισραηλινής ομάδας στον πάγκο του Ολυμπιακού!

Βίκτορ Σάντσεθ – Χαποέλ Μπερ Σεβά

Ακόμα λιγότερο θα διαρκούσε η θητεία του Βίκτορ Σάντσεθ ως προπονητής του Ολυμπιακού. Ο Ισπανός, που είχε υπάρξει βοηθός του Μίτσελ στους «ερυθρόλευκους», ανέλαβε την ομάδα το καλοκαίρι του 2016 μετά την αποχώρηση του Μάρκο Σίλβα. Στόχος η είσοδος στους ομίλους του Champions League, με πρώτο «εμπόδιο» την Χαποέλ Μπερ Σεβά από το Ισραήλ. Στον πάγκο της ομάδας, μάλιστα, καθόταν ο νυν προπονητής της Μακάμπι ΧάιφαΜπαράκ Μπακχάρ, δείχνοντας για πρώτη φορά τα… δόντια του στους Πειραιώτες.

Σε ένα… copy-paste του Λίνεν, ο Σάντσεθ δεν κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στην επιτυχία. Μετά την «λευκή» ισοπαλία στο Καραϊσκάκης, οι Ισραηλινοί επικράτησαν με 1-0, βάζοντας τέλος στην πορεία του προβληματικού Ολυμπιακού στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Τον αποκλεισμό αλλά και την κακή εμφάνιση της ομάδας «πλήρωσε» ο Ισπανός, αποχαιρετώντας από νωρίς τους «ερυθρόλευκους».


Οι περιπτώσεις του Τάκη Λεμονή και του Σρέτσκο Κάτανετς

Το 2002 ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε για πρώτη φορά την Μακάμπι Χάιφα, στους ομίλους του Champions League 2002/03. Στον πρώτο αγώνα προπονητής της ομάδας ήταν ο Τάκης Λεμονής, ο οποίος πρόλαβε να κάτσει για… έναν αγώνα ακόμα, ενώ στον δεύτερο ο Σρέτσκο Κάτανετς.

Η πορεία των «ερυθρολεύκων» στην διοργάνωση με τον Έλληνα τεχνικό στον πάγκο τους ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο, χάρη στην ιστορική νίκη επί της Λεβερκούζεν με 6-2. Ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος, η συνέχεια όμως δεν θα ήταν ανάλογη.

Στο δεύτερο παιχνίδι η Μακάμπι Χάιφα συνέτριψε τον Ολυμπιακό, επικρατώντας με 3-0 στην Κύπρο, μιας και η UEFA της είχε απαγορέψει να παίξει στην έδρα της. Η ήττα αυτή αποτέλεσε ουσιαστικά το… τελεσίγραφο του Λεμονή, στον οποίο δόθηκε διορία ενός αγώνα για να βελτιώσει την κατάσταση. Το ματς αυτό όμως ήταν με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο Ολντ Τράφορντ, με τους «ερυθρόλευκους» να χάνουν με 4-0 και τις μέρες του Λεμονή στον Πειραιά να φτάνουν αναπόφευκτα στο τέλος τους (πριν φυσικά ακολουθήσουν τρεις ακόμα θητείες).

Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού, βέβαια, συνεχίστηκαν, με τον Κάτανετς να οδηγεί την ομάδα στον δεύτερο αγώνα των ομίλων με τους Ισραηλινούς (ενδιάμεσα είχε αναλάβει προσωρινά ο Γιάννης Κόλλιας). Το τελικό 3-3 άφησε πικρή γεύση, με τους «ερυθρόλευκους» να μένουν στην τελευταία θέση, ο Σλοβένος όμως άντεξε σχεδόν τρεις μήνες ακόμα, πριν απολυθεί για κάποιες δηλώσεις που έμειναν στην ιστορία:

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει η πίεση αυτή για το 7ο πρωτάθλημα. Δεν θα την έλεγα καν πίεση, πιο πολύ ψύχωση είναι και δεν εξελίσσεται καλά για μένα και την ομάδα. H ομάδα θα είναι πρώτη εφόσον αξίζει να είναι πρώτη. Είσαι πρωταθλητής εφόσον το αξίζεις και παρουσιάζεσαι καλύτερος στο γήπεδο από τον αντίπαλο. Εγώ θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για το 7ο πρωτάθλημα. O Ολυμπιακός δεν αξίζει να είναι πρώτος αυτή τη στιγμή. Αν αξίζουμε να είμαστε πρωταθλητές, θα είμαστε. Κάθε χρόνο οι παίκτες θα πρέπει να έχουν τη διάθεση να νικάνε και να προχωράνε».

Η λέξη «ψύχωση» συνδέθηκε με το όνομα του Κάτανετς, ο οποίος είχε ουσιαστικά «υπογράψει» την απόλυσή του. Μάλιστα, την επόμενη κιόλας μέρα αποτέλεσε και επίσημα παρελθόν από τον πάγκο του Ολυμπιακού.

Πλέον, στην… πόρτα αυτού του «κλαμπ» βρίσκεται ο Πέδρο Μαρτίνς. Η Μακάμπι Χάιφα «λύγισε» τον Ολυμπιακό, στην μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα της ομάδας σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις (μαζί με αυτήν από το Αμβούργο το 1982), με τον κίνδυνο να κοστίσει παράλληλα στον Πορτογάλο τεχνικό την δουλειά του να είναι ορατός. Μόνο το μέλλον θα δείξει, το μόνο σίγουρο όμως είναι πως κανείς προπονητής των «ερυθρολεύκων» δεν θα θέλει να αντιμετωπίσει πλέον ομάδα από το Ισραήλ!

Κώστας Ξενακούδης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0