Football Talk

Η ΕΠΟ που ψηφίζει Αγγλία με...«κλειστά» τα μάτια και το προφίλ του Μπένετ! (video)

Η ΕΠΟ που ψηφίζει Αγγλία με...«κλειστά» τα μάτια και το προφίλ του Μπένετ! (video)

Το συμβόλαιο του Μαρκ Κλάτενμπεργκ με την ΚΕΔ εκπνέει στα τέλη του Ιουλίου και μετά τις χθεσινές (22/7) συνεδριάσεις επιτροπών της ΕΠΟ, επιλέχθηκε ο Στέφεν Μπένετ ως ο εκλεκτός για την κορωνίδα της ελληνικής διαιτησίας. Το BN Sports σκιαγραφεί την καριέρα του και θυμάται τις φορές που σφύριξε ελληνικές ομάδες.

Σχετικά Άρθρα

Οι καθολικές ευλογίες των «μεγάλων» της λίγκας, έπειτα από δυο χρόνια στην κορυφή της ιεραρχίας της ελληνικής διαιτησίας, αποτελούν παρελθόν και ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ «κουνάει μαντήλι». Η αδυναμία επίτευξης ομοφωνίας (ΠΑΟΚ και ΑΕΚ κατά, Λαμία λευκό) στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Super League προ 10 ημερών, οδήγησαν  τον Παναγιώτη Μπαλτάκο να εισηγηθεί τον Στέφεν Μπένετ για να «καθίσει στο πόδι του». Όπερ και εγένετο, δίνοντας συνέχεια στην παράδοση που θέλει τον άνθρωπο που θα βελτιώσει τα κακώς κείμενα στην ελληνική διαιτησία, να έχει άρωμα και ρίζες «Νησιού».

Ποιος είναι όμως ο 61χρονος που αποτέλεσε το 2020 προσωπική επιλογή του κ. Κλάτενμπεργκ και ήταν υπεύθυνος, κατά τις δυο προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους για τους παρατηρητές διαιτησίας; Το BN Sports αναποδογυρίζει την κλεψύδρα ανάποδα, τότε που κρατούσε ο ίδιος σφυρίχτρα στο χέρι.
0_Man-City-v-Man-United_2.jpg

Ο Μπένετ εν δράσει

Το ντεμπούτο του στα «σαλόνια» της Premier League, ήρθε στην προχωρημένη ηλικία των 38 ετών και χρονολογείται πίσω στον Αύγουστο του 1999.  Ήταν μια εκτός έδρας επικράτηση της Μίντλεσμπρο (3-1) στην έδρα της Ντέρμπι Κάουντι. Από τότε ακολούθησαν άλλα 254 ματς, μέχρι να κρεμάσει τη σφυρίχτρα του το Μάιο του 2010.

Πρώτη σημαντική στιγμή στην πολυετή του καριέρα, αποτέλεσε ο ορισμός του στον τελικό του League Cup του 2005 στο Κάρντιφ. Τότε που ο Ζοσέ Μουρίνιο κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στην Αγγλία (3-2 η Τσέλσι την Λίβερπουλ στην παράταση). Ακολούθησε ο τελικός του FA Cup στο ανακαινισμένο «Γουέμπλεϊ», τη σεζόν 2006-07, όταν και έκλεισε ο Special One το «χορό» των κατακτήσεων στο πρώτο του πέρασμα από το Νησί.

Οι σκηνές που πρωταγωνίστησε

Με το χέρι καρφωμένο στην κόκκινη κάρτα φαίνεται πως μπήκε το 2001 για τον Μπένετ αφού, στη δεύτερη μόλις σεζόν του στην Premier League και σε ένα παιχνίδι της Τότεναμ απέναντι στη Νιουκάστλ, έδειξε τρεις από τις συνολικά 17 απευθείας αποβολές της καριέρας του σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας. Οι Σολάνο, Σάλιβαν και Ντάιερ πήραν την άγουσα για τα αποδυτήρια πριν ολοκληρωθεί το 90λεπτο, σε μια επικράτηση των «σπιρουνιών» με 4-2 εντός έδρας.

Τρία χρόνια αργότερα, σε παιχνίδι της Έβερτον με την Μάντσεστερ Σίτι (Σεπτέμβριος του 2004) απέβαλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Τιμ Κέιχιλ, θεωρώντας πως πανηγύρισε με προκλητικό τρόπο. Έχοντας ήδη δεχτεί μια παρατήρηση, ο Αυστραλός σκόραρε, σήκωσε τη μπλούζα του στο ύψος του κεφαλιού του, χωρίς να τη βγάλει και ο Μπένετ εξάντλησε την αυστηρότητα του, αφήνοντας τα «Ζαχαρωτά» με 10 και τον Ντέιβιντ Μόγιες να απορεί.
image-4-tim-cahill-his-everton-story-in-pictures-718537794_1.jpg

Οδεύοντας προς τη «δύση» της επαγγελματικής του καριέρας (2008) ήταν ο «άρχων του αγώνα» σε ένα παραδοσιακό ντέρμπι ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Θέατρο των Ονείρων». Κοκκινίζοντας τον Μασεράνο, ήρθε αντιμέτωπος με τον χειρότερο εαυτό του Αργεντινού, ο οποίος έμοιαζε ασυγκράτητος μετά την αποβολή του, έστω και αν την άλλη μέρα απολογήθηκε.
427687-23408843-2560-1440_1.jpg

Οι φορές που συνάντησε ελληνικές ομάδες

Μπορεί να μην υπήρξε η κορυφαία σφυρίχτρα που έχει βγάλει ποτέ η βρετανική διαιτησία, ωστόσο ήταν δίκαιος και προσπαθούσε να περνά απαρατήρητος. Στοιχεία που τον οδήγησαν την ευκαιρία να επιλεχθεί από την UEFA για να διευθύνει αγώνες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Τη χρονιά 2006-07 βρέθηκε στο δρόμο τόσο του Ολυμπιακού όσο και της ΑΕΚ. Τότε που οι ελληνικοί σύλλογοι έβαζαν παραπάνω από μια ομάδα στους ομίλους του Champions League. Με διαφορά ενός μήνα επισκέφθηκε δυο φορές την Ελλάδα. Αρχικώς ήταν ο ρέφερι στην προτελευταία νίκη της Ένωσης στα «αστέρια» (1-0 επί της Λιλ) και ακολούθησε η ισοπαλία των Πειραιωτών με τη Σαχτάρ (1-1).

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, αποφάσισε να μείνει στο χώρο της διαιτησίας και να ασχοληθεί με την εκμάθηση εκκολαπτόμενων ρέφερι, αναλαμβάνοντας χρέη εκπαιδευτή. Από το 2010 και μετά έγινε εισηγητής της FIFA ενώ είχε και ένα σύντομο πέρασμά από το cricket. Πριν από μια πενταετία διατέλεσε μεταξύ άλλων, τεχνικός σύμβουλος στην ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η ρήξη ανάμεσα σε ΕΠΟ και Super League έφερε ανακατατάξεις στο θώκο της ΚΕΔ. Παρά ταύτα, για ακόμα μία φορά και παρόλο που άλλαξε η σκυτάλη, αρχιδιαιτητής επιλέχθηκε και πάλι από το Νησί (Χιου Ντάλας, Μαρκ Κλάτενμπεργκ ως τώρα), με την ελληνική Ομοσπονδία να εμπιστεύεται τυφλά όπως φαίνεται, όσους έχουν γαλουχηθεί στη Βρετανία.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0