Football Talk

Μανέ, Σαλάχ και Μεντί οι φιναλίστ για το στέμμα του βασιλιά στην Αφρική! (video)

Μανέ, Σαλάχ και Μεντί οι φιναλίστ για το στέμμα του βασιλιά στην Αφρική! (video)

Οι πρώην συμπαίκτες στη Λίβερπουλ, Σαντιό Μανέ και Μοχάμεντ Σαλάχ αλλά και ο τερματοφύλακας της Τσέλσι, Εντουάρ Μεντί, είναι οι τρεις τελικοί υποψήφιοι για το βραβείο του καλύτερου Αφρικανού Ποδοσφαιριστή για το 2022, όπως ανακοίνωσε η Συνομοσπονδία Αφρικανικού Ποδοσφαίρου (CAF).

Ύστερα από δύο χρόνια αναβολών λόγω της πανδημίας, η τελετή για το βραβείο του καλύτερου Αφρικανού Ποδοσφαιριστή επιστρέφει, με το όνομα του νικητή για το 2022 να ανακοινώνεται στις 21 Ιουλίου σε τελετή στην πόλη Ραμπάτ του Μαρόκου. Όπως έγινε γνωστό, από τους αρχικούς 10 υποψήφιους για το βραβείο, στην τελική τριάδα προκρίθηκαν οι Σαντιό Μανέ, Μοχάμεντ Σαλάχ και Εντουάρ Μεντί!

Οι πρώην συμπαίκτες στη Λίβερπουλ, Σαντιό Μανέ και Μοχάμεντ Σαλάχ, ήταν οι προηγούμενοι νικητές του εν λόγω βραβείου, με τον Σαλάχ να κερδίζει το 2017 και το 2018, ενώ ο Μανέ τιμήθηκε με αυτό το 2019.

Ο 30χρονος Σενεγαλέζος, που έφυγε από τη Λίβερπουλ για την Μπάγερν Μονάχου τον περασμένο μήνα, είναι το μεγάλο φαβορί για το βραβείο του 2022. Ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, οδηγώντας τη Σενεγάλη σε μια ιστορική νίκη επί της Αιγύπτου του Σαλάχ στον τελικό.  Βοήθησε επίσης τη χώρα του να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, κερδίζοντας ξανά τους Φαραώ. Με την φανέλα της Λίβερπουλ, ο Σενεγαλέζος κατέγραψε 51 εμφανίσεις, με 23 γκολ και 5 ασίστ, βοηθώντας τους «reds» να φτάσουν στην κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας, του Λιγκ Καπ αλλά και στον τελικό του Champions League, τον οποίο έχασαν από τη Ρεάλ Μαδρίτης.


Από δίπλα του ήταν και ο πρώην συμπαίκτης του, Μοχάμεντ Σαλάχ. O Αιγύπτιος άσος δεν τα κατάφερε με την εθνική ομάδα της χώρας του καθώς έπεσε πάνω στον… Μανέ ωστόσο με την φανέλα της Λίβερπουλ πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις μέχρι να φύγει για το Copa Africa. Ο Σαλάχ σε 51 συμμετοχές την περσινή σεζόν, σκόραρε 31 γκολ ενώ μοίρασε και 16 ασίστ. Η αλήθεια είναι μετά το τουρνουά με την εθνική του, η απόδοσή του έπεσε αισθητά, ωστόσο αυτό δεν πτόησε την διοίκηση της Λίβερπουλ να του δώσει το ακριβότερο συμβόλαιο στην ιστορία του συλλόγου με 21 εκατ. ευρώ!


Μαζί με τους δύο προαναφερθέντες, στους φιναλίστ θα βρίσκεται και ο τερματοφύλακας της Σενεγάλης και της Τσέλσι, Εντουάρ Μεντί, σε μία επιλογή έκπληξη. Ο 28χρονος Σενεγαλέζος ευελπιστεί να γίνει ο πρώτος πορτιέρο, μετά τον Μαροκινό τερματοφύλακα Εζάκι Μπάντου που κέρδισε το βραβείο το μακρινό 1986, που θα καταφέρει να πάρει το βραβείο. Θα καταφέρει άραγε ο Μεντί να γίνει ο πρώτος που θα το καταφέρει μετά από τόσα χρόνια; Η σεζόν που έκανε τόσο με την Σενεγάλη όσο και με τους «μπλε» ήταν πραγματικά εξαιρετική και αν και έκπληξη η συμμετοχή του στην τελική τριάδα, είναι δίκαιη.

Ο Αφρικανός παίκτης της χρονιάς επιλέγεται από τους αρχηγούς και τους προπονητές των αφρικανικών εθνικών ομάδων, τα μέλη της τεχνικής επιτροπής της CAF και ορισμένους διακεκριμένους δημοσιογράφους.

Αρχικά, η CAF είχε ανακοινώσει μία λίστα με δέκα συνολικά υποψήφιους για το βραβείο, από την οποία επιλέχθηκαν οι τελικοί τρεις φιναλίστ.

Αναλυτικά η λίστα με τους υποψήφιους για το βραβείο του Αφρικανού παίκτη της χρονιάς:

Βενσάν Αμπουμπακάρ (Καμερούν)

Ατσράφ Χακίμι (Μαρόκο)

Σεμπαστιάν Αλέ (Ακτή Ελεφαντοστού)

Ναμπί Κεϊτά (Γουινέα)

Καλιντού Κουλιμπαλί (Σενεγάλη)

Ριγιάντ Μαχρέζ (Αλγερία)

Σαντιό Μανέ (Σενεγάλη)

Εντουάρ Μεντί (Σενεγάλη)

Μοχάμεντ Σαλάχ (Αίγυπτος)

Καρλ Τοκό Εκαμπί (Καμερούν)

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0