Football Talk

Λεβαντόφσκι και Αλάμπα: Από... κολλητοί στην Μπάγερν, αντίπαλοι στο clasico με Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης (video)

Λεβαντόφσκι και Αλάμπα: Από... κολλητοί στην Μπάγερν, αντίπαλοι στο clasico με Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης (video)
Μαζί έζησαν και κατέκτησαν τα πάντα με τη φανέλα της Μπάγερν, όμως οι Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Ντάβιντ Αλάμπα άλλαξαν… πλευρές και ετοιμάζονται πλέον να βρεθούν αντίπαλοι στο Clasicoμε τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα.

Κάποιες φιλίες στο ποδόσφαιρο κρατάνε για πάντα, στον αγωνιστικό χώρο όμως οι σχέσεις αυτές πάνε… περίπατο. Μετά το «μπαμ» της Μπαρτσελόνα με την απόκτηση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι από την Μπάγερν, ο Πολωνός θα συναντήσει στην Ισπανία έναν παλιό γνώριμο.

Ο λόγος, φυσικά, για τον Ντάβιντ Αλάμπα, ο οποίος άφησε επίσης πέρσι τέτοια εποχή τους Βαυαρούς για να πάει στην… άλλη πλευρά της La Liga και την Ρεάλ Μαδρίτης. Οι δύο ποδοσφαιριστές έχουν ζήσει μαζί αμέτρητες στιγμές στην Γερμανία, φτάνοντας στη κορυφή του κόσμου, ήρθε όμως η ώρα να τεθούν αντιμέτωποι!

afp_en_f2bb515fd6c82810bb1043c40774897ba994ba82_1.jpg

Μια… συμβίωση γεμάτη επιτυχίες

Μπορεί η συνύπαρξη των Νταβίντ Αλάμπα και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να ξεκίνησε με το… αριστερό, με την Μπάγερν να γνωρίζει την ήττα στον πρώτο τους αγώνα από την Ντόρτμουντ (2-0) στο Σούπερ Καπ Γερμανίας του 2014, η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη. Όντας «στρατιώτες» σε μια ομάδα που δεν σταματούσε πουθενά, συνέδεσαν τα ονόματά τους με την εποχή της κυριαρχίας της Μπάγερν στην Γερμανία, κερδίζοντας επτά πρωταθλήματα (χωρίς να χάσουν ούτε ένα στην περίοδο της συνύπαρξής τους) αλλά και τρία Κύπελλα

Παράλληλα, δεν έλειψε η επιτυχία και σε... διεθνές επίπεδο, καθώς σήκωσαν το Champions League την περίοδο 2019-20, ενώ στέφτηκαν πρωταθλητές κόσμου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2020. Χαρακτηριστικό είναι πως από τα 278 ματς που έδωσαν μαζί ως μέλη του ρόστερ των Βαυαρών (στους 265 αγωνίστηκαν και οι δύο) από το 2014 μέχρι το 2021 γνώρισαν την ήττα μόλις στα 27! 


Φυσικά, η… παρέα τους είχε και ελληνικό στοιχείο, καθώς τόσο η ΑΕΚ (όμιλοι Champions League 2018-19) όσο και ο Ολυμπιακός (όμιλοι Champions League 2015-16 και 2019-20) βρέθηκαν στον δρόμο τους, με την Μπάγερν να κάνει το «απόλυτο». Με 2-0 επικράτησε της «Ένωσης» και στους δύο αγώνες, με τον Αλάμπα να μην αγωνίζεται σε αυτόν της Ελλάδας. Οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν 3-0 εντός και 4-0 εκτός έδρας (όπου πάλι απουσίαζε ο Αυστριακός) στην πρώτη τους συνάντηση, ενώ 3-2 εντός και 2-0 εκτός ήταν τα αποτελέσματα στην δεύτερη.

Οι συναντήσεις με τις… νυν

Ως ποδοσφαιριστές της ΜπάγερνΑλάμπα και Λεβαντόφσκι έχουν έρθει αντιμέτωποι με την Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League με τις αναμετρήσεις να είναι συχνά επικές. Φυσικά, ο αγώνας που ξεχωρίζει είναι το ιστορικό 8-2 των Βαυαρών επί των «μπλαουγκράνα» το 2020, με τον Πολωνό να σκοράρει. Μεταξύ των δύο ομάδων είχε προηγηθεί και μια συνάντηση στα ημιτελικά της διοργάνωσης την σεζόν 2014-15, με την Μπαρτσελόνα να παίρνει την πρόκριση (3-0 στην Ισπανία, 3-2 στην Γερμανία) αλλά τον Αλάμπα να μην αγωνίζεται λόγω τραυματισμού.

Με την «Βασίλισσα» η Μπάγερν τα βρήκε πιο… δύσκολα. Αρχικά, γνώρισε τον αποκλεισμό στα προημιτελικά της σεζόν 2016-17, όπου χάρη σε χατ-τρικ του Κριστιάνο Ρονάλντο η Ρεάλ επικράτησε στην παράταση του δεύτερου αγώνα με 4-2 (1-2 στην κανονική διάρκεια των δύο ματς). Την επόμενη χρονιά οι δύο ομάδες βρέθηκαν ξανά αντιμέτωπες στα ημιτελικά, με τους Μαδριλένους να επικρατούν και πάλι (1-2 στην Γερμανία, 2-2 στην Ισπανία).

Λεβαντόφσκι – Αλάμπα σημειώσατε… άσσο!

Στο Clasico δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο ποδοσφαιριστές θα βρεθούν αντιμέτωποι. Μάλιστα, έχουν δώσει 13 αγώνες στην καριέρα τους ως αντίπαλοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ανάμεσα σε Ντόρτμουντ και Μπάγερν, πριν μετακομίσει ο Πολωνός στο Μόναχο, ενώ ο Αυστριακός έχει αντιμετωπίσει τους Βεστφαλούς του Λεβαντόφσκι και με την Χόφενχαϊμ. Πιο σημαντική βέβαια ήταν η κατάκτηση του Champions League από τους Βαυαρούς το 2013 στον γερμανικό «εμφύλιο». 

Παράλληλα, στον ίδιο αγωνιστικό χώρο με άλλες φανέλες έχουν βρεθεί και σε εθνικό επίπεδο. Στα προκριματικά του EURO 2020, Αυστρία και Πολωνία κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο, κανείς όμως δεν… στεναχωρήθηκε μιας και κατέκτησαν τις δύο πρώτες θέσεις, παίρνοντας κατ’ επέκταση «εισιτήριο» για την διοργάνωση. Συνολικά, ο Λεβαντόφσκι μετρά 6 νίκες, έναντι 4 του Αλάμπα, επικρατώντας… οριακά στην μεταξύ τους άτυπη «αναμέτρηση».

Η τελευταία φορά που οι δύο ποδοσφαιριστές ήρθαν αντιμέτωποι με τους συλλόγους τους ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Μετά την μεταγραφική «βόμβα» της Μπαρτσελόνα, όμως, δεν αργεί η επόμενη, με το Clasico να τους δίνει την ευκαιρία να… συναντηθούν ξανά. Λεβαντόφσκι και Αλάμπα έχουν «χτίσει» μια σπουδαία ποδοσφαιρική σχέση, κατακτώντας τα πάντα στα επτά χρόνια συνύπαρξής τους στην Μπάγερν, ήρθε, όμως, η ώρα να τους δούμε αντίπαλους.

Κώστας Ξενακούδης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0