Football Talk

ΑΕΚ: Τα πρώτα στοιχεία που της έδωσε ο Αλμέιδα, ο Πινέδα, ο Γκατσίνοβιτς και το μεγάλο στοίχημα (video)

ΑΕΚ: Τα πρώτα στοιχεία που της έδωσε ο Αλμέιδα, ο Πινέδα, ο Γκατσίνοβιτς και το μεγάλο στοίχημα (video)
Η εικόνα και η συμπεριφορά της ΑΕΚ στο πρώτο της φιλικό έδωσαν μία νότα αισιοδοξίας - Η συνέχεια σε μεταγραφικά και δουλειά θα δείξουν το δρόμο…
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Λατρεύω την περίοδο της προετοιμασίας μιας ομάδας. Ειδικά αν είσαι εκεί και παρακολουθείς πράγματα και καταστάσεις, εντός κι εκτός γηπέδων, μπορείς να βγάλεις κάποια συμπεράσματα για το που θα πάει η δουλειά. Λατρεύω επίσης όλα τα ματς που παίζει η ΑΕΚ. Δεν λατρεύω όμως τα ματς με τον όρο «φιλικό», γιατί μπορεί να σε… ξεγελάσουν, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που ακόμα και μέσα απ’ τα «φιλικά» μπορείς να διακρίνεις. Είτε είναι θετικά, είτε είναι αρνητικά. Όχι να βγάλεις φυσικά τελικά συμπεράσματα, αλλά μία ιδέα μπορείς να πάρεις. Και καλό είναι να κοιτάς τα θετικά τα οποία αν βγαίνουν από την έναρξη της προετοιμασίας, τότε μπορεί ο προπονητής και οι παίκτες να τα εξελίξουν. Τα αρνητικά, ειδικά αν είναι δυο – τρία, μπορεί να εμφανίζονται λόγω εποχής και της σκληρής προετοιμασίας που γίνεται στην Ολλανδία.


Το Σάββατο το απόγευμα, λοιπόν, η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα έδωσε το πρώτο της φιλικό και κέρδισε μία πιο έτοιμη αγωνιστικά ομάδα, που έπαιζε στο γήπεδό της. Η νίκη είναι πάντα νίκη. Δίνει ψυχολογία. Σκεφτείτε με τι ψυχολογία έφυγε ο Αθανασιάδης πέρυσι και με τη ψυχολογία γύρισε το παιδί. Είναι όμορφο να βλέπεις την ομάδα μετά από μερικούς μήνες ξανά… ζωντανή. Ξανά μονιασμένη. Κάπως… ανακουφισμένη, ενδεχομένως, από το γεγονός ότι η περσινή σεζόν ολοκληρώθηκε, έγιναν αλλαγές και πάει παρακάτω. Το να μπούμε σε τακτικές αναλύσεις του αγώνα δεν έχει ουσία. Εξάλλου, ο προπονητής, ως τώρα, δεν έχει κάνει τακτική. Πρέσινγκ, ανάκτηση της μπάλας και μεταφορά από άμυνα σε επίθεση και το αντίστροφο έχει δουλέψει, στοιχεία τα οποία και είδαμε, στο μέτρο του δυνατού, κόντρα στη Γκενκ.  

Τα στοιχεία που έκαναν… κλικ

Υπήρχαν όμως κάποια στοιχεία που έκαναν… κλικ. Τα περισσότερα θετικά. Το πρώτο: ο τρόπος που έπαιξαν όλοι μέσα στο γήπεδο. Και στο πρώτο και στο δεύτερο ημίχρονο, που μπήκαν περισσότερα παιδιά από την ΑΕΚ Β, έβλεπες μία συνοχή. Μία ΟΜΑΔΑ. Μαζί στους πανηγυρισμούς, μαζί στους… τσαμπουκάδες, μαζί σε όλα. Η ΑΕΚ έφτασε αγωνιστικά στα… Τάρταρα. Το βασικό ζητούμενο για τον Αλμέιδα είναι να κάνει αυτούς τους παίκτες ΟΜΑΔΑ σε όλα. Μέσα και έξω από το γήπεδο. Και δείχνει να είναι σε καλό δρόμο, όπως φαίνεται στις προπονήσεις και όπως φάνηκε στο πρώτο φιλικό.

Μπήκε στην επανάληψη μία άλλη ομάδα απ’ αυτή που έπαιξε στο πρώτο και συνεχίσαμε να βλέπαμε ένα ομαδικό πνεύμα και μία… ηρεμία. Η ομάδα δεν απειλήθηκε στο δεύτερο ημίχρονο και έβγαλε όμορφες φάσεις. Μένω στην ΑΕΚ του δευτέρου ημιχρόνου, αν και γνωρίζουμε πως αρκετά παιδιά απ’ αυτά ίσως να μην συνεχίσουν στο ρόστερ, γιατί είναι το Α και το Ω να προχωράς σε αλλαγές μέσα στο παιχνίδι σου και να μην αλλάζει η φιλοσοφία και η ποδοσφαιρική σου παιδεία.

Ο Λιβάγια και ο Πινέδα

Σε ατομικό επίπεδο καλό είναι να μη μπαίνουμε τόσο νωρίς σε αναλύσεις, όμως και πάλι κάποια πράγματα φαίνονται από την πρώτη ματιά: ο Πινέδα για παράδειγμα, με μόλις 48 ώρες στην ομάδα έπαιξε ένα ημίχρονο και έβγαλε φανταστική ποιότητα. Δύσκολα του παίρνει τη μπάλα ο αντίπαλος. Ομαδικός είναι. Ωραίες πάσες έχει. Θυμάμαι τον Λιβάγια να τον βλέπω στο πρώτο φιλικό που έπαιξε το καλοκαίρι του ’17 και με δυο – τρεις κινήσεις που έκανε, οι οποίες «φωτογράφιζαν» τι παικταράς είναι. Ετσι και ο Πινέδα. Ο παίκτης όμως που χάρηκα ιδιαίτερα ήταν ο Γκατσίνοβιτς. Ένα «εργαλείο» στο κέντρο, τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά. Ενας πανέξυπνος παίκτης. Και ο Γιόνσον επίσης. Ξέρει τη θέση του ο Δανός. Ξέρει να «διαβάζει» το παιχνίδι και να τρέχει σωστά. Αυτά για τους τρεις καινούργιους που δεδομένα θα δώσουν κάτι διαφορετικό στην ομάδα και θα… παρασύρουν και τους παλιούς.

Επιμένω στη λέξη «ομάδα» γιατί αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Αλμέιδα. Ένας τύπος που ήρθε και μακάρι να μείνει. Το έχει ανάγκη η ΑΕΚ να βρει ξανά έναν προπονητή, μετά τον μεγάλο Φερνάντο Σάντος, που θα είναι σημείο αναφοράς για εκείνη. Αν πετύχει ο Αλμέιδα, θα πετύχει η ΑΕΚ… Και θα είναι κρίμα να μην πετύχει, γιατί δείχνει να έχει το «πακέτο», γι’ αυτό χρειάζεται στα χέρια του και τα στόπερ που θέλει και τον φορ που επίσης θέλει και έναν επιπλέον εξτρέμ και ίσως και ένα μπακ θα προσθέσω. Σε αυτές τις πρώτες στιγμές του, ο κόουτς δείχνει ότι το πάει καλά… Και κάτι τελευταίο γιατί όπως και στη ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο όλα έχουν στη σημασία τους: πρώτο γκολ από στημένη μπάλα και… αυτογκόλ! Αν γυρίσει και η… τύχη και σε συνδυασμό με τη δουλειά, το καλό κλίμα, την ενότητα, τις μεταγραφές που θα ακολουθήσουν και φυσικά το νέο γήπεδο ας βάλουμε τον πήχη λίγο παραπάνω…

 
www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0