Football Talk

Μπάγερ Λεβερκούζεν: H «ομάδα του εργοστασίου» χτίζει τη δική της βιομηχανία στην ανάπτυξη ποδοσφαιριστών!

Μπάγερ Λεβερκούζεν: H «ομάδα του εργοστασίου» χτίζει τη δική της βιομηχανία στην ανάπτυξη ποδοσφαιριστών!

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν έχει χτίσει μια σπουδαία παράδοση τα τελευταία χρόνια στην αναζήτηση και καλλιέργεια ταλέντων, με ούτε λίγο, ούτε πολύ 13 ποδοσφαιριστές κάτω των 20 ετών να έχουν περάσει το κατώφλι της BayArena. Η μεταγραφική πολιτική και η ολιστική προσέγγιση στην λειτουργία του συλλόγου φαίνεται πως αποδίδει…

Ένας από τους συλλόγους που αποτελεί εξαιρετικό «σκαλοπάτι» στην καριέρα αρκετών νεαρών ποδοσφαιριστών τείνει να γίνει η Μπάγερν Λεβερκούζεν! Οι «ασπιρίνες» τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει αρκετά σε πολλά υποσχόμενους  παίκτες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να κάνουν γνωστό το όνομά τους, όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά και σε ολόκληρή την Ευρώπη.

Την 1η Ιουλίου ο Σιμόν Ρολφς διαδέχθηκε τον Ρούντι Φέλερ στην θέση του αθλητικού διευθυντή της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Τα πρόσωπα διαφορετικά, αλλά η φιλοσοφία η ίδια. Μαζί με τον Φερνάντο Κάρο, τον πρόεδρο του συλλόγου, ο Ρολφς θέλει να χτίσει μια ομάδα που θα πρωταγωνιστεί στα εγχώρια δρώμενα και παράλληλα θα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη.

20211126_Carro_Rolfes_Voeller_393004_L.jpg

Η μεταγραφική πολιτική

Η Λεβερκούζεν ανέκαθεν ήταν «εργοστάσιο» παικτών, καθώς στο παρελθόν έχουν γαλουχηθεί στα «σπλάχνα» της αρκετοί διεθνείς ποδοσφαιριστές. Από τον Τόνι Κρος και τον Αρτούρο Βιντάλ ως τον Κέβιν Καμπλ και τον Μπέντζαμιν Χένριχς. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια μεγαλύτερη και πιο έντονη προσπάθεια για την αναζήτηση και καλλιέργεια τέτοιων παικτών. Απόδειξη, οι προσθήκες ποδοσφαιριστών κάτω των 20 ετών, που έχουν γίνει από το 2019, που ούτε λίγο, ούτε πολύ φτάνουν τις 13.

Φλόριαν Βιρτς, Μούσα Ντιαμπί, Πιέρο Ινκαπιέ, Αμίνε Άντλι, Ζερεμί Φριμπόνγκ, Μίτσελ Μπέικερ, Έντμοντ Ταπσόμπα, Εζεκιέλ Παλάσιος, Οντιλόν Κουσουνού, Ίκερ Μπράβο, Ζιντάν Σερντεμίρ, Ζαρντέλ Κανγκά και ο πιο πρόσφατος, Άνταμ Χλόζεκ με τη λίστα σίγουρα να μην τελειώνει εδώ.

Φυσικά για την εύρεση των ποδοσφαιριστών χρειάζεται ένα καλό δίκτυο σκάουτινγκ, το οποίο η Μπάγερ συνεχώς βελτιώνει, αλλά παράλληλα χρειάζεται και σωστό προγραμματισμό. «Αγόρασε φθηνά, πούλησε ακριβά και… αγόρασε περισσότερα». Κάπως έτσι λειτουργεί η «μηχανή» του γερμανικού συλλόγου, που σε καμία των περιπτώσεων δεν κάνει ακρότητες.

Το καλοκαίρι του 2020, ο Κάι Χάβερτς πουλήθηκε στην Τσέλσι έναντι 80 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα τεράστιο ποσό για τα δεδομένα του γερμανικού συλλόγου, ο οποίος όμως τα χρησιμοποίησε… κατάλληλα! Ωστόσο, το μεγαλύτερο κέρδος ήταν η άμεση αντικατάσταση του Χάβερτς, κάτι που βέβαια εκ πρώτης όψεως δεν κάνει «μπαμ». Κι εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η αναπτυξιακή πολιτική του συλλόγου…

Η αναπτυξιακή πολιτική

Η Μπάγερ υιοθετεί την ίδια ποδοσφαιρική φιλοσοφία και εφαρμόζει τις ίδιες μεθόδους προπόνησης από την ακαδημία μέχρι την πρώτη ομάδα. Το «DNA» του συλλόγου είναι η κυριαρχία στον αγωνιστικό χώρο, όχι μόνο με την κατοχή μπάλας, αλλά μέσω της έντονης πίεσης και της δημιουργίας πληθώρας ευκαιριών για γκολ. Είναι πολύ σημαντικό το ότι όλες οι ομάδες και οι παίκτες εκπαιδεύονται με βάση το ίδιο πλάνο.

florian-wirtz-smile-b04.jpg

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο αντικαταστάτης του Χάβερτς προέκυψε από τα σπλάχνα της Λεβερκούζεν. Ο Φλόριαν Βιρτς τον Ιανουάριο του 2020 είχε ενταχθεί στην Ακαδημία της ομάδας και μόλις ένα εξάμηνο αργότερα, σαν έτοιμος από καιρό, μπήκε στα «παπούτσια» του συμπατριώτη του και έκανε τους οπαδούς της ομάδας να τον ξεχάσουν. Αναμφίβολα λοιπόν, αυτή η… ολιστική προσέγγιση που έχουν εφαρμόσει οι ιθύνοντες της Μπάγερ φαίνεται πως αποδίδει.  

Είναι εμφανές πως το μέλλον της Μπάγερ Λεβερκούζεν έχει στηριχθεί σε πολύ γερές βάσεις και παρότι για ένα διάστημα φάνηκε να θυσιάζει την βραχυπρόθεσμη επιτυχία, πρόκειται σύντομα να γευτεί τους καρπούς των όσων «έσπειρε». Η «ομάδα του εργοστασίου», όπως είναι το προσωνύμιο της, εξελίσσεται σε πραγματικό… εργοστάσιο παραγωγής ταλέντων και πολύ πιθανόν μελλοντικοί αστέρες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να κρύβονται τώρα στα φυτώρια της.

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0