Football Talk

Ο Ραφίνια μπαίνει στα «βαριά» παπούτσια των Βραζιλιάνων προκατόχων του, με την ελπίδα να μη γίνει ο νέος Κουτίνιο (video)

Ο Ραφίνια μπαίνει στα «βαριά» παπούτσια των Βραζιλιάνων προκατόχων του, με την ελπίδα να μη γίνει ο νέος Κουτίνιο (video)

«Λευκός καπνός» βγήκε από την υπόθεση Ραφίνια-Μπαρτσελόνα, με τον μέχρι πρότινος παίκτη της Λιντς να καλείται να συνεχίσει την χρυσή βραζιλιάνικη παράδοση του Καμπ Νου. Με την ελπίδα... ότι δε θα ακολουθήσει την εξαίρεση που ονομάζεται Φελίπε Κουτίνιο. 

Σαν τρελός ήθελε να φορέσει τα χρώματα της Μπαρτσελόνα και από σήμερα (13/07) θα πρέπει να θεωρείται «Καταλανός». Προς τιμήν της η Λιντς σεβάστηκε την επιθυμία του και φημολογείται ότι αρνήθηκε οικονομικά ανώτερες προτάσεις (βλ. Τσέλσι), για να κάνει o 25χρονος το όνειρο του πραγματικότητα.

Ένα σπουδαίο deal για τους «μπλαουγκράνα» που στοίχισε 58 εκ. ευρώ, με σκοπό να δουν τον Ραφίνια να γίνεται το νέο αστέρι της ομάδας. Η παράδοση άλλωστε έχει δείξει σπουδαίους Βραζιλιάνους να φορούν τα χρώματα του συλλόγου και να γράφουν ιστορία, τόσο στο ισπανικό πρωτάθλημα, όσο και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ιδού η φανταχτερή λίστα...

1. Ριβάλντο (1997-2002)

Πρόκειται για τον μοναδικό παίκτη που αγωνίστηκε στην Ελλάδα, έχοντας κατακτήσει την χρυσή μπάλα (σ.σ. σεζόν 1998-1999). Ο Ριβάλντο της Μπαρτσελόνα ήταν το κάτι άλλο, ένας κορυφαίος μεσοεπιθετικός με χαρίσματα τόσο στην δημιουργία όσο και στο σκοράρισμα. Στην Βαρκελώνη δε θα ξεχάσουν ποτέ το λυτρωτικό ψαλιδάκι απέναντι στην Βαλένθια, ούτε φυσικά και τα 130 γκολ σε 244 εμφανίσεις!

ribo1.jpg

2. Ρονάλντο (1996-1997)

Λίγοι μήνες αρκούσαν στο «Φαινόμενο» για να αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στο κορυφαίο επίπεδο, έπειτα από τις εξαιρετικές του εμφανίσεις με την Αϊντχόφεν. Σε ηλικία μόλις 21 ετών άφησε άφωνη την Ευρώπη αγωνιζόμενος στον ισπανικό σύλλογο με απολογισμό 47 τερμάτων σε 49 συμμετοχές! Μία σεζόν αξιομνημόνευτη για τον ίδιο καθώς συνοδεύτηκε με την κατάκτηση της πρώτης χρυσής του μπάλας.
barca_4.jpg

3. Ροναλντίνιο (2003-2008)

Μόλις μία πενταετία κορυφαίου ποδοσφαίρου, αλλά τι πενταετία... Ο φέρελπις τότε «Ρόνι» κατέφτασε στην Βαρκελώνη από το Παρίσι για να αποθεώσει την στρογγυλή θεά. Έγινε ο απόλυτος αστέρας του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με μαγικές ενέργειες, αδιανόητες ασίστ, αλλά και γκολ που έγραψαν ιστορία (βλ. Τσέλσι, «σβήσιμο τσιγάρου»). Είχε όμως και ουσία, καθώς πλάι στην Μπαρτσελόνα κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Άρσεναλ, γεγονός που συνοδεύτηκε με το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του πλανήτη. Συνολικός απολογισμός 94 τέρματα σε 204 αναμετρήσεις.
roni1.jpg

4. Νεϊμάρ (2013-2017)

Ένας celebrity 16 ετών, από την εποχή που αγωνιζόταν ακόμη στην Σάντος, κατέφτασε τέσσερα χρόνια αργότερα στην Ισπανία για να αποδείξει ότι δεν είναι πυροτέχνημα. Μαζί με τους Μέσι και Σουάρες συνέθεσαν μία από τις κορυφαίες επιθετικές τριπλέτες όλων των εποχών που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμα τους. Θήραμα τους και η σπουδαία Γιούβε του Αλέγκρι, όπου στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ είδε τον Νεϊμάρ να σκοράρει, για να βοηθήσει την Μπάρτσα να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για τέταρτη φορά. Μερικά highlights που θύμισαν Ροναλντίνιο και 105 γκολ σε 186 εμφανίσεις!
ney1.jpg

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς η παράδοση είναι μεγάλη, γεγονός που πιθανότατα να συνερίστηκε ο Ραφίνια για να αναλάβει το βάρος που επιτάσσει η φανέλα του συλλόγου. Υπάρχει βέβαια και η εξαίρεση Κουτίνιο που κατέφτασε από την Λίβερπουλ με τις καλύτερες περγαμηνές και είδε στο Καμπ Νου την καριέρα του να παίρνει καθοδική πορεία.

Μόλις 105 συμμετοχές σε μία τετραετία και διαδοχικοί δανεισμοί σε Μπάγερν και Άστον Βίλα, όπου στην δεύτερη βρήκε πλέον τη νέα ποδοσφαιρική του στέγη. Συνολικός απολογισμός φτωχός, με τα 25 γκολ να μη δικαιολογούν τα 135 εκ. που δαπανήθηκαν για χάρη του. Μένει να δούμε από τι μέταλλο είναι φτιαγμένος ο εντυπωσιακός Ραφίνια και πιο παράδειγμα θα ακολουθήσει.

Αντώνης Νιανιάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0