Football Talk

Από τον Καγκάβα, στον Πογκμπά και τον Λουκάκου: Όταν αφήνουν το Νησί για τις… πρώην! (video)

Από τον Καγκάβα, στον Πογκμπά και τον Λουκάκου: Όταν αφήνουν το Νησί για τις… πρώην! (video)

Επιστροφή στον τόπο του «εγκλήματος» ή απλά εκεί που νιώθουν σπίτι τους. Με αφορμή την επανασύνδεση των Πολ Πογκμπά και Ρομέλου Λουκάκου με τις Γιουβέντους και Ίντερ αντίστοιχα, το BN Sports κάνει αναδρομή στις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που αποχωρίστηκαν την Premier League για χάρη μιας παλιάς αγάπης.

Για πολλούς, είναι όνειρο ζωής η μεταγραφή στον κόσμο του αγγλικού ποδοσφαίρου, πόσο δε μάλλον σε έναν κορυφαίο σύλλογο. Ο ανταγωνισμός, τα υψηλά μπάτζετ, η προβολή που λαμβάνει εντός και εκτός των «τειχών», καθιστούν την Premier League, έναν άκρως θελκτικό προορισμό για κάθε ποδοσφαιριστή.

Παρόλα αυτά, τίποτα στον αθλητισμό δεν είναι μόνο άσπρο. Όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Νησί φέρνει συχνά πίεση και ως εκ τούτου, ωθεί τους πρωταγωνιστές να αναζητήσουν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον. Το BN Sports, ορμώμενο από τα come-back των Πογκμπά και Λουκάκου, ανακαλεί όσους απαρνήθηκαν την Αγγλία για να γυρίσουν στην προηγούμενη «σελίδα» της καριέρας τους.

Πολ Πογκμπά (Γιουβέντους)

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πηγαίο ταλέντο του Γάλλου. Ωστόσο, εδώ και κάποια χρόνια, ήταν φανερό ότι οι μέρες του στο Μάντσεστερ ήταν υποτονικές και μετρημένες. Καμία από τις δυο πλευρές δεν έκανε καλό στην άλλη και το αντίο αποτελούσε ένα προαναγγελθέν γεγονός.

Τα 100 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για εκείνον το καλοκαίρι του 2016, κρίνονται υπερβολικά εκ του αποτελέσματος, σε μια εποχή βέβαια που απειροελάχιστα πράγματα λειτούργησαν θετικά στην κόκκινη πλευρά της πόλης. Η δεύτερη «παρένθεση» που άνοιξε στο Ολντ Τράφορντ ήταν αποτυχημένη, κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος πριν λίγο καιρό «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Θεωρώ ότι αυτά τα πέντε χρόνια δεν με χαροποίησαν καθόλου…» είπε. Συνεπώς, η επιστροφή στο Τορίνο, εκεί που αγαπήθηκε και «εκτοξεύτηκε», φαντάζει μια ασφαλής επιλογή.

Ρομελού Λουκάκου (Ίντερ)

Παρόμοια και η δική του περίπτωση. Τα 115 εκατομμύρια ευρώ που πρόσφερε η Τσέλσι στην Ίντερ το περασμένο καλοκαίρι για να τον (επαν-)εντάξει στο δυναμικό της καθώς και το παχυλό συμβόλαιο που υπέγραψε ο «Big-Rom», ήταν αρκετά για να πειστεί να αφήσει το Μιλάνο.

Όμως δεν άντεξε αρκετά μακριά του. Ο χαρισματικός σέντερ φορ δεν ήταν χαρούμενος στο Λονδίνο, η συνεισφορά του στους «Μπλε» ήταν μηδαμινή και ως εκ τούτου έγινε πράξη αυτό που επιθυμούσε. Να ξαναφορέσει τα «νερατζούρο», με σκοπό να βρει και πάλι το χαμόγελό του, έστω και αν πρέπει πρώτα να πείσει τους τιφόζι της ομάδας που δεν θα τον συγχωρέσουν έτσι απλά.

Ντιέγκο Κόστα (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Σε αντίθεση με τους δυο προαναφερθέντες, ο πολιτογραφημένος Ισπανός τα πήγε περίφημα στο Νησί, παρά το άδοξο φινάλε. Πίσω στο καλοκαίρι του 2014, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ήθελε να δει τους «Μπλε» και πάλι στην κορυφή του βρετανικού ποδοσφαίρου και για το λόγο αυτό απέκτησε τον «καυτό» Ντιέγκο Κόστα από την Ατλέτικο Μαδρίτης, μεταξύ άλλων. Και εκείνος τον δικαίωσε και με το παραπάνω.

Σε τρεις γεμάτες σεζόν στην Premier League «φόρτωνε» σταθερά τα αντίπαλα δίχτυα με διψήφιο αριθμό τερμάτων ανά περίοδο (58 γκολ σε 120 αναμετρήσεις), βοηθώντας τα μέγιστα την Τσέλσι να στεφθεί δις πρωταθλήτρια. Όμως ο έντονος χαρακτήρας του, τον οδήγησε σε ρήξη με τον προπονητή του Αντόνιο Κόντε, και ο Ισπανοβραζιλιάνος επέστρεψε σε γνώριμα λημέρια και τους «ροχιμπλάνκος» για τρεις ακόμα χρονιές, πριν φύγει και από εκεί τσακωμένος.

Σεσκ Φάμπρεγκας (Μπαρτσελόνα)

Αποτέλεσε προϊόν των περίφημων ακαδημιών της «Μασία». Ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της. Ο Σεσκ, μαζί με τον Πικέ και το Μέσι, ήταν από τους βασικούς πυλώνες της U-15 της Μπάρτσα τη σεζόν 2002-03, που κατέκτησαν τα πάντα. Η γενιά εκείνη των 87άρηδεν των «Μπλαουγκράνα» ήταν μια από τις κορυφαίες all-time ομάδες νέων, γεγονός που κατάλαβε ένας άλλος μετρ του είδους, ο Αρσεν Βενγκέρ.

Λίγο αφότου έκλεισε ο Φάμπρεγκας τα 17 του, o Αλσατός τεχνικός διέκρινε στο πρόσωπό του έναν «αρτίστα» του είδος, δίνοντάς του τη «μπαγκέτα» της οργάνωσης της μεσαίας γραμμής των «Κανονιέρηδων» για επτά ολόκληρα χρόνια. Ο Σεσκ έμεινε στην ιστορία της Άρσεναλ, πριν επιστρέψει «σπίτι» του (2011) και ξανασυναντηθεί με τους παλιούς του συμπαίκτες. Φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Μπαρτσελόνα σε αντρικό επίπεδο, σε μια παραγωγική τριετία, εκεί που έκανε τα πρώτα του βήματα.

Σίντζι Καγκάβα (Ντόρτμουντ)

Έχει και ελληνικό χρώμα η λίστα, αφού ο Καγκάβα, αρκετά χρόνια μετά τα πήγαινε-έλα του στο Μάντσεστερ, πέρασε από τα μέρη μας και τον ΠΑΟΚ (2021). Ο πρώτος που πίστεψε σε εκείνον και το ταλέντο του ήταν ο Γιούργκεν Κλοπ. Ο Ιάπωνας έκανε πράματα και θάματα στην πατρίδα του και η Ντόρτμουντ δε δίστασε να τον φέρει στη Βεστφαλία, χωρίς να μπορεί να διανοηθεί βέβαια όσα θα τις προσέφερε.

Τη διετία 2012-14, ο Γερμανός τεχνικός τον χρησιμοποιούσε ως δεκάρι πίσω από τον Λεβαντόφσκι και εκείνος τον αποζημίωνε για την εμπιστοσύνη που του έδειχνε. Ο Σερ Άλεξ πίστεψε και αυτός στο ιαπωνικό «δαιμόνιο» του Καγκάβα στην τελευταία του χρονιά, και ορθώς έπραξε. Τίποτα όμως δεν παρέμεινε σταθερό μετά τη φυγή του Σκωτσέζου. Ο Μόγιες δεν τον εμπιστεύθηκε ποτέ (λίγες συμμετοχές ως εξτρέμ) και εκείνος γύρισε στην «Ιθάκη» του, για μια ακόμα καλύτερη έκδοση του στο Ντόρτμουντ.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0