Football Talk

Γκάμπριελ Ζεσούς: Ο νούμερο-ένα στόχος του Αρτέτα έρχεται να «απογειώσει» την Άρσεναλ!

Γκάμπριελ Ζεσούς: Ο νούμερο-ένα στόχος του Αρτέτα έρχεται να «απογειώσει» την Άρσεναλ!

Ο Μικέλ Αρτέτα είχε θέσει από το τέλος της προηγούμενης αγωνιστικής σεζόν ότι κύριος μεταγραφικός στόχος της Άρσεναλ θα είναι ο Γκάμπριελ Ζεσούς και πλέον η αποστολή εξετελέσθη! Τι σημαίνει αυτό όμως για την επιθετική γραμμή των «κανονιέρηδων» και γιατί ο 25χρονος Βραζιλιάνος αποτελεί την «τέλεια μεταγραφή»;

Ένας «πρωταθλητής» προστίθεται στην επίθεση της Άρσεναλ! Ο Γκάμπριελ Ζεσούς άφησε την Μάντσεστερ Σίτι για να μετακομίσει στο Λονδίνο και μαζί του φέρνει έναν νέο αέρα στην επίθεση των «κανονιέρηδων». Το στυλ παιχνιδιού και οι ικανότητες του Βραζιλιάνου προσδίδουν στον Αρτέτα ένα «όπλο» που μπορεί να χρησιμοποιήσει με διαφορετικούς τρόπους για να φτάσει στο ίδιο αποτέλεσμα. Την «απογείωση» της τακτικής του!

Ο Γκάμπριελ Ζεσούς, μέσω των εμφανίσεων του στην Παλμέιρας «κέρδισε» το 2017 την μεταγραφή του στην Μάντσεστερ Σίτι. Εκεί δεν βρήκε τίποτα… έτοιμο και αναγκάστηκε να παλέψει πολύ ώστε να καθιερωθεί στα πλάνα του Πεπ Γκουαρδιόλα. Στα 6,5 χρόνια που παρέμεινε στο Έτιχαντ συμπλήρωσε 236 εμφανίσεις και 95 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, ήτοι ένα γκολ ανά 150 λεπτά παιχνιδιού και αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της πορείας των  «πολιτών» προς τις τέσσερις τελευταίες κατακτήσεις Premier League.

Βέβαια, η ύπαρξη του Σέρχιο Αγουέρο στο ρόστερ των «πολιτών» δεν άφηνε περιθώρια στο νεαρό Βραζιλιάνο, ο οποίος άλλαξε μέχρι και θέση, ώστε να χωρέσει στα σχέδια του Καταλανού τεχνικού. Από την θέση του στράικερ, πολλές φορές χρειάστηκε να αγωνιστεί ως εξτρέμ. Φυσικά, μόνο καλό έκανε στην εξέλιξή του και σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η συνύπαρξή του με τον Αρτέτα, όταν ο Ισπανός ήταν βοηθός του Πεπ. Ο Ζεσούς άλλωστε είχε δεχθεί έντονη κριτική για το γεγονός ότι σαν επιθετικός δεν σκοράρει και πολύ, ειδικά μετά το τέλος του Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018, όπου ως βασικός φορ της Βραζιλίας δεν κατόρθωσε να βρει δίχτυα ούτε μια φορά.

Τότε, ο προπονητής της «Σελεσάο» έκανε μια κουβέντα με τον νεαρό για το που προτιμά να αγωνίζεται. Ο Ζεσούς είχε δηλώσει ότι δεν έχει κάποια προτίμηση και θα κάνει ότι του ζητηθεί. Αυτό είχε μάθει από την Σίτι. Ότι εάν θέλει να αποδείξει την αξία του, πρέπει να αφήσει τους εγωισμούς στην άκρη. Ο Βραζιλιάνος τεχνικός όμως επέμεινε και απαίτησε από τον Ζεσούς μια απάντηση για το που προτιμά να αγωνίζεται. Κάπως διστακτικά και ντροπαλά θα έλεγε κανείς, αποκρίθησε «στα άκρα».

Κι όμως τώρα στην Άρσεναλ έρχεται για να καλύψει την θέση του νο.9, του κλασικού επιθετικού. Φυσικά και ναι, αλλά όχι μόνο. Ο Γκάμπριελ Ζεσούς  αποτελεί μια «μηχανή» πολλαπλών χρήσεων και ειδικά στα χέρια του Αρτέτα μπορεί να φανεί αυτό. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή με «ακούραστη» νοοτροπία και τρομερή αποφασιστικότητα, που θα βοηθήσει στο έντονο πρέσινγκ των «κανονιέρηδων» ψηλά στο γήπεδο, ένα στοιχείο που είδαμε να ζητά αρκετά ο Αρτέτα την περσινή σεζόν. Έτσι, η Άρσεναλ θα μπορεί να ανακτά την κατοχή και να δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες σε παιχνίδι τρανζίσιον και το ανοιχτό γήπεδο είναι «λουκούμι» για τους Λονδρέζους.

Ταυτόχρονα, ο Βραζιλιάνος θα δώσει μια διαφορετική δυναμική όσον αφορά στο σκοράρισμα μέσα από το «κουτί». Ως τώρα στην Premier League έχει πετύχει 58 γκολ αποκλειστικά μέσα από την περιοχή. Κανείς άλλος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης δεν έχει πιάσει αυτό το νούμερο και σίγουρα η ικανότητά του αυτή θα δώσει ώθηση στην Άρσεναλ, η οποία δυσκολεύτηκε αρκετά στο εύκολο γκολ. Συγκεκριμένα την σεζόν 2021/22 οι «κανονιέρηδες» πραγματοποίησαν 589 σουτ στο πρωτάθλημα, από τα οποία μονάχα τα 61 κατέληξαν στα δίχτυα. Ένα ποσοστό της τάξης του 10,4% που φαντάζει λίγο αν αναλογιστεί κανείς τα xGoals που ήταν 69,4.

Με λίγα λόγια, η Άρσεναλ πέρυσι σκόραρε οκτώ γκολ λιγότερα από όσα θα έπρεπε βάση ευκαιριών, κάτι που ίσως να έπαιξε ρόλο στην τελική βαθμολογία, όπου έμεινε εκτός τετράδας. Ένας παίκτης όπως Γκάμπριελ Ζεσούς μπορεί να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα για τον Αρτέτα. Βέβαια, πρέπει και ο Ισπανός να βρει τρόπο να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του Λατίνου προς τα έξω, καθώς στα έξι χρόνια που βρίσκεται στην Αγγλία, δεν έχει καταφέρει να βρει πάνω από 14 γκολ σε μια σεζόν.

Αναμφίβολα όμως, ο τεχνικός της Άρσεναλ δεν έχει στο μυαλό του μόνο το γκολ όταν κοιτάει τον Γκάμπριελ Ζεσούς. Ο Βραζιλιάνος, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, έχει αναπτύξει το παιχνίδι του με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί απειλή και στα «φτερά».

Τόσο ο Πεπ, όσο και ο Αρτέτα στο δεξί άκρο της επίθεσης προτιμούν ποδοσφαιριστές καλούς στο «ένας με έναν», οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν από τέτοιες καταστάσεις, όπως ο Μαχρέζ και ο Σακά. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται να δούμε τον Ζεσούς στα δεξιά. Ο Γκουαρδιόλα, σε αρκετές περιπτώσεις όπου περίμενε να βρει χώρο στην πλάτη της άμυνας των αντιπάλων, έβαζε τον Γκάμπριελ σε αυτή τη θέση. Όχι για να δημιουργήσει ευκαιρίες, αλλά να ανοίξει χώρους.

Κάτι ανάλογο που θα κληθεί να κάνει και όταν βρεθεί στο αριστερό άκρο, με την διαφορά όμως ότι εκεί νιώθει πιο άνετος με την μπάλα στα πόδια. Έχοντας περισσότερη εμπιστοσύνη στο δεξί του πόδι θα τον δούμε αρκετές φορές να συγκλίνει προς τα μέσα, ενώ η ύπαρξη του Τίρνι στην πλευρά θα δημιουργήσει ένα ωραίο σύνδεσμο μεταξύ τους, με πιθανά overlap.

Προφανώς ο Ζεσούς πρόκειται να αγωνιστεί ως σέντερ φορ στο μεγαλύτερο μέρος των αγώνων, ωστόσο με το μικρό ρόστερ που διαθέτει (προς το παρόν) ο Αρτέτα, οι λύσεις που θα μπορεί να προσφέρει ως εξτρέμ θα είναι πολύτιμες.

Έτσι, η Άρσεναλ αποκτά έναν παίκτη που μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ικανότητα και στις τρεις θέσεις της επίθεσης, που μπορεί να βοηθήσει στο άμεσο build-up και να ανεβάσει επίπεδο το πρέσινγκ της ομάδας. Σίγουρα δεν πρόκειται για τον μοναδικό επιθετικό που φέρει τέτοια στοιχεία, όμως σε συνδυασμό με την προϋπηρεσία του στην Premier League, τα τέσσερα πρωταθλήματα, αλλά και τη χαμηλή τιμή του, καθιστούν τον Γκάμπριελ Ζεσούς την «τέλεια μεταγραφή» για τον Αρτέτα. Το μόνο που απομένει πλέον είναι να το αποδείξει και στην πράξη...

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0