Football Talk

EURO U19: Οι... νέοι Αγγλίας και Ισραήλ σε έναν τελικό με «φόντο» το μέλλον (video)

EURO U19: Οι... νέοι Αγγλίας και Ισραήλ σε έναν τελικό με «φόντο» το μέλλον (video)

Τελικός EURO U19, της διοργάνωσης που λατρεύουν οι… σκάουτερ και όχι μόνο. Ο αγώνας που στο πρόσφατο παρελθόν έχει αναδείξει τεράστια ταλέντα όπως o Κίλιαν Εμπαπέ, ο Μέισον Μάουντκαι ο Φεράν Τόρες. Το μεγάλο ραντεβού έφτασε, με την Αγγλία και το Ισραήλ να «μονομαχούν» (01/07, 21:00) στο Στάδιο Αντόν Μαλατίνσκι της Σλοβακίας, σε έναν αγώνα όπου μπορεί να κρύβονται μερικά από τα «διαμάντια» του μέλλοντος.

Το καλοκαίρι του 2022 ανήκει στους… πιτσιρικάδες του ποδοσφαίρου, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το EURO U19 για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Αγγλία και Ισραήλ είναι οι μοναδικές ομάδες που έχουν… αντέξει στα γήπεδα της Σλοβακίας και ετοιμάζονται να «μονομαχήσουν» για το τρόπαιο την Παρασκευή (01/07, 21:00) στο Στάδιο Αντόν Μαλατίνσκι της Τρνάβα, έδρα της Σπαρτάκ Τρνάβα, σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τελικούς των τελευταίων χρόνων.

Με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ να βρίσκεται προ των πυλών αλλά να… αργεί ακόμα, ας δούμε τα γεμάτα ποιότητα «τρία λιοντάρια», την εντυπωσιακή πορεία του Ισραήλ με το… ελληνικό στοιχείο αλλά και μερικούς ποδοσφαιριστές που μπορεί να μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Τα «τρία… λιονταράκια» δαγκώνουν!

«Its coming home». Ίσως τα παιδιά της Αγγλίας να δώσουν επιτέλους λόγο στους οπαδούς τους να τραγουδήσουν το… αγαπημένο τους σύνθημα, κάτι που δεν κατάφεραν ούτε στο EURO 2020.

Έχουν, φυσικά, κάθε δικαίωμα να πιστεύουν στο όνειρο, μιας και το ταλέντο στην Αγγλία ξεχειλίζει! Από τον Κάρνεϊ Τσουκουεμέκα (δύο γκολ και δύο ασίστ στην διοργάνωση) και τον Άαρον Ράμσεϊ, οι οποίοι εντυπωσιάζουν με τον Άστον Βίλα, μέχρι τον Λάιαμ Ντέλαπ (Μάντσεστερ Σίτι) και τον Ντέιν Σκάρλετ (Τότεναμ), πιθανούς διαδόχους του Χάρι Κέιν, το μέλλον των «τριών λιονταριών» μοιάζει εξασφαλισμένο. Στα χέρια του Ίαν Φόστερ, προπονητή της ομάδας με χρόνια εμπειρία στις «μικρές» εθνικές της χώρας, τα διαμάντια αυτά μεγαλουργούν.

Άλλωστε, η ομάδα είναι συνηθισμένη να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο. «Φρέσκες» είναι ακόμα οι μνήμες από την κατάκτηση του EURO U19 το 2017, όταν και «λύγισε» την Πορτογαλία με 2-1. Μάλιστα, έναν χρόνο νωρίτερα, είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου και αποκλείστηκε από την Ιταλία με 2-1.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έφτασε μέχρι τις τελικές φάσεις του EURO U19. Αρχικά, τερμάτισε εύκολα πρώτη στον όμιλο της με Σουηδία (2-0), Ελβετία (0-0) και Ανδόρα (4-0), πριν επικρατήσει στην Elite Round με 3/3 νίκες. Πρώτα, πέρασε άνετα από Ιρλανδία (3-1) και Αρμενία (4-0) για να παίξει την πρόκρισή της στον τελευταίο αγώνα με την πολύ δυνατή (και φιναλίστ του τελευταίου EURO U19) Πορτογαλία, όπου και έδειξε τις πραγματικές της διαθέσεις. Ο Σκάρλετ… ανέλαβε δράση, πέτυχε δύο γκολ (στο 10’ και στο 40’ με πέναλτι) και χάρισε την νίκη με 2-0 και ταυτόχρονα το «εισιτήριο» για την διοργάνωση στην ομάδα του.

Στους ομίλους του EURO U19 πέτυχε ξανά το απόλυτο με αντιπάλους την ομάδα που θα αντιμετωπίσει στον τελικό, το Ισραήλ (1-0), την Αυστρία (2-0) και την Σερβία (4-0). Για να κάνουμε μια... σούμα, η Αγγλία στο «ταξίδι» της μέχρι τα ημιτελικά σημείωσε μόνο νίκες, με εξαίρεση την (αδιάφορη) «λευκή» ισοπαλία με την Ελβετία. Όχι μόνο αντιμετώπισε ομάδες γεμάτες ποιότητα χωρίς πρόβλημα, αλλά τόσο στα προκριματικά όσο και στους ομίλους του EURO U19 2022 δέχθηκε μόλις ένα γκολ, από την Ιρλανδία! Η «γρανιτένια» άμυνά της, αλλά και η εκρηκτική επίθεσή της, έχουν συνθέσει ένα αήττητο σερί στην διοργάνωση αυτή, το οποίο έχει οδηγήσει την Αγγλία μέχρι και τον τελικό.

Πέρα από τους γείτονές της, την εστία της κατάφερε να «παραβιάσει» μόνο η εξαιρετική Ιταλία στα ημιτελικά, ίσως στον μοναδικό αγώνα που τα «τρία λιοντάρια» αντιμετώπισαν πραγματικό πρόβλημα. Το πέναλτι του Μιρέτι στο 12’ άνοιξε το σκορ, οι Άγγλοι όμως απάντησαν με Σκοτ (58’) και Κουάνσα (82’), δείχνοντας χαρακτήρα νικητή και «κλείνοντας εισιτήριο» για τον μεγάλο τελικό.

Ομάδα που φτάνει σε τελικό δεν την υποτιμάς

Σίγουρα το όνομα του Ισραήλ δεν «τρομάζει» όπως αυτό της Αγγλίας. Άλλωστε, με εξαίρεση τον Τάι Αμπέντ, που αγωνίζεται στην Αϊντχόφεν, όλοι οι ποδοσφαιριστές της εθνικής προέρχονται από ομάδες της χώρας, ενώ κανείς δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό.

Ταυτόχρονα, η συμμετοχή τους σε τελικό αποτελεί γιορτή… πρωτόγνωρη, τόσο για την εθνική νέων όσο και αντρών, καθώς καμία από τις δύο δεν έχει γνωρίσει ιδιαίτερες επιτυχίες στο παρελθόν. Μάλιστα, το φετινό EURO U19 είναι μόλις το δεύτερο της ομάδας (από το 2002, όταν και η διοργάνωση από U18 έγινε U19), μετά το 2014, που προκρίθηκε στους ομίλους αλλά γνώρισε τρεις ήττες σε τρεις αγώνες.

Το παρελθόν όμως δεν κρίνει ποιος είσαι στο παρόν και οι Ισραηλινοί το έχουν αποδείξει. Με «αρχιτέκτονα» τον Οφίρ Χαΐμ και πρωτοστάτες τον Όσκαρ Γκλουκ της Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο οποίος έχει δύο γκολ και δύο ασίστ στην διοργάνωση, αλλά και τον αρχηγός Ιλάι Μάντμον, έχουν ήδη «τραβήξει τα βλέμματα». Ιδιαίτερη αναφορά, φυσικά, πρέπει να γίνει και στον Σταβ Λέμκιν, τον βασικό κεντρικό αμυντικό της ομάδας που έχει ελληνικές ρίζες!

Αφού τερμάτισε δεύτερο στον πρώτο προκριματικό γύρο, πίσω από Ολλανδία και μπροστά από Κύπρο και Μολδαβία, το Ισραήλ κατέκτησε την πρώτη θέση του ομίλου του στην Elite Round κόντρα σε Ουγγαρία, Σκωτία και Τουρκία για να προκριθεί στο EURO U19. Εκεί, έμεινε πίσω από την Αγγλία, μετά το 2-2 με την Σερβία και την επικράτηση επί της Αυστρίας με 4-2, πριν πετύχει μια τεράστια έκπληξη, αποκλείοντας την Γαλλία στα ημιτελικά! Το αυτογκόλ του Τουρέ (29’) και το γκολ του Κανσεπόλσκι (57’) έβαλα τις βάσεις για την πρόκριση, με τους «τρικολόρ» μόνο να μειώνουν με τον Βιρζίνιους (62’) παρά την υπεροχή τους (24-4 τα σουτ!).

Αγγλία και Ισραήλ ετοιμάζονται για έναν τελικό από το… μέλλον. Μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ετοιμάζονται να αναμετρηθούν με στόχο τόσο το τρόπαιο όσο και την διάκριση, την ευκαιρία να «λάμψουν». Θα δείξουν τα «τρία λιοντάρια» στην αντρική ομάδα… πώς γίνεται ή το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει μια τεράστια έκπληξη; Οι απαντήσεις την Παρασκευή (01/07, 21:00) στο Στάδιο Αντόν Μαλατίνσκι της Τρνάβα.

Κώστας Ξενακούδης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0