Football Talk

Χουάν Ρομάν Ρικέλμε: Ένας αντιστάρ που βίωσε το ποδόσφαιρο με το δικό του τρόπο! (video)

Χουάν Ρομάν Ρικέλμε: Ένας αντιστάρ που βίωσε το ποδόσφαιρο με το δικό του τρόπο! (video)

Μια μέρα πριν την κατάκτηση του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου απ΄την «αλμπισελέστε» (1978) εντός έδρας, σε μια άλλη γειτονιά του Μπουένος Άιρες, έρχεται στη ζωή ένας αρτίστας του αθλήματος. Ο Ρικέλμε σβήνει σήμερα 44 κεράκια και το BN Sports κάνει αναδρομή σε ένα σπουδαίο 10άρι που κέρδισε τη θέση του στο πάνθεον του αθλήματος, όπως εκείνος επέλεξε.

Ιούνιος, ο μήνας που γεννήθηκαν τα μεγάλα αστέρια. Μπορεί όλα τα «φώτα» του ποδοσφαιρικού πλανήτη να πέφτουν πάνω στον Λιονέλ Μέσι κάθε 24η του Ιούνη, και εύλογα, όμως υπάρχει ένας ακόμα συμπατριώτης του που γεννήθηκε την ίδια ημερομηνία, εννιά χρόνια πριν. Πρόκειται για έναν «μάγο», ο οποίος λατρεύτηκε ως ημίθεος από τους φίλους της Μπόκα. Όπως έχει ειπωθεί και στο ESPN «Ένας αρτίστας φυλακισμένος σε έναν κόσμο αθλητών».

Το πέρασμα από την Ευρώπη

Λίγο αφότου ενηλικιώθηκε, έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα με τη Μπόκα Τζούνιος, ομάδα που δέθηκε άρρηκτα, πριν η φήμη του τον οδηγήσει στην κραταιά «γηραιά ήπειρο». Στο πρόσωπο του 24χρονου τότε Αργεντινού, είδε η Μπαρτσελόνα το διάδοχο του Ριβάλντο. Αν και οι προσδοκίες ήταν μεγάλες, έχοντας ήδη δείξει κάποιο μέρος από τα διαπιστευτήριά του, δεν τις δικαιολόγησε η παρουσία του στη Βαρκελώνη. Τα «χνώτα» των δυο πλευρών, δεν ευθυγραμμίστηκαν ποτέ και έπειτα από μια κακή σεζόν, μετέβη στο «Μαδριγάλ», αρχικά δανεικός και έπειτα με κανονική μεταγραφή.

Εκεί διένυσε την ποιοτικότερη περίοδο της καριέρας του. Ένιωσε άνετα στο «κίτρινο υποβρύχιο» και υπήρξε ο κύριος λόγος της μεγέθυνσης του συλλόγου σε όλα τα επίπεδα. Με εκείνον «ενορχηστρωτή», η Βιγιαρεάλ τερμάτισε 3η τη σεζόν 2004-05 και έφτασε ένα, στοιχειωμένο, πέναλτι μακριά από τον τελικό του Champions League, μια σεζόν αργότερα.

Επιστροφή στον τόπο λατρείας

Η αγάπη του για τους «Xeinezers» τον οδήγησε πίσω στο Μπουένος Άιρες, στο «σπίτι» του εκεί που ουσιαστικά έκλεισε την καριέρα του. Ο Ρικέλμε πήρε τη Μπόκα από το χέρι και την οδήγησε στο τελευταίο της Copa Libertadores (2007). Ήταν ο πόλος έλξης μιας ποδοσφαιρικής παράστασης στο «Μπομπονέρα» το οποίο σειόταν όταν έκανε τα μαγικά του.

Μια ντρίμπλα, ένα «τηλεκατευθυνόμενο» σουτ, μία κάθετη μπαλιά που έκοβε την άμυνα στα δύο, μια έμπνευση της στιγμής. Κάθε φορά που έπαιρνε τη μπάλα στα πόδια του, ήταν σαν να παγώνει ο χρόνος και να ξεκινά ένα υπερθέαμα από αυτά που περιμένεις πως και πως να αρχίσουν. Στιγμές τέχνης.

Η σύνδεση με το Ζιντάν

Πριν την εποχή του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Μέσι, ο Ζινεντίν Ζιντάν «καθόταν στις παρυφές». Το ποδοσφαιρικό στυλ των δυο, είχε κάποιες ομοιότητες. Ίδια θέση, ποδοσφαιρικό IQ, «μαεστρικά» αγγίγματα της μπάλας, αμοιβαία αναγνώριση. «Ο Ζιντάν ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που έχω δει» είπε μετά την ανταλλαγή στις φανέλες, στο μεγάλο φινάλε του Γάλλου σε συλλογικό επίπεδο.

«Εάν ήμουν προπονητής ή μπορούσα να φτιάξω μία ομάδα, ο Ρικέλμε θα έπαιζε πάντα. Είναι ένας μαγικός παίκτης. Αποτελεί τιμή για μένα να αποσύρομαι από την ενεργό δράση κρατώντας τη φανέλα του στα χέρια μου», η απάντηση του Ζιζού.

Ο άνθρωπος που αντιτάχθηκε στον Μαραντόνα

Ο «Ντιεγκίτο» είχε μιλήσει με σκληρή γλώσσα για τον ίδιο, θέτοντάς τον ουσιαστικά εκτός ομάδας. «Για όσο καιρό είναι ο Μαραντόνα προπονητής εκεί, εγώ δε θα επιστρέψω στην Εθνική ομάδα, δεν είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος. Είναι ξεκάθαρο ότι δε μπορούμε να συνεργαστούμε»  είχε πει ο Ρομάν, διαφωνώντας ανοιχτά με το απόλυτο νούμερο 10. Δε δίστασε να «τα βάλει» με τον άνθρωπο που υπήρξε μικρός το ίνδαλμά του.
skysports-diego-maradona-juan-roman-riquelme_4931149.jpg

Τα λίγα χρόνια παραμονής του στην Ευρώπη και η παρουσία του σε μια όχι και τόσο εμπορική ομάδα, δεν τον έκαναν ποτέ σταρ. Ούτε και το ήθελε βέβαια. Για το αργεντίνικο ποδόσφαιρο όμως και τη Μπόκα ήταν ένα θρύλος. Ένα αυθεντικό δεκάρι. Μπορεί να αμφισβητήθηκε από τους επικριτές του για την εργατικότητά του και η αλήθειά είναι πως αν είχε δουλέψει σκληρότερα, δεν μπορεί να προβλέψει κανείς που θα είχε φτάσει. Δε θα ήταν όμως ο Ρικέλμε και αυτό είναι που μετράει.
juan-roman-riquelme-boca-juniors-2000-1575894721-28108_1.jpg

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0