Football Talk

Εκλογές στην Μπιλμπάο: Μπιέλσα εναντίον Βαλβέρδε!

Εκλογές στην Μπιλμπάο: Μπιέλσα εναντίον Βαλβέρδε!

Η Μπιλμπάο την Παρασκευή (24/6) έχει προεδρικές εκλογές και οι Ερνέστο Βαλβέρδε και Μαρσέλο Μπιέλσα είναι οι δύο υποψήφιοι για να αναλάβουν την τεχνική ηγεσία των Βάσκων. Το BN Sports καταγράφει τα δεδομένα για το ποιος θα είναι ο επόμενος προπονητής του συλλόγου. 

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Είναι το καμάρι των Βάσκων και πλέον ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα. Ο λόγος την Μπιλμπάο η οποία την Παρασκευή (24/6) έχει προεδρικές εκλογές. Τρεις είναι οι υποψήφιοι που διεκδικούν τον προεδρικό θώκο οι Γιον Ουριάρτε, Ρικάρντο Μπαρκάλα και Ινάκι Αρετσαμπαλέτα. Και οι τρεις με εντυπωσιακό βιογραφικό οι οποίοι παρουσίασαν την επόμενη ημέρα για τον σύλλογο. Μια επόμενη ημέρα η οποία περιλαμβάνει τον «δικό μας» Ερνέστο Βαλβέρδε και τον Μαρσέλο Μπιέλσα!

Η υποψηφιότητα του Μπιέλσα

Όλοι οι υποψήφιοι παρουσίασαν τους φακέλους τους με ορισμένες εντυπωσιακές ιδέες που αφορούν την αύξηση των εσόδων, την βελτίωση τόσο των προπονητικών εγκαταστάσεων αλλά και τον εκσυγχρονισμό όλων των δραστηριοτήτων για έναν σύλλογο που είναι ταυτισμένος με την περιοχή. Για την πλειοψηφία των οπαδών όμως, το κύριο μέλημα είναι το ποιος θα είναι ο επόμενος προπονητής της νέας σεζόν. Και η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον Ερνέστο Βαλβέρδε και τον Μαρσέλο Μπιέλσα.

Ο Ινάκι Αρετσαμπαλάτα αποτελεί τον τρίτο υποψήφιο και μέχρι την Δευτέρα ήταν αυτός με τις λιγότερες πιθανότητες για να γίνει ο νέος πρόεδρο της Μπιλμπάο. Μπορεί το όνομα του να είναι γνωστό στην Ισπανία, αφού έχει διατελέσει υψηλόβαθμo στέλεχος στον όμιλο Vocento, ο οποίος έχει στην κατοχή του κάποιες από τις σημαντικότερες εφημερίδες της Ισπανίας όπως η  ABC της Μαδρίτης και η El Correo στη χώρα των Βάσκων, αλλά χωρίς το όνομα προπονητή έδειχνε να μένει πίσω στην κούρσα της διαδοχής.

Όλα αυτά μέχρι την Δευτέρα όταν κι έριξε την βόμβα πως έχει συμφωνήσει σε όλα με τον Μαρσέλο Μπιέλσα. Ο Αρετσαμπαλέτα είχε επικοινωνήσει με τον σπουδαίο Αργεντινό τεχνικό από τον Μάρτιο όταν και είχε αποχωρήσει από την Λιντς και κρατούσε το όνομα του ως επισφράγιστο μυστικό. Και όταν ο Μπιέλσα βγήκε από την Αργεντινή κάνοντας γνωστή την συμφωνία αμέσως όλα τα φώτα στράφηκαν στον Αρετσαμπαλέτα.

Το ποιος είναι ο Αργεντινός τεχνικός δεν χρειάζονται εξηγήσεις. Ειδικά για τους οπαδούς της Μπιλμπάο. Άλλωστε, το 2011 είχε βρεθεί ξανά στην χώρα των Βάσκων όταν και είχε αναλάβει την ομάδα και την πρώτη χρονιά η Αθλέτικ εντυπωσίασε όλο το ευρωπαϊκό κοινό με την παρουσία της τόσο στο Europa League (ακόμα και τώρα ο τρόπος με τον οποίο απέκλεισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μνημονεύεται) φτάνοντας μέχρι τον τελικό του Βουκουρεστίου κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, όσο και στην Ισπανία όταν έφτασε στον τελικό του Copa Del Rey γνωρίζοντας την ήττα από την Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα. Κυρίως όμως εντυπωσίασε με το ποδόσφαιρο της ειδικά την πρώτη χρονιά του Μπιέλσα αν και την δεύτερη σεζόν η κατάσταση δεν ήταν ανάλογη με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Αργεντινού τεχνικού.

bielsa_bilbao_1.jpg

Ως τελειομανής ο Μπιέλσα αμέσως κέρδισε το κοινό με τα λεγόμενα του. «Παρακολούθησα τα 45 παιχνίδια της πρώτης ομάδας και τα 38 της Μπιλμπάο Αθλέτικ (η δεύτερη ομάδα). Κατάφερα να έχω πρόσβαση  μόνο σε τέσσερα παιχνίδια της Μπασκόνια (ομάδα Γ) και μόλις σε δύο της ομάδας κάτω των 18 ετών. Αυτά τα 90 παιχνίδια τα έχουμε αναλύσει σχολαστικά, για να είμαστε ξεκάθαροι για το πώς πρέπει να δημιουργήσουμε την ομάδα για τη νέα χρονιά. Παρακολουθήσαμε επίσης 380 αγώνες από το ισπανικό πρωτάθλημα, για να έχουμε μια πλήρη εικόνα για το ποδόσφαιρο της χώρας».

Όπως ήταν λογικό όλοι έμειναν με ανοικτό το στόμα για τα όσα είπε ο 66χρονος τεχνικός. Άλλωστε, μιλάμε για έναν άνθρωπο που είναι γνωστός για το πως βλέπει το ποδόσφαιρο. Ο Αργεντινός πρόσθεσε ότι είχε μάθει πολλά από αυτά τα δύο χρόνια στο Μπιλμπάο, αλλά και από την παρουσία του τόσο στην Γαλλία με τις Μαρσέιγ και Λιλ όσο και από τα τέσσερα χρόνια στην Λιντς όπου πλέον αποτελεί θρύλος του συλλόγου. Αυτό όμως που κυρίως ξεκαθάρισε κι έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός πως πλέον  ξέρει καλύτερα να διαχειρίζεται μια ομάδα και πως το πλάνο του περιλαμβάνει λιγότερες απαιτητικές προπονήσεις από την προηγούμενη θητεία του στην ομάδα.

Το θέμα για τον Μπιέλσα είναι στον κόσμο της Μπιλμπάο ποιο κάνει περισσότερο κλικ. Η πρώτη φανταστική χρονιά ή η κάκιστη δεύτερη; Ειδικά από την στιγμή που οι διάδοχοι του Βαλβέρδε και Μαρσελίνο κατέκτησαν τίτλο, κάτι που δεν κατάφερε αυτός.

Οι αντίπαλοι «απάντησαν» με Βαλβέρδε

Μέχρι να σκάσει η «βόμβα» του Μπιέλσα το μεγαλύτερο όνομα που είχε ακουστεί ήταν αυτό του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο ο οποίος φαινόταν να ήταν ο εκλεκτός του δεύτερου υποψηφίου, του Ρικάρντο Μπαρκάλα. Ο Μπαρκάλα ο οποίος έχει συμφωνήσει με τον πρώην αθλητικό διευθυντή της Μπαρτσελόνα, Ραμόν Πλάνες, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τον Ποτσετίνο από την κοινή τους θητεία στην Εσπανιόλ. Ο Ποτσετίνο βέβαια, δεν είχε επιβεβαιώσει επίσημα ότι είχε δεχτεί την θέση αφού δεσμευόταν με συμβόλαιο με την Παρί. Ο Μπαρκάλα, ο οποίος είναι από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες στην χώρα των Βάσκων, είναι ο διοικητής του λιμανιού της πόλης και από τους πιο γνωστούς τοπικούς άρχοντες που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την βασκική κοινωνία και την επιθυμία τους για μια πιθανή ανεξαρτησία από το ισπανικό κράτος. Τελικά, την Τετάρτη (22/6) ο ίδιος ανακοίνωσε πως έχει δώσει τα χέρια με τον Ερνέστο Βαλβέρδε για να είναι ο επόμενος προπονητής της ομάδας.

Ο Ουριάρτε είναι ο τρίτος υποψήφιος, ο νεαρότερος αλλά και το μεγάλο φαβορί. Γιος πρώην CEO του τραπεζικού κολοσσού BBVA, ο Ουριάρτε ξεκίνησε την καριέρα του στα χρηματοοικονομικά στο Λονδίνο με τους γνωστούς κολοσσούς Merrill Lynch και Morgan Stanley. Ο ίδιος στην προεκλογική του εκστρατεία στάθηκε στο γεγονός πως το τιμ του αποτελείται από νέους και φιλόδοξους ανθρώπους, τεχνοκράτες με έντονο το γυναικείο στοιχείο. Παρόλα αυτά δεν είχε κάνει γνωστό το όνομα του προπονητή με αποτέλεσμα να ακουστούν ονόματα όπως του Μάρκο Ρόζε ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από την Ντόρτμουντ. Τελικά και αυτός την Τετάρτη (22/6) ανακοίνωσε πως επίσης έχει συμφωνήσει με τον άλλοτε τεχνικό του Ολυμπιακού για να αναλάβει τα ηνία της ομάδας.


valverde_bilbao_1.jpg

Όλοι γνωρίζουν την ιστορία του Βαλβέρδε με την Μπιλμπάο, τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής. Στις δύο θητείες του στον πάγκο των Βάσκων έχει καταγράψει 306 ματς (τα περισσότερα από τον οποιοδήποτε) και θεωρείται από τους πιο πετυχημένους στην ιστορία του συλλόγου. Μπορεί να μην έχει το χάρισμα ή την τελειομανία του Μπιέλσα, αλλά σχεδόν όλες τους οι ομάδες ήταν πετυχημένες.

Η μεγάλη ώρα έφτασε την Παρασκευή (24/6) με τον Μπιέλσα να ανεβάζει αρκετά την υποψηφιότητα του Αρτσεμπαλέτα, την ώρα που η καμπάνια του Ουριάρτε να έχει κερδίσει την πλειοψηφία των νεότερων ηλικιών, την ώρα που ο Μπαρκάλα στοχεύει στους μεσήλικες. Το σίγουρο είναι ότι όποιος και να κερδίσει θα έχει μπόλικη δουλειά, αφού η ιδιαιτερότητα της Μπιλμπάο με τους Βάσκους ποδοσφαιριστές βάζει αντικειμενικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να μπορέσει η Μπιλμπάο να επιστρέψει κάποια στιγμή εκεί που της αρμόζει. 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0