Football Talk

Η μέρα που ο Ρoναλντίνιο, το «έκανε σαν το Μπέκαμ»! (video)

Η μέρα που ο Ρoναλντίνιο, το «έκανε σαν το Μπέκαμ»! (video)

Το ημερολόγιο έγραφε 21/6 του 2002, όταν ο Ροναλντίνιο οδήγησε τη «Σελεσάο» στα ημιτελικά του Μουντιάλ της Ιαπωνίας, σκοράροντας ένα «τηλεκατευθυνόμενο» φάουλ, βγαλμένο από κονσόλα βιντεοπαιχνιδιού.

Αγγλία εναντίον Βραζιλίας. Ένας πρόωρος τελικός για πολλούς, μια ποδοσφαιρική «παράσταση» που τα είχε όλα. Και κυρίως ένα μεγάλο πρωταγωνιστή. Το νεότερο «Ρ» των Βραζιλιάνων, ο Ροναλντίνιο, καθόρισε την έκβαση της σπουδαίας αυτής αναμέτρησης και προϊδέασε σύσσωμο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, για αυτά που θα ακολουθούσαν από τα «μαγικά» του πόδια.

Τα «λιοντάρια» του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου της νέας χιλιετίας συνδύαζαν τη νιότη του αγωνιστικού χώρου με την εμπειρία στην άκρη του πάγκου. Με απολογισμό δύο ισοπαλίες και μια νίκη (απέναντι στην Αργεντινή) πέρασαν με δυσκολία από τον όμιλο, μαζί με τους Σουηδούς. Το εμπόδιο των Δανών ξεπεράστηκε εύκολα στο πρώτο νοκ-άουτ (3-0) και τα δύσκολα έρχονταν.

Ο δρόμος της Βραζιλίας μέχρι εκείνο το σημείο ήταν σαφώς ευκολότερος, με τους ποδοσφαιριστές του Λουίς Φελίπε Σκολάρι να κάνουν το 4/4, έως ότου έρθει η ώρα να συναντηθούν με τους φιλότιμους Άγγλους.

Το γκολ του Μάικλ Όουεν στα μέσα στου πρώτου μέρους έδωσε προβάδισμα στους τυπικά γηπεδούχους και ταυτόχρονα υπήρξε η αφορμή ώστε ο «μπαρουτοκαπνισμένος» Σβεν Γκόραν Έρικσον να σφίξει τις γραμμές δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη βάση στην αμυντική λειτουργία. Και έως ένα σημείο τα είχαν καταφέρει. Όμως υπολόγιζαν χωρίς τον «ξενοδόχο».

Μια κούρσα του 22χρονου τότε αλέγρου μεσοεπιθετικού, «ξεκλείδωσε» την ορθά στημένη άμυνα. Ο Ροναλντίνιο πάσαρε τη σωστή στιγμή στον αμαρκάριστο Ριβάλντο, ο οποίος δε λάθεψε. Λίγες στιγμές πριν την ανάπαυλα το ματς ήταν σε απόλυτη ισορροπία και το δεύτερο ημίχρονο προμηνυόταν με τεράστιο ενδιαφέρον. Όμως αυτό που έγινε πέντε μόλις λεπτά μετά την έναρξη του, δεν το χωράει ο νους.

Το ρολόι έδειχνε ακριβώς 49’ λεπτά. Η «Σελεσάο» είχε κερδίσει φάουλ σε σημείο που μόνο γέμισμα μπορείς να κάνεις. Άντε και να παίξεις με πάσα, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Όλα αυτά όμως για τους κοινούς θνητούς. Διότι ο «Ρόνι» είχε άλλη άποψη. Παίρνει λίγα μέτρα φόρα και στέλνει τη μπάλα στο δεξί «Γ» του ανυποψίαστου, Ντέιβιντ Σίμαν.

Δεν υπάρχει (τηλε)θεατής που να πίστεψε πως ήταν θελημένο. Όμως μετά το τέλος του ματς, η απάντησή του σκόρερ ήταν αφοπλιστική. «Ο Καφού είδε τον Σίμαν εκτός εστίας και μου είπε να το δοκιμάσω. Εννοείται πως ήταν εκούσιο» είπε, και αν υπήρχαν αρκετοί που τον αμφισβήτησαν τότε, μάλλον διαψεύστηκαν από τα όσα έκανε μελλοντικά.
ronaldinho-cafu-seaman-brazil-england-world-cup-2002.jpg

Λίγα λεπτά αργότερα γίνεται ξανά πρωταγωνιστής, για αρνητικό λόγο αυτή τη φορά όμως. Ο υπέρμετρος ενθουσιασμός του, ίσως και η αυστηρότητα του Φελίπε Ράμος, τον οδηγούν στα αποδυτήρια, αφήνοντας με 10 παίκτες για παραπάνω από μισή ώρα τους συμπαίκτες του, σε μια κίνηση όμως που δε στοίχισε. Η αριθμητική υπεροχή δεν απέδωσε «καρπούς» για τους Άγγλους και η «Σελεσάο» έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής, κατακτώντας το πέμπτο της και τελευταίο τρόπαιο, έως τώρα.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0