Football Talk

Νάγκελσμαν, Τεντέσκο και τώρα... Μάασεν: Ο 19ος προπονητής της Bundesliga κάτω των 40 ετών, μέσα σε 12 χρόνια!

Νάγκελσμαν, Τεντέσκο και τώρα... Μάασεν: Ο 19ος προπονητής της Bundesliga κάτω των 40 ετών, μέσα σε 12 χρόνια!
Ο Ενρίκο Μάασεν αναλαμβάνει στα 38 του χρόνια τα «ηνία» της Άουγκσμπουργκ και παρά την ηλικία του, δεν βρίσκεται ούτε στο Top-100 των πιο νεαρών προπονητών στην ιστορία της Bundesliga!
 
Άλλος κόσμος, άλλες συνήθειες, άλλα ποδοσφαιρικά... έθιμα. Συχνά-πυκνά εγείρονται ερωτηματικά για το υψηλό της ποιότητας της Bundesliga, αλλά δεν αμφισβητείται πως οι ομάδες της όχι μόνο διακρίνονται στην Ευρώπη -βλέπε Άιντραχτ Φρανκφούρτης- αλλά παράγουν συνάμα. Και όχι μόνο παίκτες.
 
Οι καταξιωμένοι, πλέον, Γιούργκεν ΚλοπΤόμας ΤούχελΓιούλιαν Νάγκελσμαν, «προϊόντα» του γερμανικού πρωταθλήματος, πήραν το προπονητικό «βάπτισμα του πυρός» πριν κλείσουν τα 40 τους χρόνια. Ο τελευταίος, άλλωστε, το έπραξε μόλις στα 28 και αποτελεί τον πιο νεαρό στη σχετική λίστα. Μία λίστα που -αποδεδειγμένα- ολοένα και μεγαλώνει! Τελευταία της προσθήκη; Ο άλλοτε προπονητής της δεύτερης ομάδας της Μπορούσια ΝτόρτμουντΕνρίκο Μάασεν.
 
Μόλις στα 38 του χρόνια, έκανε το μεγάλο «βήμα» και ανέλαβε την Άουγκσμπουργκ. Για άλλα πρωταθλήματα, ίσως αποτελούσε είδηση. Για την Bundesliga είναι άλλη μία ημέρα στο γραφείο.
 

Ο Μάασεν δεν εντοπίζεται ούτε στο Top-100 των νεαρότερων προπονητών στην ιστορία της Bundesliga! Αν τεθούν αυστηρότερα κριτήρια και εξεταστούν όσοι ανέλαβαν πρώτη ομάδα -όχι ως υπηρεσιακοί- πριν συμπληρώσουν τα 40 τους χρόνια, από το 2010 και μετά, τότε «αχνοφαίνεται» το όνομά του, καταλαμβάνοντας μόλις την 19η θέση! Νάγκελσμαν (28), Τεντέσκο (31), Κόφελντ (35), Βολφ (36) και Νούρι (36) αποτελούν το Top-5.
 
Καθώς φαίνεται, ένας νεαρός προπονητής στον πάγκο συλλόγου της πρώτης τη τάξει κατηγορίας του γερμανικού ποδοσφαίρου, είναι μία συνηθισμένη, ίσως και θεμιτή, εικόνα, με τα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, να ακολουθούν ως ένα σημείο, το παράδειγμα της Bundesliga. Με ή χωρίς επιτυχία.
 RB Leipzig, summer timetable: Dates, friendlies, start of training -  PremierSeason.com
Από τους 13 που πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια και έκαναν «πρεμιέρα» στους πάγκους της Serie A από το 2010 κι έπειτα, μόνο οι ΜοντέλαΝτε Τζέρμπι και Λιβεράνι έχουν παράξει κάποιο έργο, με τους πιο «φρέσκους», Τιάγκο Μότα και Πάμπλο Ζανέτι, να βρίσκονται ακόμη υπό «κρίση». Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο ισπανικό πρωτάθλημα. 
 
Δεκαεπτά προπονητές έκαναν ντεμπούτο πριν κλείσουν τα 40 τους έτη στο εν λόγω διάστημα, αλλά μόνο τα ονόματα των Μαουρίτσιο Ποτσετίνο και Ουνάι Έμερι ξεχωρίζουν στην παρούσα φάση.
Spurs' Pochettino admits debt to Unai Emery before north London derby |  Tottenham Hotspur | The Guardian

Από την άλλη πλευρά, στην Premier League από το 2010 και έπειτα, δέκα προπονητές κάτω των 40 ετών ανέλαβαν κάποιον πάγκο. Ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, αλλά αν αναλογιστεί κανείς πως μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι Βίλας ΜπόαςΡομπέρτο ΜαρτίνεθΜπρένταν ΡότζερςΈντι ΧάουΣκοτ Πάρκερ και Μικέλ Αρτέτα, γίνεται αντιληπτό πως η πλειοψηφία δεν άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτο το συγκεκριμένο «πάτημα».

Mikel Arteta insists his Arsenal project is 'going to go bang' – SporTrait
Αντιθέτως, η Ligue 1 δεν δύναται να ακολουθήσει. Δίνει ευκαιρίες με το... σταγονόμετρο -μόλις έξι- και έως τώρα, καμία από αυτές δεν πέτυχε. 
 
Προφανώς, ένα τόσο φρέσκο και αρκετές φορές άπειρο μυαλό, κάτω των 40 ετών και με ελάχιστες προπονητικές παραστάσεις, δεν ταιριάζει σε όλα τα πρωταθλήματα του κόσμου. 
 
Ωστόσο, σε αυτά που έστρωσαν -και συνεχίζουν να στρώνουν- το έδαφος για νέες ιδέες, τουλάχιστον οφείλεις να τους βγάλεις το «καπέλο».
 
Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0