Football Talk

Από το «Βαλκανικό» του '63, στον άδικο αποκλεισμό στη Σόφια και τον «πρώτο» θρίαμβο του ΟΦΗ: Οι προηγούμενες μάχες των ελληνικών ομάδων με τη Λέφσκι

Από το «Βαλκανικό» του '63, στον άδικο αποκλεισμό στη Σόφια και τον «πρώτο» θρίαμβο του ΟΦΗ: Οι προηγούμενες μάχες των ελληνικών ομάδων με τη Λέφσκι

Άλλες τρεις φορές στο παρελθόν βρέθηκε στο δρόμο ελληνικών ομάδων η Λέφσκι Σόφιας και 44 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψή της στη χώρα μας, θα τεθεί και πάλι αντιμέτωπη, κόντρα στον ΠΑΟΚ αυτή τη φορά.

Η κληρωτίδα του Conference League έφερε την Λέφσκι Σόφιας ενάντια στον ΠΑΟΚ για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference League. Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά στην ιστορία της βουλγαρικής ομάδας που θα βρεθεί αντιμέτωπη με κάποιον ελληνικό σύλλογο, με τις προηγούμενες να είναι αρκετά πίσω στο χρόνο.

Η πρώτη μάχη ελληνικής ομάδας με την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ έμμελε να είναι και ιστορική καθώς συνοδεύτηκε από το πρώτο τρόπαιο εκτός συνόρων που θα κατακτούσε ελληνική ομάδα. Ολυμπιακός και Λέφσκι βρέθηκαν στον τελικό του Βαλκανικού Κυπέλλου της περιόδου 1861-62, μιας διοργάνωσης που εκείνη την εποχή είχε αίγλη και ενδιαφέρον. Το ματς κρίθηκε εν τέλει σε τρίτο αγώνα τον Σεπτέμβριο του 1963, ενώ είχε αρχίσει η επόμενη σεζόν!

STEFANAKOS-5.jpg

Μετά από 15 χρόνια, η Λέφσκι θα καταφέρει να πάρει εκδίκηση κόντρα στην ομάδα του Πειραιά. Ολυμπιακός και Λέφσκι Σόφιας αναμετρήθηκαν και πάλι, αυτή τη φορά για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 1978-79, με τους Βούλγαρους να παίρνουν εν τέλει την πρόκριση. Ο πρώτος αγώνας έληξε 2-1 υπέρ των «ερυθρόλευκων» και μάλιστα με ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο, σε ένα κατάμεστο,από 40.000 φιλάθλους, «Γεώργιος Καραϊσκάκης».  

Η ρεβάνς ωστόσο δεν ήταν το ίδιο ευχάριστη για την ελληνική ομάδα καθώς γνώρισε την ήττα με 3-1 στην παράταση, με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων να κάνουν λόγο για έναν άδικο αποκλεισμό, με αιχμές για την διαιτησία του αγώνα.

1978_fos_29_9_a_1.jpg

Την σεζόν 1987-88, ο ΟΦΗ θα γίνει η δεύτερη ελληνική ομάδα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους Βούλγαρους, για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Η κρητική ομάδα θα καταφέρει να πάρει μία μεγάλη πρόκριση, την πρώτη της σε ευρωπαϊκό θεσμό! Στο πρώτο παιχνίδι, η Λέφσκι, η οποία είχε τότε το όνομα «Βιτόσα» είχε επικρατήσει με 1-0 ωστόσο στη ρεβάνς της Κρήτης έγινε η ανατροπή και μάλιστα με θριαμβευτικό τρόπο.

Το τελικό 3-1 έστειλε τον ΟΦΗ στην επόμενη φάση όπου αντιμετώπισε την ιταλική Αταλάντα, με το εντός έδρας παιχνίδι να γίνεται στην Τούμπα λόγω τιμωρίας της έδρας της ελληνικής ομάδας για επεισόδια που έγιναν στο ματς με την Λέφσκι.

9a34ce5041dde96a038887b0f6ca28bc_XL.jpg 

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0