Football Talk

Στο μπρα ντε φερ Μπενφίκα-Λίβερπουλ για Νούνιες, νικητές οι «Reds» αγωνιστικά και οικονομικά! (video)

Στο μπρα ντε φερ Μπενφίκα-Λίβερπουλ για Νούνιες, νικητές οι «Reds» αγωνιστικά και οικονομικά! (video)
Η Λίβερπουλ απέκτησε τον Ντάργουιν Νούνιες έναντι 75 εκατ. ευρώ, με τα μπόνους να τρέπουν το ποσό σε τριψήφιο, και παρότι μοιάζει εξωπραγματικό, οι «Reds» δεν βγαίνουν χαμένοι από αυτό το μπρα ντε φερ. Ή τουλάχιστον, όχι τόσο, όσο θα μπορούσαν!
Σχετικά Άρθρα
Από πολύ νωρίς, το μεταγραφικό «παζάρι» του καλοκαιριού είδε να πραγματοποιούνται δύο μεγάλα «μπαμ». Έρλινγκ Χάαλαντ και Ντάργουιν Νούνιες  μετακινήθηκαν στην Premier League, για λογαριασμό της Μάντσεστερ Σίτι και της Λίβερπουλ αντίστοιχα. 
 
Προφανώς, τα ποσά κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα, αλλά εξετάζοντας την περίπτωση του δεύτερου και τις ανάλογες πωλήσεις της Μπενφίκα, μάλλον οι «Reds» έχουν κάθε δικαίωμα να νιώθουν πως πέτυχαν ένα σπουδαίο deal.

Οι «αετοί» της Λισαβόνας έχουν καταφέρει να ενσαρκώσουν τον όρο του selling-club. Μόνο από τις πέντε ακριβότερες πωλήσεις τους, από το 2013 έως σήμερα, έχουν γεμίσει τα ταμεία με περίπου 350 εκατ. ευρώ!

Το τελευταίο κομμάτι του «παζλ», η μεταγραφή του Νούνιες έναντι 75 εκατ. ευρώ (και βλέπουμε λόγω μπόνους) δεν είναι, όμως, το πιο αντιπροσωπευτικό σε αυτό το Top-5.


Έχουν περάσει μόλις τρία χρόνια από τότε που η Ατλέτικο Μαδρίτης έκανε την υπέρβαση και πλήρωνε 127 εκατ. ευρώ για να κάνει δικό της τον Ζοάο Φέλιξ, ένα προϊόν των ακαδημιών της Μπενφίκα. Το κέρδος για τον σύλλογο ήταν ασύλληπτο. Δίχως να έχει ξοδέψει ευρώ, έβαλε στα ταμεία του ένα τριψήφιο ποσό. Ανάλογη περίπτωση και αυτή του Ρούμπεν Ντιας, με τους Πορτογάλους να λαμβάνουν 68 εκατομμύρια, αλλά και του Έντερσον, ο οποίος πωλήθηκε έναντι 40, ενώ αποκτήθηκε για μόλις 500.000 ευρώ από τη Ρίο Άβε.

Κάθε ένας από τους προαναφερθέντες, απέφερε στην Μπενφίκα μεγαλύτερο κέρδος από αυτό του Νούνιες. Εν ολίγοις, οι τρεις από τις πέντε ακριβότερες πωλήσεις της ιστορίας της! Η μοναδική περίπτωση που ο Νούνιες βάζει από «κάτω», είναι του Άξελ Βίτσελ, αφού το κέρδος από την πώληση του Βέλγου στη Ζενίτ το 2012 ήταν 31 εκατομμύρια ευρώ, πέντε λιγότερα από αυτό της δικής του. Δέκα χρόνια μετά, όμως, τα δεδομένα της μεταγραφικής αγοράς έχουν αλλάξει αισθητά.

Ίσως πολλοί αγνοούν πως η Μπενφίκα δεν επένδυσε ένα ασήμαντο ποσό για τον Ουρουγουανό. Αντιθέτως, της κόστισε 39 εκατομμύρια, ώστε να αποσπάσει το «οκ» της Αλμερία. Περιττό να ειπωθεί αν άξιζε τα χρήματα, έστω κι αν η συγκομιδή των 13 γκολ και των 12 ασίστ, μετά από 43 εμφανίσεις στην πρώτη σεζόν, έμοιαζε φτωχή. Η δεύτερη ήταν ονειρώδης.

Ο Νούνιες αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πορτογαλικού πρωταθλήματος με 26 γκολ σε 28 ματς, ενώ στο Champions League οργίασε. Έξι γκολ σε 10 ματς, με τα τρία από αυτά να είναι σερί, από το δεύτερο ματς της φάσης των «16», έως το αντίστοιχο των προημιτελικών.



Κρίνοντας από τον τρόπο που λειτουργεί η μεταγραφική αγορά εν έτει 2022, τα μόλις 23 του χρόνια, τα όσα έπραξε την περασμένη σεζόν και με δεδομένο πως είχε συμβόλαιο με την Μπενφίκα για ακόμη τρία χρόνια, τα 75 εκατ. ευρώ με προοπτική να γίνουν 100, αν δεν δικαιολογούνται, σίγουρα εκλογικεύονται. 
 
Προφανώς, πάντοτε θα είναι πολλά, ακόμα κι αν δεν μπει ποτέ «φρένο» στην τρέλα της μεταγραφικής αγοράς του ποδοσφαίρου. Σε μία αναζήτηση νικητή και ηττημένου από τους όρους του μεταγραφικού deal, όμως, δεδομένα η Λίβερπουλ μπορεί να υπερηφανεύεται πως η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0