Football Talk

Μάντσεστερ Σίτι εναντίον Λίβερπουλ ή «Χάαλαντ vs Νούνιες»;

Μάντσεστερ Σίτι εναντίον Λίβερπουλ ή «Χάαλαντ vs Νούνιες»;
Η Μάντσεστερ Σίτι παίρνει τον Έρλινγκ Χάαλαντ και η Λίβερπουλ τον Ντάργουϊν Νούνιες. Ξοδεύουν αθροιστικά 150 εκατομμύρια και… κάτι και αποκτούν δύο από τους πιο «hot» επιθετικούς στον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Ουδείς γνωρίζει ποιος από τους δύο θα αποδώσει περισσότερο, αλλά αν αναλύσουμε την σκέψη τους με βάση την λογική, χρειάζονταν αμφότερες, από έναν τέτοιο σέντερ φορ;

Μπορεί πριν από λίγους μήνες να είδαμε και το τέλος του πιο εντυπωσιακού πρωταθλήματος της Premier League. Δεν ήταν μόνο το φινάλε, δεν ήταν μόνο οι 93 και οι 92 βαθμοί των Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο κρίθηκε ο τίτλος.

Η τελευταία αγωνιστική της Premier League, το remake του 2019 και οι… αποφάσεις για top class μεταγραφή

Οι «πολίτες» ήθελαν καλύτερο αποτέλεσμα από την Λίβερπουλ απέναντι στην Άστον Βίλα και οι «κόκκινοι» να καταφέρουν να επικρατήσουν έναντι της Γουλβς και να ανατρέψουν πλήρως το -14 του Ιανουαρίου.

Μέχρι και το 70ο λεπτό των δύο αναμετρήσεων, τα πράγματα κυλούσαν ιδανικά για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ. Η Βίλα του Τζέραρντ επικρατούσε με 2-0 στο Έτιχαντ, η Λίβερπουλ ήταν ισόπαλη κόντρα στους «λύκους» και ολόκληρο το Άνφιλντ ανέμενε το προβάδισμα της ομάδας του, ώστε να «αγγίξει» το 2ο πρωτάθλημα την τελευταία πενταετία.

Κάπου εκεί όμως, γύρισε ο διακόπτης στο Μάντσεστερ. Η Σίτι ανέτρεψε το εις βάρος της 2-0 σε 3-2 μέσα σε έξι λεπτά και όταν το πολυπόθητο 2-1 για την Λίβερπουλ έλαβε χώρα από τον Μοχάμεντ Σαλάχ, ο τίτλος έδειξε να έχει βαφτεί «γαλάζιος». Και πράγματι… Νίκη με 3-2 για την Σίτι, νίκη με 3-1 για την Λίβερπουλ, συγκομιδή 93ων και 92 βαθμών και 4ο πρωτάθλημα την τελευταία πενταετία για την εντυπωσιακή ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Αυτομάτως η συζήτηση ταυτίστηκε με αυτήν προ τριετίας. Όπου και πάλι το πρωτάθλημα είχε πάει πάνω από τους 90 βαθμούς και η Λίβερπουλ «κατάφερε» να μην το κατακτήσει με 97 πόντους. Ο λόγος; Έκανε μία ήττα σε ολόκληρη την διάρκεια από τη Μάντσεστερ Σίτι και αυτή ήταν… αρκετή, μιας και οι «πολίτες» συγκέντρωσαν εν τέλει έναν βαθμό περισσότερο.

Η Λίβερπουλ πηγαίνει κόντρα στην λογική της και η Σίτι απαντά με το ίδιο νόμισμα

Πώς λοιπόν μπορεί να αντιδράσει μία ομάδα που έχει βιώσει σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις το ίδιο πράγμα; Με μία μεγάλη μεταγραφή, ακόμη και αν αυτή πηγαίνει κόντρα στην λογική που υιοθετεί, υπό τις οδηγίες ενός συγκεκριμένου προπονητή.

Ο Κλοπ δίνει το πράσινο φως και η Λίβερπουλ αποφασίζει να προβεί σε μία προσθήκη – ρεκόρ για την ίδια. Αποκτά τον Ντάργουϊν Νούνιες, δίνει 100 εκατομμύρια, μαζί με τα μπόνους στην Μπενφίκα και φέρνει στο Άνφιλντ έναν επιθετικό που προσέλκυσε τα βλέμματα όλων των κορυφαίων ομάδων με τις φετινές εμφανίσεις του.

Ο Νούνιες λοιπόν «βάφεται» κόκκινος και η Λίβερπουλ του Κλοπ δείχνει να ενισχύεται, παρόλο που χάνει από την φαρέτρα της τον πολύτιμο Σαντιό Μανέ. Η απάντηση της Μάντσεστερ Σίτι;

Παίρνει τον Χάαλαντ, έναντι μόλις 52 εκατομμυρίων λιρών στην Μπορούσια Ντόρτμουντ, παρόλο που πέρυσι, τέτοια εποχή, πρώτος της στόχος ήταν ο Χάρι Κέιν, που όμως δεν αφέθηκε από τον Ντάνιελ Λίβι της Τότεναμ, να αποχωρήσει από το Βόρειο Λονδίνο.

Το ερώτημα «ποιος θα αποδώσει περισσότερο», οι… ίδιοι αριθμοί και οι τραυματισμοί

Αυτομάτως, δύο από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, έχουν στο ρόστερ τους δύο επιθετικούς που χαρακτηρίζονται… top class. Δύο παίκτες που έχουν την ικανότητα να κάνουν γκολ τη μισή… ευκαιρία.

Ο Νούνιες το απέδειξε φέτος, έχοντας παρευρεθεί σε σχεδόν 19 ευκαιρίες που «έπρεπε» να σκοράρει, σε 85 τελικές προσπάθειες, ενώ ακριβώς ίδιες είναι και οι στιγμές του Έρλινγκ Χάαλαντ, με πέντε σουτ λιγότερα.

Ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά ποιος εκ των δύο είναι καλύτερος, αλλά σίγουρα το crash test αμφότερων θα πραγματοποιηθεί φέτος! Στην Premier League. Στο πράγματι, πιο δύσκολο πρωτάθλημα του κόσμου, όπου οτιδήποτε συμβαίνει, είναι πιο έντονο από κάθε άλλο πρωτάθλημα.

Και εκεί μπαίνει στην συζήτηση το επιχείρημα των… τραυματισμών, το οποίο σαφώς ενισχύει την πεποίθηση πως ο Χάαλαντ δεν θα αποδώσει όσο ο Νούνιες στο «Νησί». Διότι ο Νορβηγός είναι επιρρεπής σε τέτοιου είδους καταστάσεις, ενώ ο Πορτογάλος, πρώην σέντερ φορ της Μπενφίκα, μοιάζει να είναι πιο ανθεκτικός στο physical game, που όμως είναι πιο «soft» στο πρωτάθλημα της χώρας του, από ό,τι στην Premier League.

Ο στόχος πίσω από τις δύο «βόμβες» για Σίτι και Λίβερπουλ και η… πρόκληση για τον Ρονάλντο

Συνεπώς, ακόμη και σε αυτό, η υπόθεση είναι αυθαίρετη. Και περνάμε τώρα στα ερωτήματα. Η Σίτι έχει πάρει τέσσερα πρωταθλήματα την τελευταία πενταετία, χωρίς top class σέντερ φορ, δίχως αυτό να μειώνει την «αξία» του Γκαμπριέλ Ζεσούς. Πλέον, έχοντας τον Έρλινγκ Χάαλαντ στην βασική της ενδεκάδα, ποιο είναι το ταβάνι της; Εύκολη απάντηση! Το Champions League και η ορθολογική διαχείριση του ρόστερ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ώστε να αποφευχθούν «κάζο», όπως αυτό που γνώρισε στη Μαδρίτη από την Ρεάλ.

Και πάμε από την άλλη πλευρά. Η Λίβερπουλ έχει κατακτήσει κάθε τίτλο υπό τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ και ο Χέντερσον είναι ο πρώτος αρχηγός στην ιστορία της, που έχει σηκώσει κάθε τρόπαιο για τουλάχιστον μία φορά. Πράγμα που δεν έκανε κανένας άλλος ποτέ, όσο μεγάλα ονόματα και αν περνάνε την δεδομένη χρονική στιγμή από το μυαλό σας.

Ταυτόχρονα, οι «κόκκινοι» φέτος έπαιξαν κυριολεκτικά, όλα τα παιχνίδια της σεζόν. Κατέκτησαν τα δύο εγχώρια Κύπελλα, διεκδίκησαν το πρωτάθλημα μέχρι και την τελευταία αγωνιστική και έχασαν το Champions League από μία Ρεάλ Μαδρίτης, που απλώς ξέρει και έχει τον τρόπο.

Γιατί θέλουν τον Νούνιες μετά από μία τέτοια χρονιά; Για να σταματήσουν την «κακοδαιμονία» που λαμβάνει χώρα στους τελικούς τους. Τα 300 αγωνιστικά λεπτά άλλωστε, σε τρεις τελικούς, δίχως γκολ, δεν είναι λίγα. Ακόμη και αν τα 210 από αυτά, αποδείχθηκαν νικηφόρα, στην διαδικασία των πέναλτι!

Συνεπώς, οι προσθήκες των Χάαλαντ και Νούνιες από Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ, έχουν την λογική τους. Και σαφώς αποτελούν δείγμα πως οι ομάδες του «Νησιού» προσελκύουν πιο εύκολα παίκτες τέτοιου βεληνεκούς. Ποιος θα αποδώσει περισσότερο; Άγνωστο! Αλλά για φανταστείτε, ο 37άχρονος Κριστιάνο Ρονάλντο να μετρά στο τέλος τον ίδιο αριθμό τερμάτων με αμφότερους…

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0