Football Talk

Ουγγαρία: Το «ματς του αιώνα» σε επανάληψη 69 χρόνια μετά, με την Αγγλία να αναζητά τα οφέλη του τότε, ενόψει Κατάρ! (video)

Ουγγαρία: Το «ματς του αιώνα» σε επανάληψη 69 χρόνια μετά, με την Αγγλία να αναζητά τα οφέλη του τότε, ενόψει Κατάρ! (video)
Η Ουγγαρία δεν νίκησε απλώς την Αγγλία για πρώτη φορά μετά από 69 χρόνια. Το εμφατικό 4-0 «επέβαλε» τις συγκρίσεις με το έπος της θρυλικής ομάδας των ΠούσκαςΚότσιτςΤσίμπορ και Χιντεγκούτι, εν έτει 1953. Όταν οι Μαγυάροι διέσυραν τα «Τρία Λιοντάρια» με 6-3 στο Wembley, προσφέροντάς τους ένα ευεργετικό, όπως αποδείχθηκε μακροπρόθεσμα, ηλεκτροσόκ!
Σχετικά Άρθρα
Το προειδοποιητικό μήνυμα της Ουγγαρίας στις 4 Ιουνίου, εκείνη η νίκη με 1-0 επί της Αγγλίας, δεν εκτιμήθηκε σωστά από τα «Τρία Λιοντάρια». Ίσως το θεώρησαν ως ένα «πυροτέχνημα», που θα έχει σβήσει έως την επόμενή τους αναμέτρηση, δέκα ημέρες μετά. 
 
Άλλωστε, οι Μαγυάροι είχαν να επικρατήσουν -γενικώς- των Άγγλων από το 1962 και εκτός έδρας από τις 25 Νοεμβρίου του 1953, στο επικό 6-3 στο Wembley, το γνωστό ως «ματς του αιώνα». 
 
Πόσες οι πιθανότητες για μία δεύτερη συνεχόμενη ήττα, πόσω μάλλον εντός έδρας;

Εν τέλει, μέσα σε 10 ημέρες η Ουγγαρία έπραξε δις, όσα αγνοούσε για τόσες δεκαετίες και μάλιστα, με τόσο εμφατικό τρόπο, που η σύγκριση με το τότε έπος, ήταν αναπόφευκτη. Άλλωστε, από τότε είχε να δεχθεί τόσο βαριά ήττα εντός έδρας η Αγγλία.

 

Δεν υπήρχε Γκούσταβ Σέμπες στον πάγκο, ούτε ο «καλπάζων συνταγματάρχης», Φέρεντς Πούσκας στο γήπεδο, πλάι στους ΤσίμπορΚότσις ή Χιντεγκούτι, ο οποίος φιλοδώρησε τους Άγγλους με τρία γκολ σε εκείνο το παιχνίδι. 
 
Η Ουγγαρία του σήμερα δεν αγγίζει επουδενί σε ποιότητα εκείνη τη θρυλική «φουρνιά» των Μαγυάρων, που ορμώμενοι κυρίως από τη Χόνβεντ, έφτασαν ένα βήμα από την κορυφή του κόσμου στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Σουηδίας, έναν χρόνο μετά το έπος του Wembley. Άλλωστε, η χαώδης διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων επιβεβαιώθηκε και έξι μήνες μετά το 6-3, λίγο πριν μεταβούν στη Σκανδιναβική χώρα, όταν έριξαν στην ομάδα του Σερ Γουόλτερ Γουίντερμποτομ, μία μεγαλοπρεπέστατη «επτάρα» εντός έδρας.
 
 

Σήμερα, κάτι τέτοιο φαντάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο, το επίτευγμά των νυν διεθνών, τους εξασφάλισε μία ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας τους, αφού το «σοκ» που προκάλεσαν με αυτό το 4-0 στους Άγγλους, έστω κι αν πρόκειται για ματς στο πλαίσιο του ήσσονος σημασίας, Nations League, είναι τεράστιο.

Παράλληλα, απέδειξαν πως το 1-0 των περασμένων ημερών μόνο τυχαίο δεν ήταν. Μην ξεχνάμε πως αντιπαλός τους ήταν η φιναλίστ του EURO του περασμένου καλοκαιριού.

  

Ίσως απέναντί τους να μην βρήκαν ένα σύνολο που ζούσε με την αλαζονεία των Άγγλων του 1953, όταν απέδειξαν πως κι άλλοι λαοί ξέρουν να παίζουν ποδόσφαιρο και μάλιστα με καινοτομίες που οι «πρώτοι διδάξαντες» δεν γνώριζαν και κατά συνέπεια δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν (βλέπε το γνωστό ως 'ψευτοεννιάρι').

Ωστόσο, ερμηνεύοντας το ματς από την πλευρά της Αγγλίας ως ένα γερό «ηλεκτροσόκ», μόνο οφέλη μπορεί να αφήσει. Ακριβώς όπως τότε.
 
Το «ματς του αιώνα» εξελίχθηκε στην... ευκαιρία του αιώνα για τους Άγγλους, ώστε να αλλάξουν τα όποια στερεότυπα διατηρούσαν στο ποδόσφαιρο. Αντιλήφθηκαν και ενστερνίστηκαν ιδέες, όπως η τετράδα στην άμυνα, το σύστημα χωρίς καθαρούς εξτρέμ, αλλά και τον γενικότερο τρόπο παιχνιδιού της Ουγγαρίας, θέτοντας τις βάσεις για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966, πετυχαίνοντας εκεί όπου οι «διαπομπευτές» τους, απέτυχαν.
 
England 1966 World Cup 50th anniversary: The best pictures from England's  Wembley win in London | London Evening Standard | Evening Standard

Πάνω από όλα, όμως, και πριν από καθετί τακτικό, «σμπαράλιασε» την ποδοσφαιρική τους έπαρση. Κάτι αναγκαίο, για όποιον στοχεύει σε διακρίσεις. Η ταπεινότητα και η απαραίτητη προσοχή σε κάθε αντίπαλο είναι η μόνη οδός επιτυχίας σε διοργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο.
 
Το Μουντιάλ του Κατάρ πλησιάζει και όσο κι αν δεν έμοιαζε βέβαιο πως το σύνολο του Σάουθγκεϊτ είχε ανάγκη ένα τέτοιο «σοκ», για να ηττήθηκε με 4-0 από την Ουγγαρία, απέδειξε πως ήταν.
 
Αν αξιολογήσει τα ποδοσφαιρικά και μη αίτια του κάζου, μόνο οφέλη θα της αφήσει μελλοντικά. Αν λειτουργήσει σαν να μην συνέβη ποτέ, θα είναι αναγκασμένη να το ξαναζήσει.
 
Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0