Football Talk

Παναθηναϊκός: Οι Ρουμάνοι που φόρεσαν τα πράσινα πριν τον Γκάνεα (video)

Παναθηναϊκός: Οι Ρουμάνοι που φόρεσαν τα πράσινα πριν τον Γκάνεα (video)
Ο Παναθηναϊκός, επισημοποίησε την απόκτηση του Κρίστιαν Γκάνεα, μέχρι το 2024, με τον Ρουμάνο αριστερό οπισθοφύλακα, να γίνεται μόλις ο έκτος από την χώρα των Καρπαθίων, που θα φορέσει το τριφύλλι στο στήθος. 
 
Μεταγραφών συνέχεια στον Παναθηναϊκό, που μετά τον Γιούρι Λοντίγκιν, απέκτησε και τον Κρίστιαν Γκάνεα, ως εναλλακτική λύση, για το αριστερό άκρο της οπισθοφυλακής του. Ο 30χρονος, ποδοσφαιριστής, γίνεται μόλις ο έκτος Ρουμάνος, που ντύνεται στα «πράσινα», στα 114 χρόνια του συλλόγου

Ποιοι ήταν όμως, οι προηγούμενοι πέντε, που πέρασαν από τον Παναθηναϊκό;
 
Το ρουμάνικο «ποδαρικό» με Νικολάε
nicolae.jpg

Σεπτέμβριος 1978. Ο Παναθηναϊκός, τίθεται αντιμέτωπος, με τη Ρουμανική Άρτζες Πιτέστι, για το Κυπέλλου UEFA. O αποκλεισμός για τους «πράσινους», ήταν οδυνηρός, καθώς στο πρώτο παιχνίδι, γνώρισε βαριά ήττα με 3-0 στην έδρα της Άρτζες, ενώ στον επαναληπτικό της Λεωφόρου, η ιστορία επαναλήφθηκε μιας και οι Ρουμάνοι επικράτησαν με σκορ 2-1, παίρνοντας την πρόκριση. 
Δύο χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1980, οι «πράσινοι» απέκτησαν, από την συγκεκριμένη ομάδα, τον αστέρα της, Ντόρου Νικολάε, που αγωνιζόταν στη θέση του επιτελικού μέσου και είχε σκοράρει στη ρεβάνς της Αθήνας.
Ο Νικολάε, κατέγραψε με το «τριφύλλι» μέχρι το 1982, συνολικά 57 συμμετοχές ενώ σημείωσε και 9 γκολ, με σημαντικότερο εκείνο απέναντι στον Ολυμπιακό, στις 12 Ιανουαρίου του 1981, στο 1-1 της Λεωφόρου.
Λίγους μήνες μετά, αποχώρησε από τον σύλλογο, καθώς δεν υπολογιζόταν στα πλάνα του συμπατριώτη προπονητή του Στέφαν Κόβατς, επιστρέφοντας στην πατρίδα του, για λογαριασμό της Μπίχορ Οράντεα.
 
Ήρθε με «δάφνες» έφυγε με…χειροπέδες
loupou.jpg

Το όνομα του Ντανούτ Λούπου, είναι λίγο πολύ γνωστό στις τάξεις του Παναθηναϊκού. Όχι τόσο για τις αξιομνημόνευτες στιγμές, που χάρισε ο Ρουμάνος εντός γηπέδων, όσο για τις κακές εκτός αυτών.
Καλοκαίρι του 1990 και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, κάνει το «μπαμ» ντύνοντας στα πράσινα, τον «λύκο» που ήταν από τους διακριθέντες της Εθνικής Ρουμανίας, στο Μουντιάλ της Ιταλίας, που μόλις είχε τελειώσει. Ωστόσο, ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, του ταλαντούχου κατά τα άλλα μέσου, σε συνδυασμό με την κούραση του, δεν ήταν τα στοιχεία εκείνα που τον έθεσαν εκτός ομάδας, μιας και αυτός, «δραστηριοποιούταν» εκτός γηπέδου, με διαφορετικό τρόπο. 
Η ενασχόληση του, με μια σπείρα ληστών και η κατ’ επέκταση «εγκληματική» του δραστηριότητα με κλοπές, ανάγκασαν τον «καπετάνιο», να του λύσει το συμβόλαιο καλώντας την Αστυνομία να τον συλλάβει. 
Όσο για τα αγωνιστικά; Mόλις 10 εμφανίσεις και ένα γκολ για τον Λούπου, που κατέληξε να αγωνίζεται μετά από λίγους μήνες στην Κόρινθο.



Πέρασε και δεν ακούμπησε
Eric Lincar-Grecia.

Πέρασαν 11 χρόνια μέχρι να ξαναφορέσει κάποιος Ρουμάνος τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Το καλοκαίρι του 2002, λίγους μήνες μετά την απίθανη πορεία στο Champions League, οι «πράσινοι» απέκτησαν, τον αμυντικό μέσο Έρικ Λίνκαρ, που μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στην πατρίδα του, με τα χρώματα της Στεάουα Βουκουρεστίου.
Ο 23χρονος τότε, ποδοσφαιριστής, κατά την ημέρα της παρουσίασης του προέβη στην ιστορική δήλωση: «Χαίρομαι που ήρθα σε μία παραδοσιακή ποδοσφαιρική ομάδα της Ελλάδας. Αν και δεν θέλω να σας στεναχωρήσω, στη Ρουμανία ο Ολυμπιακός είναι η πιο γνωστή ελληνική ομάδα».

Αυτό ήταν και το σημαντικότερο «στιγμιότυπο» της καριέρας του στην Παιανία, αφού δεν κατάφερε να εγκλιματιστεί ποτέ στην ομάδα, μετά από 10 εμφανίσεις με το «τριφύλλι» στο στήθος κι έτσι ένα χρόνο μετά, αποχαιρέτησε, για τον Ακράτητο.

Ο άτυχος «μάγος»
sanmartean-newspao-.jpg

Ένα από τα πιο αγαπημένα παιδιά της εξέδρας στο «Απόστολος Νικολαΐδης», ήταν ο Ρουμάνος «μάγος» Λουτσιάν Σανμαρτεάν, που αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό, το καλοκαίρι του 2003.
Ο «Λούτσι», διέθετε εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και έδειξε τα πρώτα δείγματα γραφής από την αρχή, καθώς στην πρώτη του εμφάνιση με την ομάδα πέτυχε ένα εκπληκτικό γκολ, στο φιλικό εναντίον της Βίλεμ, ενώ έδωσε τρεις πολύτιμους βαθμούς, που ισοδυναμούσαν με μισό πρωτάθλημα στην αναμέτρηση με τον Πανιώνιο.
Ωστόσο, οι τραυματισμοί του και η κακή διαχείριση της διοίκησης, οδήγησαν τον Σανμαρτεάν στην πόρτα της εξόδου, το 2006, έπειτα από 35 συμμετοχές και τρία γκολ.



Έξι μήνες, μηδενικό πρόσημο
mitoy.jpg

Το καλοκαίρι του 2004 ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός, κάνει δικό του από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, τον πολύπειρο μέσο, Ντουμίτρου Μίτου.
Ο Ρουμάνος, παρότι αποκτήθηκε ως «ρεζέρβα», δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας την αποστολή του, καθώς πραγματοποίησε κακές εμφανίσεις, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2005, για τη Ριέκα.
Ο «πράσινος» απολογισμός του Μίτου, ήταν 15 συμμετοχές και μόλις ένα γκολ, εναντίον του Ατσαλένιου, για το Κύπελλο Ελλάδας.
 
Γιώργος Ζαχαρίου

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0