Football Talk

Nations League 2022 όπως λέμε… προκριματικά EURO 1996, για την Ελλάδα του Πογέτ! (video)

Nations League 2022 όπως λέμε… προκριματικά EURO 1996, για την Ελλάδα του Πογέτ! (video)
Ναι, οι αντίπαλοί της Ελλάδας δεν ήταν ιδιαίτερης δυναμικής, αν αναλογιστεί κανείς πως αντιμετωπίσαμε την Βόρεια Ιρλανδία, το Κόσοβο και την Κύπρο. Ωστόσο, το 4Χ4 είναι από μόνο του αξιέπαινο. Και αν σκεφτούμε πως το σερί έχει επαναληφθεί μόλις μία φορά σε επίπεδο ομίλων, αυτομάτως γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό!

Γυρνάμε τον χρόνο στο μακρινό 1994. Τότε που η Εθνική Ελλάδος είχε στον πάγκο της τον Κωνσταντίνο Πολυχρονίου και ξεκινούσε το ταξίδι της στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, σε έναν σχετικά βατό όμιλο, απέναντι σε Νησιά Φερόε, Σαν Μαρίνο, Φινλανδία και Σκωτία.

Τρία ματς που θα λάμβαναν χώρα από τον Σεπτέμβριομέχρι και τον Δεκέμβριο και είχαν ως φόντο τους την πρόκριση στο EURO, ενώ στο ίδιο ημερολογιακό έτος είχε προηγηθεί και το Μουντιάλ, στο οποίο αν και παρευρεθήκαμε, δεν καταφέραμε να σκοράρουμε και αποκλειστήκαμε με μηδέν βαθμούς μετά από τρεις ήττες κόντρα σε Αργεντινή (4-0), Βουλγαρία (4-0) και Νιγηρία (0-2).

Η επόμενη πρόκληση ήταν τα προκριματικά του EURO και εκεί, η ομάδα του Πολυχρονίου στάθηκε αντάξια των προσδοκιών. Επικράτησε με 5-1 στο ταξίδι της στα Φερόε, πέτυχε τέσσερα, εντός έδρας γκολ, στο Καυτατζόγλειο, απέναντι στην Φινλανδία, δύο λιγότερα κόντρα στο Σαν Μαρίνο και πανηγύρισε μία σπουδαία νίκη με αντίπαλο την Σκωτία, στο 3ο σερί εντός έδρας παιχνίδι, χάρη στο πέναλτι – γκολ του Αποστολάκη, μετά από μαρκάρισμα πάνω στον Αλεξανδρή, στο 19ο λεπτό.

Αυτή ήταν η πρώτη και… τελευταία φορά που η Εθνική μας ομάδα ολοκλήρωσε με τέσσερα στα τέσσερα τις υποχρεώσεις της σε έναν όμιλο. Ακολούθησαν φυσικά μεγάλες επιτυχίες, όπως το EURO 2004 και οι καλές πορείες στο Μουντιάλ του 2010, στο EURO 2012 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, αλλά το εν λόγω επίτευγμα δεν είχε επαναληφθεί.

Τουλάχιστον μέχρι… χθες, καθώς τότε η Ελλάδακεφαλαιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εξαιρετικό της διάστημα με τον Γκουστάβο Πογέτ στον πάγκο της. Το ντεμπούτο του Ουρουγουανού προπονητή ήταν νικηφόρο, με 1-0 απέναντι στην Ιρλανδία, με το ίδιο σκορ επικράτησε και στην Πρίστινα του Κοσόβου και ακολούθησαν δύο εντός έδρας αναμετρήσεις, στην… επαρχία.

Στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου, όπου η Ελλάδα υποδέχθηκε την Κύπρο και «τρίτωσε» με χαρακτηριστική ευκολία τις επιτυχίες της, με 3-0 και εν συνεχεία ξανά το Κόσοβο, στο πιο κομβικό ματς του Nations League.




Η συνθήκη ήταν «κερδίζω και ανεβαίνω κατηγορία», ο κόσμος γέμισε το γήπεδο και από το 70ο λεπτό και έπειτα, «γράφτηκε» ιστορία. Ο Μάνταλος σέντραρε για το 1-0 του Γιακουμάκη, ο επιτελικός μέσος της ΑΕΚ έκανε το 2-0 στην τελευταία φάση του ματς και η Ελλάδα επανέλαβε το 4Χ4 μετά από 28 χρόνια!



Και πάλι σε όμιλο, και πάλι απέναντι σε μικρότερης δυναμικότητας ομάδες, αλλά με δύο σημαντικές διαφορές. Τότε είχαμε σημειώσει τα «διπλάσια» γκολ από ό,τι στο τρέχον Nations League (12), αλλά τώρα έχουμε διατηρήσει ανέπαφη την εστία μας σε 360 αγωνιστικά λεπτά!

Κανένας προπονητής της Εθνικής προ… Πογέτ, δεν είχε καταφέρει να μην δει την ομάδα του να κάνει τουλάχιστον δύο φορές σέντρα στα πρώτα του τέσσερα ματς στον πάγκο της. Και όμως, ο έμπειρος Ουρουγουανός, το έκανε πράξη!

Κάπως έτσι, το 1994 και το 2022 έχουν ένα κοινό. Μία άκρως ανταγωνιστική Εθνική ομάδα, η οποία όπως τότε, έτσι και τώρα, «κυνηγά» απεγνωσμένα την συμμετοχή της στο επόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι οιωνοί δείχνουν υπέρ μας… Και η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0