Football Talk

Η ιστορία των αδερφών Εστέβες, τα 10 εκατ. ευρώ της Μπαρτσελόνα και η κατάληξη στη Serie B (video)

Η ιστορία των αδερφών Εστέβες, τα 10 εκατ. ευρώ της Μπαρτσελόνα και η κατάληξη στη Serie B (video)

Με τον Τόμας Εστέβες υπογράφει στην Πίζα, το BN Sports ξεθάβει και σας παρουσιάζει μία ιδιαίτερη ιστορία μετά του ίδιου και του αδερφού του στα άδυτα της Πόρτο!

«Το αίμα, νερό δεν γίνεται» λέει ο λαός και ειδικά, όταν ένας άλλος άνθρωπος, έχει το ίδιο αίμα με εσένα. Η σχέση των αδερφών είναι ιδιαίτερη. Διαφορετική, αλλόκοτη, εξωπραγματική, ότι κατάληξη και αν τους επιφυλάσσει η ζωή. Ακόμα και αν αυτό είναι ένας ποδοσφαιρικός… χωρισμός έπειτα από λάθος αξιολόγηση.

Ο Τόμας Εστέβες είναι έτοιμος να φορέσει τα χρώματα της Πίζα στη Serie B και να κυνηγήσει για δεύτερη φορά στο εξωτερικό (μετά τη Ρέντινγκ) μία ευκαιρία να αναδειχθεί. Ωστόσο, η ιστορία που υπάρχει από πίσω του είναι γεμάτη ενδιαφέρον και… ερωτηματικά αλλά υπέρ του. Η ανεξήγητη κίνηση της Πόρτο με τον αδερφό του, η πρόταση των Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι και το χειρουργείο.

Τόμας και Γκονσάλο, τα αδέρφια Εστέβες με την ποδοσφαιρική αύρα…

Ήταν μόλις δύο ετών, ο Τόμας Εστέβες, όταν οι γονείς του έφεραν στην ζωή και ένα δεύτερο αγοράκι. Ήταν ο Γκονσάλο Εστέβες, το παιδί που θα ακολουθούσε τα βήματα του μεγάλου του αδερφού σε κάθε πτυχή της ζωής του. Μαζί στο σχολείο, στις ίδιες παρέες, στα ίδια πάρτι και σχεδόν στα ίδια γενέθλια (1,5 μήνας η διαφορά). Η σχέση τους ήταν παραπάνω από στενή και η αγάπη που εισέπραξαν από το σπίτι τους, έβγαινε προς τα έξω με την συμπεριφορά του.

Ακόμα και ποδόσφαιρο, ξεκίνησαν μαζί, το 2010. Ο Τόμας ήταν οκτώ ετών και ο Γκονσάλο έξι, ωστόσο έπρεπε να γραφτούν σε διαφορετικές ακαδημίες λόγω ηλικίας. Κάπου εκεί, έρχεται η Πόρτο. Ένα χρόνο μετά, το ταλέντο των δύο νεαρών ποδοσφαιριστών είναι εμφανή και οι «δράκοι» τους καλούν στις ακαδημίες του, παρότι έπαιζαν και οι δύο ως δεξί μπακ.

Ο καθένας τους προσαρμόστηκε στο ηλικιακό γκρουπ που έπρεπε, ωστόσο ουκ ολίγες φορές έκαναν κοινές προπονήσεις, με την εξέλιξή τους να είναι ραγδαία. Βέβαια, ο Τόμας, το έφτασε σε άλλο επίπεδο.

img_920x5182020_06_18_01_25_58_1714316.jpg

Η αδιανόητη προσφορά της Μπαρτσελόνα, το «τσεκ» της Μάντσεστερ Σίτι και η παραμονή!

Ο Τόμας γρήγορα βρέθηκε στην Κ19 του συλλόγου, παρότι ήταν μόλις 16 ετών, παίρνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο UEFA Youth League. Μάλιστα, η Πόρτο το είχε κατακτήσει εκείνη τη σεζόν, στρέφοντας τα βλέμματα πάνω της και συγκεκριμένα, στον νεαρό αμυντικό. Οι «δράκοι» έσπευσαν να τοποθετήσουν ρήτρα αποδέσμευσης στο συμβόλαιό του, η οποία άγγιζε τα 10 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως, να υπολογίζουν στο πόσο γκελ έχει κάνει ο ταλαντούχος μπακ.

Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι μπαίνουν στο κόλπο και μέσα σε ένα «βράδυ», η πρώτη ρίχνει την πρώτη βόμβα. Ουσιαστικά, κάλυψε στο απόλυτο το ποσό που έπρεπε για να «σπάσει» το συμβόλαιό του Εστέβες με την Πόρτο. Δηλαδή, οι «μπλαουγκράνα» έβγαλαν από τα ταμεία τους 10 εκατ. ευρώ για να τον κάνουν δικό τους, κάτι που άνοιξε την όρεξη και στη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία ήταν έτοιμη να κάνει το ίδιο και η απόφαση να μεταβεί στον παίκτη.

Ωστόσο, κανείς δεν είχε αναλογιστεί τι μπορεί να θέλει ο 17χρονος αμυντικός. Και κατάφερε να τους εκπλήξει. Μόλις η Μπαρτσελόνα έκανε πρόταση, ο Εστέβες είπε πως δεν θέλει να αφήσει την Πόρτο καθώς εκεί θεωρεί πως θα έχει καλύτερη εξέλιξη από ότι στη Μπαρτσελόνα. Έτσι, δέχεται να ανανεώσει το συμβόλαιό του και να τοποθετηθεί νέα ρήτρα στα 30 εκατ. ευρώ (!), αφήνοντας στον «αέρα» τη Μπαρτσελόνα και σταματώντας τη Μάντσεστερ Σίτι.

tomas-esteves-1583144096-32959.jpg

Η Ρέντινγκ έφερε τον… παροπλισμό του μικρού αδερφού!

Το καλοκαίρι του 2020, ο Εστέβες ήταν έτοιμος για το επόμενο βήμα και η Πόρτο του έδωσε το πάτημα με έναν δανεισμό στη Ρέντινγκ. Το γεγονός πως θα έπαιζε εκτός Πορτογαλίας, σε συνδυασμό με τον δείκτη δυσκολίας του αγγλικού πρωταθλήματος, έκανε τους «δράκους» να σημειώνουν κάθε εξέλιξη του 18χρονου μπακ. Εν τέλει, η σεζόν κυλήσει παραπάνω από άριστα.

Συγκεκριμένα, ο Πορτογάλος άσος μέτρησε συνολικά 30 συμμετοχές με την αγγλική ομάδα, πετυχαίνοντας ένα γκολ και βάζοντάς τον στη λίστα των υποψηφίων για το Golden Boy του 2020. Δίχως να έχει τοποθετηθεί οψιόν αγοράς, η Πόρτο τον επαναφέρει στις τάξεις της και ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο αρχίζει να τον υπολογίζει στην πρώτη ομάδα. Η σεζόν έκλεισε με συνολικά τρεις συμμετοχές ως επαγγελματίας και οι βάσεις είχαν ήδη μπει για την επόμενη.

Την ίδια στιγμή, όμως, το πρότζεκτ του Τόμας, δεν άφηνε χώρο στον μικρό του αδερφό, Γκονσάλο. Η κάλυψη του δεξί άκρου και η στήριξη που έλαβε, έκαναν τον, κατά δύο χρόνια μικρότερο, άσο, να μείνει στο περιθώριο και να μην βλέπει μεγάλη εξέλιξη. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα, το περασμένο καλοκαίρι να αποδεχθεί αμέσως την πρόταση της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και να αποχωρήσει ως ελεύθερος, χωρίς κανείς να περιμένει τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Το παιχνίδι της μοίρας…

Η σεζόν ξεκίνησε δυναμικά για τον Εστέβες, ο οποίος είχε μία θέση στα πλάνα του Κονσεϊνσάο, την ίδια στιγμή που έπαιρνε θέση βασικού στη Κ21 της Εθνικής Πορτογαλίας. Το όνειρο κράτησε για λίγο, όταν ο 20χρονος μπακ τραυματίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μένοντας εκτός για συνολικά 188 μέρες (!). Ουσιαστικά, έχασε τη μισή σεζόν και μαζί, μία θέση στην πρώτη ομάδα των «δράκων». Με την θυγατρική, πρόλαβε να αγωνιστεί προς το τέλος της περιόδου, συλλέγοντας 17 συμμετοχές με απολογισμό δύο ασίστ.

Την ίδια στιγμή, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, στη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας νιώθουν… ευλογημένοι. Ο Γκονσάλο Εστέβες, όχι απλώς έχει καθιερωθεί αλλά έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου, αφού μονοπωλεί το ενδιαφέρον με τη δεύτερη ομάδα και κάνει τον Ρούμπεν Αμορίμ να τον καλέσει στην πρώτη. Ο 18χρονος μπακ δεν έπαιξε απλώς δέκα παιχνίδια σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά έκανε και το ντεμπούτο του στο Champions League

Ταυτόχρονα, η αξία του ανέβηκε στα τρία εκατ. ευρώ και μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που είναι μόλις 18 ετών. Αντίθετα, ο μεγάλος του αδερφός, Τόμας, είδε την τιμή του να πέφτει από τα οκτώ εκατ. ευρώ στα 2,2 εκατ. ευρώ, μένοντας και εκτός της πορτογαλικής ομάδας. Μπορεί να έφτασε πολύ κοντά στο να κλείσει στον Ολυμπιακό αλλά εν τέλει ούτε εκεί βρήκε αποδοχή. Πλέον, η Serie B και η Πίζα είναι η τελευταία (?) του ευκαιρία να αναδειχθεί.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0