Football Talk

Ένας Gastarbeiter ετοιμάζεται να σώσει την Ντόρτμουντ (video)

Ένας Gastarbeiter ετοιμάζεται να σώσει την Ντόρτμουντ (video)
Η Ντόρτμουντ αποφάσισε να προβεί σε δομική αλλαγή στην άκρη του πάγκου φέρνοντας ένα δικό της παιδί τον Έντιν Τέρζιτς. Το BN Sports γράφει για την γεμάτη νόημα κίνηση των Βεστφαλών με απώτερο σκοπό την επανασύνδεση με τους οπαδούς της.
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Όταν η Μπορούσια Ντόρτμουντ αποφάσισε να δείξει την πόρτα της εξόδου στον Μάρκο Ρόζε δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απόρησαν με την εξέλιξη αυτή. Άλλωστε μόλις πριν ένα χρόνο η γερμανική ομάδα είχε πληρώσει πέντε εκατ. ευρώ στην Γκλάντμπαχ για να τον φέρει στο Σίγκναλ Ιντουνα Παρκ. Για τον οργανισμό Ντόρτμουντ όμως η απομάκρυνσή του όμως μόνο τυχαία δεν ήταν.

Όταν ο 45χρονος τεχνικός ανακοινώθηκε οι άνθρωποι του συλλόγου της Βεστφαλίας έκαναν λόγο ένα μακροπρόθεσμο πρότζεκτ το οποίο θα έδινε την δυνατότητα στον σύλλογο να επιστρέψει σε αυτό που είχαν συνηθίσει οι οπαδοί της, σε ένα σύγχρονο επιθετικό ποδόσφαιρο το οποίο θα γέμιζε χαρά τους οπαδούς της. Καλά τα λόγια, αλλά στην πράξη μόνο αυτό το πρότζεκτ δεν είδε ο κόσμος της.

Και η διαφορετική φιλοσοφία φάνηκε ξεκάθαρα κατά την διάρκεια του ραντεβού των δύο πλευρών για τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς. Την ώρα που ο Ρόζε ερχόταν στην συνάντηση έχοντας στο μυαλό του τη νέα ομάδα χωρίς τον Χάαλαντ από την πλευρά τους οι Βάτσκε, Τσορκ και Κελ ήθελαν να συζητήσουν τα πεπραγμένα της σεζόν που ολοκληρώθηκε.

rose_1_2.jpg


Διαφορά φιλοσοφίας

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το Spiegel εκεί φάνηκε ότι οι δύο πλευρές δεν θα μπορούσαν να συνεχίζουν μαζί. Κι ενώ ο Ρόζε προσπαθούσε να αναδείξει τα θετικά της σεζόν και πως τα καλύτερα έρχονται, η πλευρά της Ντόρτμουντ ζήτησε εξηγήσεις για τα αρνητικά στοιχεία και πως αυτά μπορούν να διορθωθούν.

Ένα από τα προβλήματα των διοικούντων ήταν η τραγική αμυντική λειτουργία της ομάδας με την Ντόρτμουντ να έχει παθητικό 53 γκολ την ώρα που ο Ρόζε στεκόταν στο γεγονός πως η επιθετικά η ομάδα σημείωσε 85 γκολ τα περισσότερα μετά τις Σίτι, Λίβερπουλ, Παρί και Μπάγερν. Οι απαντήσεις του όμως δεν ήταν πειστικές και το διαζύγιο ήταν προ των πυλών. Ειδικά όταν ο Ρόζε ρώτησε αν έχει την πλήρη στήριξη του συλλόγου και οι διοικούντες δεν έδωσαν ξεκάθαρη απάντηση ο ίδιος είχε καταλάβει ότι η παρουσία του στην Ντόρτμουντ έφτανε σιγά σιγά στο τέλος της.

Η Ντόρτμουντ είχε αποφασίσει πως ο πρώην τεχνικό της Γκλάντμπαχ δεν ήταν ο ιδανικός για την επόμενη ημέρα. Κάτι που το κατάλαβε και ο ίδιος ο 45χρονος τεχνικός ο οποίος η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή δεν είχε χρόνο για να περάσει τις ιδέες του. Και αυτό φάνηκε στον αγωνιστικό χώρο. Ναι μεν δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα (ουσιαστικά όμως δεν απείλησε ποτέ την Μπάγερν Μονάχου), αλλά στην Ευρώπη κάκιστη και αποκλεισμός τόσο στο Champions League όσο και στο Europa League από την Ρέιντζερς, ενώ στο Κύπελλο ήρθε αποκλεισμός από την Ζανκτ Πάουλι.

Επιστροφή με νόημα

Αμέσως στην Ντόρτμουντ αποφάσισαν να προβούν σε μια ολοκληρωτική αλλαγή και την επιστροφή στις ρίζες της ομάδας με στόχο να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου. Οπότε τι καλύτερο από την επιστροφή του ανθρώπου που έχει συνδέσει το όνομα του με τον σύλλογο και κυρίως ήταν αυτός που έφερε τον τελευταίο τίτλο. Ο λόγος για τον Έντιν Τέρζιτς.

Ο Τέρζιτς είναι γέννημα θρέμμα της Ντόρτμουντ. Οπαδός της ομάδας, έχοντας γεννηθεί στο Μέντεν, μια μικρή πόλη μισή ώρα μακριά από το Ντόρτμουντ έχει περάσει από όλα τα κλιμάκια της ομάδας (προπονητής νέων, σκάουτερ,  βοηθός μάνατζερ). Ως Gastarbeiter (γιος μεταναστών εργατών από την πρώην Γιουγκοσλαβία) ταιριάζει με την πλειοψηφία των οπαδών της ομάδας η οποία έχει την οπαδική της βάση στην εργατική τάξη, ενώ και το στιλ παιχνιδιού του θυμίζει έστω και λίγο από τα στοιχεία που είχε ένας άλλος αγαπημένος της εξέδρας, ο Γιούργκεν Κλοπ.

terzic.jpg

Στο πρώτο του πέρασμα ως προσωρινός προπονητής στην θέση του Φαβρ τον Δεκέμβριο του 2020 ο Τέρζιτς είχε ρεκόρ 20 νίκες και οκτώ ήττες τελειώνοντας την σεζόν με επτά σερί νίκες με πιο σημαντική αυτή στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας επί της Λειψίας. Ο ίδιος γνωρίζοντας την ψυχοσύνθεση του κόσμου ανέφερε:

«Ας είμαστε πιο πεινασμένοι από ποτέ. Ας δουλέψουμε πιο σκληρά από ποτέ. Ας είμαστε πιο θετικοί από ποτέ. Και το πιο σημαντικό, ας είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ». Από την πλευρά του Σεμπάστιαν Κελ τόνιζε: «Ο Έντιν γνωρίζει τον σύλλογό μας, το περιβάλλον, ένα μεγάλο μέρος της ομάδας και τους τομείς που θα θέλαμε να βελτιωθούμε για να μπορέσουμε να προσφέρουμε το ποδόσφαιρο που ζητάνε οι οπαδοί μας», στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η πρωταρχική επιδίωξη είναι να επανέλθει ξανά η σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο.

Ο Τέρζιτς ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην ακαδημία της Ντόρτμουντ, πριν ακολουθήσει τον Σλάβεν Μπίλιτς σε Μπεσίκτας και Γουέστ Χαμ. Η πόρτα της Ντόρτμουντ παρέμενε ανοικτή και στη συνέχεια μπήκε στο τιμ του Λουσιέν Φαβρ το 2018 ενώ ανέλαβε ως πρώτος προπονητής τον Δεκέμβριο του 2020 μετά την απόλυση του Ελβετού οδηγώντας την ομάδα στην κατάκτηση του Κυπέλλου με τον ίδιο να αναλαμβάνει διοικητικό πόστο. Το καλοκαίρι όμως είχε πάρει την απόφαση να αποχωρήσει και να επιστρέψει στους πάγκους αφού είχε δεχτεί προτάσεις και για τον λόγο αυτό οι διοικούντες αποφάσισαν να του παραδώσουν τα κλειδιά της ομάδας.

Και ήδη η επόμενη ημέρα δείχνει καλύτερη. Μετά την πώληση του Χάαλαντ στην Μάντσεστερ Σίτι και το τέλος εποχής του Νορβηγού η Μπορούσια κινήθηκε άμεσα και προέβη όχι σε μία, αλλά σε τέσσερις μεταγραφές που την δυναμώνουν αρκετά. Στην άμυνα ήρθε ο Ζίλε από την Μπάγερν αλλά και ο Σλότερμπεκ από την Φράιμπουργκ, ενώ ενίσχυση υπήρξε τόσο στην μεσαία γραμμή με τον Οζκάν από την Κολωνία, ενώ ως αντί-Χάαλαντ αποκτήθηκε ο Αντεγέμι από την Σάλτσμπουργκ.


Το σίγουρο είναι ότι στην Ντόρτμουντ αποφάσισαν να επαναφέρουν την χαρά στην ομάδα, μια χαρά που φαίνεται να έχει χαθεί από την ημέρα που ο Γιούργκεν Κλοπ αποχώρησε. Το αν αυτή θα γεμίσει τις καρδιές των φανατικών οπαδών θα φανεί στο τέλος, αλλά το σίγουρο είναι ότι με τον Τέρζιτς στον πάγκο το πρώτο βήμα έχει γίνει.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0