Football Talk

Νορβηγία: Η νεανική παρέα του Χάαλαντ ονειρεύεται Euro στην Γερμανία... 24 χρόνια μετά! (video)

Νορβηγία: Η νεανική παρέα του Χάαλαντ ονειρεύεται Euro στην Γερμανία... 24 χρόνια μετά! (video)
Σκανδιναβική επέλαση στο Nations League... όχι μόνο από την Δανία που μας έχει συνηθίσει σε υψηλές πτήσεις, αλλά και από την Νορβηγία, η οποία με το απόλυτο 2/2 δείχνει ότι χτίζει στέρεες βάσεις για ένα άκρως επιτυχημένο μέλλον.

Πέντε διοργανώσεις και 22(!) χρόνια αποχής από τελική φάση Euro μετρά πλέον η Νορβηγία, η οποία αν μη τι άλλο ακροβατούσε μέχρι και σήμερα στο όριο της ποδοσφαιρικής αφάνειας. Η επόμενη μέρα όμως μοιάζει ελπιδοφόρα, καθώς με γνώμονα τα δύο διαδοχικά τρίποντα απέναντι σε Σερβία και Σουηδία, αλλά και το ταλαντούχο ρόστερ που διαδέχεται την περασμένη γενιά, ελπίζει πλέον σε μία ιστορική, μελλοντική πρόκριση.

Δανοί αποτελούν παραδοσιακά την μεγάλη δύναμη του σκανδιναβικού ποδοσφαίρου και όχι αδίκως. Μοιάζει όμως να πλησιάζει η ώρα της «χώρας του μεταμεσονύκτιου ηλίου», η οποία με τον άλλοτε προπονητή της Γουλβς και την ΚοπεγχάγηςΣταλ Σόλμπακεν, δείχνει να πραγματοποιεί σταθερά βήματα προόδου.

Φυσικά και η παρουσία του Έρλινγκ Χάαλαντ παίζει καθοριστικό ρόλο στην αγωνιστική αναγέννηση. Μία τριετία, 19 συμμετοχές και 18 γκολ από τον superstar της Μάντσεστερ Σίτι τον καθιστούν ως τον απόλυτο ηγέτη της πατρίδας του. Από κοντά και ο άσος της Άρσεναλ Μάρτιν Έντεγκααρντ, ο οποίος με την εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση αλλά και με την πείρα του από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, δεσπόζει αρχοντικά στον άξονα με το περιβραχιόνιο στο χέρι!

Προφανώς όμως η σταθερή απόδοση αποτελεί προϊόν συμπαγές συνόλου, γεγονός που η Νορβηγία φαίνεται να το βρίσκει. Ακολουθούν από πίσω παίκτες όπως ο Μπέργκε της Σέφιλντ, οι Πέντερσεν και Όρσνες της Φέγενορντ, ο Χάουγκε της Άιντραχτ, αλλά και ο Ελιουνούσι της Σαουθάμπτον (αδερφός του Ταρίκ που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό). Φαίνεται πως το ποδόσφαιρο τους συγκεντρώνει βλέμματα από τις κορυφαίες αγορές του εξωτερικού, με τα περισσότερα μέλη του ρόστερ να αγωνίζονται στα σπουδαιότερα πρωταθλήματα.

Τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν ένα ελκυστικό  και ανταγωνιστικό σύνολο με μέσο όρο ηλικίας τα 26(!) έτη. Πρόκειται κοινώς για μία ομάδα που χτίζεται με γνώμονα το μέλλον, ώστε σε βάθος πενταετίας να μπορέσει να έχει ενεργό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη. Τωρινός της στόχος... η πρόκριση στο Εuro του 2024 που θα διεξαχθεί στην Γερμανία!


Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0