Football Talk

Γερμανία – Αγγλία: 5+1 αναμετρήσεις που διαμόρφωσαν ένα κλασικό ευρωπαϊκό ντέρμπι! (video)

Γερμανία – Αγγλία: 5+1 αναμετρήσεις που διαμόρφωσαν ένα κλασικό ευρωπαϊκό ντέρμπι! (video)

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ οδήγησε το περασμένο καλοκαίρι την Αγγλία στην πρώτη της νίκη σε νοκ-άουτ φάση επί της Γερμανίας εδώ και 55 χρόνια, αλλά η «μάνσαφτ» παραμένει αήττητη για 10 διαδοχικά ματς υπό τις οδηγίες του Χάνσι Φλικ. Οι δύο ομάδες συναντιούνται το βράδυ της Τρίτης (7/6, 21:45) για το Nations League και το BN Sports κάνει μια αναδρομή στην μεγάλη ποδοσφαιρική κόντρα των δύο χωρών!

Το Αλιάντς Αρίνα θα φιλοξενήσει την «τιτανομαχία» Γερμανίας και Αγγλίας το βράδυ της Τρίτης για το Nations League. Σίγουρα η αναμέτρηση δεν έχει την αίγλη ενός μεγάλου τουρνουά, ωστόσο τα ματς μεταξύ «μάνσαφτ» και «τριών λιονταριών» ανέκαθεν καθήλωναν τους θεατές. Οι δύο τους συναντήθηκαν για τελευταία φορά πριν από σχεδόν ένα χρόνο, στην φάση των «16» του Euro 2020, με την ιστορία των μεταξύ τους αναμετρήσεων βέβαια να γυρνά το χρόνο πολύ πίσω…

Παγκόσμιο Κύπελλο 1966, Αγγλία – Γερμανία 4-2 (παρ.): Το «στοιχειωμένο» γκολ του Τζεφ Χαρστ

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν αυτή στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1966. Η κανονική διάρκεια του αγώνα ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 2-2 και έτσι ακολούθησε παράταση. Στο 101ο λεπτό, ο Τζεφ Χαρστ θα σημειώσει ένα γκολ «φάντασμα», με την μπάλα να μην είναι βέβαιο αν πέρασε την γραμμή ή όχι και μια έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης χρόνια αργότερα να αποδεικνύει ότι χρειαζόταν έξι εκατοστά ακόμη για να περάσει η μπάλα τη γραμμή. Η ιστορία όμως έγραψε «γκολ», με τον Χαρστ να πετυχαίνει ένα ακόμη τέρμα στο 120’ και τους Άγγλους να πανηγυρίζουν τη, μοναδική ως σήμερα, κατάκτηση Μουντιάλ.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1970, Γερμανία – Αγγλία 3-2 (παρ.): Η εκδίκηση της «μάνσαφτ»

Τέσσερα χρόνια μετά το γκολ-φάντασμα, οι Γερμανοί πήραν την εκδίκησή τους στα γήπεδα του Μεξικού στην προημιτελική φάση του Μουντιάλ. Μέχρι το 68΄ η Αγγλία ήταν μπροστά με 2-0, αλλά ο Φραντς Μπεκενμπάουερ εκμεταλλευόμενος ένα ολέθριο λάθος του Μπονέτι, ο οποίος είχε κληθεί να αντικαταστήσει τον θρυλικό Γκόρντον Μπανκς που είχε υποστεί δηλητηρίαση, έβαλε ξανά τους Γερμανούς στο παιχνίδι. Το τέρμα του Ζέλερ έφερε το ματς στα ίσα και το οδήγησε στην παράταση. Στο έξτρα ημίωρο, ο Χαρστ ήταν αυτό που σκόραρε πρώτος, αλλά αυτή τη φορά το γκολ του δεν μέτρησε και εν τέλει, ο Γκέρντ Μίλερ ήταν αυτός που έκρινε την πρόκριση. 

Παγκόσμιο Κύπελλο 1990, Γερμανία – Αγγλία 1-1 (4-3 πεν.): Το «κλάμα» του Γκασκόιν και οι υποδείξεις του Μπεκενμπάουερ στα πέναλτι

Ακόμα μια αναμέτρηση που δεν έβγαλε νικητή στα 90 λεπτά. Το γκολ του Μπρέμε από το 60’ ισοφάρισε ο Γκάρι Λίνεκερ στο 80’, με το 1-1 να παραμένει ως το φινάλε της παράτασης. Μάλιστα, στο 98ο λεπτό συνέβη ακόμα μια αξιομνημόνευτη φάση στην ιστορία των Μουντιάλ. Ο Πολ Γκασκόιν δέχθηκε κίτρινη κάρτα για μαρκάρισμα, με τον Άγγλο να συμπληρώνει κάρτες, κάτι που σήμαινε ότι θα έχανε τον τελικό σε περίπτωση πρόκρισης των «τριών λιονταριών», κάτι που τον οδήγησε στο να ξεσπάσει σε κλάματα.

Στην διαδικασία των πέναλτι η «μάνσαφτ» ήταν πιο ψύχραιμη, με τους Πιρς και Γουάντλ να αστοχούν για την Αγγλία και τον Πίτερ Σίλτον να αποκαλύπτει χρόνια αργότερα το «μυστικό της επιτυχίας» των Γερμανών που «έκλεισαν» θέση στον τελικό, όπου στέφθηκαν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές.

«Ο Μπεκενμπάουερ έλεγε στον κάθε παίκτη της Γερμανίας πού να χτυπήσει το πέναλτι. Το ‘’ένα’’ σήμαινε σουτ στη δεξιά γωνία και το ‘’δύο’’ χτύπημα στην αριστερή. Αποφάσιζε δηλαδή ο ίδιος ο προπονητής το πού θα εκτελούσαν οι παίκτες τα πέναλτι! Αυτό αφαίρεσε όλη την πίεση από πάνω τους. Επέλεξα τη σωστή γωνία σε όλα τα πέναλτι αλλά κάθε σουτ ήταν σαν πύραυλος».

Euro 1996, Γερμανία – Αγγλία 1-1 (6-5 πεν.): «Και στο τέλος νικούν πάντα οι Γερμανοί»

Οι Άγγλοι μετά την αποτυχία να προκριθούν στο Μουντιάλ του ’94, έβλεπαν το Euro σαν μια ευκαιρία για εξιλέωση. Άλλωστε ήταν οι οικοδεσπότες του τουρνουά, ακριβώς 30 χρόνια μετά το θρίαμβο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Για κακή τους τύχη όμως έπεσαν και πάλι πάνω στη Γερμανία στα ημιτελικά. Ο Άλαν Σίρερ και ο Στέφαν Κουντς διαμόρφωσαν το 1-1 από το πρώτο τέταρτο, με το ματς να οδηγείται για ακόμα μια φορά στην παράταση και από εκεί στα πέναλτι. Οι δέκα πρώτες εκτελέσεις βρήκαν στόχο, με τον νυν τεχνικό της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να αποτελεί τον μοιραίο, αφού νικήθηκε από τον Κέπκε και την Γερμανία να φτάνει σε άλλον έναν τελικό, τον οποίο και κατέκτησαν.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2010, Γερμανία – Αγγλία 4-1: Η αναμέτρηση που οδήγησε στην καθιέρωση του Goal Line Technology

Δεν πρόκειται για κάποια συγκλονιστική «μάχη» μεταξύ των δύο, όπως οι προηγούμενες, ωστόσο έχει κι αυτή ιστορική σημασία. Το τελικό 4-1 υπέρ της Γερμανίας της χάρισε την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης, αλλά το ματς στιγματίστηκε από την φάση του 38o λεπτού. Η Αγγλία είχε μόλις μειώσει σε 2-1 με τον Μάθιου Άπσον και εκμεταλλευόμενη την «ψυχρολουσία» των Γερμανών, έφτασε στην ισοφάριση με τον Φρανκ Λάμπαρντ. Ή τουλάχιστον έτσι πίστεψε, αφού μπορεί το σουτ του Άγγλου να πέρασε τη γραμμή, αλλά ο Ουρουγουανός ρέφερι «έκλεισε τα μάτια» και δεν το μέτρησε ποτέ. Οι μνήμες… Τζεφ Χαρστ «ξύπνησαν» αλλά από την ανάποδη μεριά, με την φάση να αποτελεί αιτία της τεχνολογικής «επανάστασης» στο ποδόσφαιρο, καθώς η FIFA «πάτησε» πάνω της για την εισαγωγή του Goal Line Technology στα γήπεδα.

Euro 2020, Αγγλία – Γερμανία 2-0: «Οποιοσδήποτε άλλος εκτός από την Γερμανία»

Αυτή ήταν η αντίδραση της μεγαλύτερης μερίδας Άγγλων οπαδών όταν συνειδητοποίησαν ότι η εθνική τους ομάδα μπορεί να βρει στο δρόμο της, την Γερμανία στην φάση των «16» του Euro 2020. Χαρακτηριστικό ήταν και το οπισθόφυλλο της Daily Mail, πριν την αναμέτρηση των δύο ομάδων, «Ωχ, όχι! Όχι οι Γερμανοί ξανά!».

Παρόλα αυτά, δύο γκολ από τους Ραχίμ Στέρλγινγκ και Χάρι Κέιν στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, έκαναν την δουλειά για την Αγγλία και της χάρισαν τη νίκη-πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ήταν η πρώτη φορά που τα «τρία λιοντάρια» κατάφεραν σε νοκ-άουτ ματς να αποκλείσουν την Γερμανία μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966! Στη συνέχεια μάλιστα, οι Βρετανοί έφτασαν ως τον τελικό της διοργάνωσης, όπου ωστόσο ηττήθηκαν από την Ιταλία.

Όσο για τη Γερμανία, αυτό ήταν το τελευταίο παιχνίδι του Γιόακιμ Λεβ στον πάγκο, με τον Χάνσι Φλικ να χρίζεται διάδοχος. Έκτοτε, η «μάνσαφτ» παραμένει για 10 διαδοχικά ματς αήττητη και οι Άγγλοι σίγουρα θα ήθελαν να βάλουν τέλος στο σερί, έστω κι αν πρόκειται για αναμέτρηση του Nations League.

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0