Football Talk

Φρανσουά Μοντεστό: Ο Γάλλος «εγκέφαλος» του Ολυμπιακού μετακομίζει στην Μόντσα για... χάρη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι!

Φρανσουά Μοντεστό: Ο Γάλλος «εγκέφαλος» του Ολυμπιακού μετακομίζει στην Μόντσα για... χάρη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι!

Τίτλοι τέλους για την πολυετή και επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Φρανσουά Μοντεστό, καθώς ο δεύτερος αναμένεται να γίνει σύντομα μέλος της νεοφώτιστης ιταλικής Μόντσα. Το BN Sports σας παρουσιάζει το έργο του Γάλλου αθλητικού διευθυντή, ο οποίος αναδόμησε (και μεγάλωσε) με τις κινήσεις του τους πρωταθλητές Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον έγκυρο δημοσιογράφο της Gazzeto dello SportGianluca Di Marzio, o 44χρονος παλαίμαχος αμυντικός αναμένεται να αποτελέσει τον «εγκέφαλο» της ομάδας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μία κίνηση ουσίας που δείχνει το πλάνο με το οποίο θα θελήσει να πορευτεί ο ιταλικός σύλλογος, βασισμένο σε νέους παίκτες που μπορούν να αποδειχθούν «φλέβα χρυσού».

Τουλάχιστον αυτό έδειξε στην πενταετή του θητεία στον Πειραιά, διατελώντας με μεγάλη επιτυχία τον ρόλο του αθλητικού διευθυντή. Ο Μοντεστό αποχωρεί πλέον σαν φίλος, έχοντας αγωνιστεί επί μία τριετία στο «Γ. Καραϊσκάκης» και συνεχίζοντας για ακόμη πέντε χρόνια τη θητεία του από άλλο πόστο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη και ένα κενό το οποίο θα χρειαστούν λεπτοί χειρισμοί για να καλυφθεί.

Μαζί με τον Κριστιάν Καρεμπέ (και λίγο παλαιότερα με τον Πιέρ Ισά), κατόρθωσε να προσδώσει ασφάλεια και να... σιγουρέψει το μέλλον του συλλόγου. Έχει σημασία, όμως, να γίνει ευδιάκριτος ο ρόλος του καθενός. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει το ευρύ κοινό, ο Γάλλος παλαίμαχος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης δεν είχε και δεν έχει ιδιαίτερη συμμετοχή στο scouting. Ο ρόλος του είναι κυρίως επικοινωνιακός, συμβάλλοντας στη γιγάντωση του brand name του συλλόγου, αλλά και στις διαπραγματεύσεις με «δύσκολους» ατζέντηδες. 

καρε.jpg

Στην αντίπερα όχθη ο Μοντεστό κατείχε ουσιαστικά τον ρόλο του υπεύθυνου scouting, εξετάζοντας περιπτώσεις και πολύ συχνά προτείνοντας ο ίδιος ποδοσφαιριστές που του έκαναν γκελ. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για Γάλλους ή Αφρικανούς, τους οποίους εντόπιζε είτε στην Ligue 1 είτε στην δεύτερη κατηγορία της πατρίδας του. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι Ουιεσινού Μπα, Μαντί και Αγκιμπού Καμαρά, Γιουσέφ Ελ - Αραμπί (με παρελθόν στην Καέν) και Παπέ Αμπού Σισέ.

2_139.jpg

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι ο βασικός κορμός των «ερυθρόλευκων» αποτελεί δικό του έργο, με παίκτες οι οποίοι ήρθαν ως άγνωστοι στο ελληνικό κοινό και αγαπήθηκαν όσο λίγοι. Σημασία, ωστόσο, δεν έχουν τα συναισθήματα, αλλά τα οικονομικά, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών αποκτήθηκαν με πολύ χαμηλά ποσά.

Πέντε παίκτες οι οποίοι κόστισαν αθροιστικά λιγότερο από 2 εκ. ευρώ (σ.σ. κοντά στα 1,7), με τους περισσότερους εξ αυτών να έρχονται σε εξαιρετική ηλικία. Πλην του Μαροκινού, όλοι τους μπορούν να πωληθούν με δεκαπλάσια ποσά, εξασφαλίζοντας στον Ολυμπιακό οικονομική και αγωνιστική συνέχεια!

4_80.jpg

Έτοιμος να αποχωρήσει για Ιταλία μεριά, φρόντισε να βάλει την «πινελιά» του και στη φετινή σεζόν. Στο Ρέντη υπάρχει ήδη η «γαλλική αποικία» του μέλλοντος, καθώς πλην του Αγκιμπού, αποκτήθηκαν οι Φαντιγκά, Κανέ, Κινκουέ και Νταμπό. Παίκτες κάτω των 23 ετών, προερχόμενοι από σπουδαίους συλλόγους, οι οποίοι αναμένεται αργά ή γρήγορα να ανεβάσουν κατακόρυφα τις ποδοσφαιρικές τους μετοχές.

Γίνεται λοιπόν προφανές ότι ο Μοντεστό αποτέλεσε τον «εγκέφαλο» του ερυθρόλευκου οικοδομήματος. Αποχωρεί σαν φίλος, με την πόρτα της διοίκησης να είναι πάντα ανοιχτή... Διάδοχος του κατά πάσα πιθανότητα ο παλαίμαχος διεθνής τερματοφύλακας Μόργκαν Ντε Σάνκτις. Έχοντας κάνει το «αγροτικό» του στη Ρόμα, αναμένεται να δούμε αν θα κατορθώσει να βγάλει εις πέρας και να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του. 

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0