Football Talk

Μπάγερν Μονάχου: «Ολλανδικό» άρωμα ξανά χάρη στην απόκτηση των Μαζραουΐ και Χράφενμπερχ! (video)

Μπάγερν Μονάχου: «Ολλανδικό» άρωμα ξανά χάρη στην απόκτηση των Μαζραουΐ και Χράφενμπερχ! (video)

Ρόι Μακάι, Μαρκ Φαν Μπόμελ, Άριεν Ρόμπεν. Η πιο ποιοτική τριάδα Ολλανδών ποδοσφαιριστών που έχει φορέσει τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου. Αν και γειτονάκια με τους «οράνιε», οι Βαυαροί καιρό τώρα τους σνομπάρουν. Ευκαιρία να αποκτήσουν λίγη από την αίγλη του Άγιαξ οι, επί 10 σερί χρόνια πρωταθλητές Γερμανίας, με τους Μαζραουΐ και Χράφενμπερχ να ρίχνουν άγκυρα στην «Αλιάντς Αρένα».

Η Βαυαρία είναι ένα αυτόνομο κρατίδιο στη Γερμανία. Πανίσχυρο και πλούσιο. Ορισμένοι θεωρούν τους κατοίκους του, και δη του Μονάχου, υπερόπτες και αλαζόνες. «Κόντρα» με τους γείτονες ούτως ή άλλως υφίσταται. Μπορεί η Ολλανδία να απέχει, γεωγραφικά, αρκετά χιλιόμετρα από το νότιο τμήμα της χώρας, εντούτοις είθισται να αντιμετωπίζουν με υποτιμητικό τρόπο τους «οράνιε».

Κλασικά, στο ποδόσφαιρο, η σχέση τους είναι διαφορετική. Πόσω μάλλον στο φετινό καλοκαίρι, οπότε και η Μπάγερν προχωρά σε δύο μεταγραφές από... Άμστερνταμ μεριά. Ο Άγιαξ ξεπουλά και η επί 10 συναπτά έτη πρωταθλήτρια Γερμανίας «αρπάζει» ότι μπορεί. Εσχάτως, τους Νασέρ Μαζραουΐ και Ράιαν Χράφενμπερχ.

MASRAOI.jpg

Δύσκολα μπορούμε να κρίνουμε αν είναι αρκετοί ή λίγοι. Στην ιστορία της Μπάγερν έχουν αγωνιστεί 8 Ολλανδοί. Με την προσθήκη των δύο αστεριών φέτος, γίνονται 10. Πέμπτη χώρα με διψήφιο αριθμό σε παρουσίες στη βαυαρική υπερ-ομάδα. Βραζιλία και Γαλλία έχουν δώσει 13 ποδοσφαιριστές, η Αυστρία 12 και η... Κροατία (άκουσον-άκουσον) 11. Αξιοσημείωτο ότι οι 8 παίκτες από Ολλανδία ορμώμενοι, μετρούν συνολικά 274 γκολ. Τα περισσότερα από... ξένο εκπρόσωπο στην ιστορία του μεγάλου αυτού κλαμπ. Πίσω βέβαια, από την Πολωνία. Μα γιατί άραγε... (λέγε με Λεβαντόφσκι).

ΑΡΙΕΝ ΡΟΜΠΕΝ (2009-2019)

Γεμάτη η 10ετία της παρουσίας του Άριεν Ρόμπεν στην Μπάγερν. Η πιο εμβληματική μορφή των Ολλανδών που έχει πατήσει το πόδι του στη Βαυαρική πρωτεύουσα. Πρωταθλήματα, Κύπελλα, Τσάμπιονς Λιγκ χαμένος με την Ίντερ το 2010, χαμένος με την Τσέλσι το 2012, νικητής το 2013 στον εμφύλιο του Γουέμπλεï, γκολ σήμα-κατατεθέν, επελάσεις, ασίστ. Εν τέλει, 309 επίσημα ματς, 144 γκολ. Εξτρέμ που σκοράρει. Είδος υπό εξαφάνιση, αλλά ο Ρόμπεν την περασμένη 10ετία διέπρεψε στο συγκεκριμένο τομέα. Αν δεν ήταν και οι τραυματισμοί, θα είχε κάνει πάρτι!



ΜΑΡΚ ΦΑΝ ΜΠΟΜΕΛ (2006-2011)

Ήρθε σε κακή περίοδο από την Μπαρτσελόνα στο Μόναχο. Χρειάζονταν απεγνωσμένα ένα «σκυλί» στο κέντρο η Μπάγερν. Μαρκ Φαν Μπόμελ η επιλογή. Αργότερα έγινε και αρχηγός της ομάδας. Κατέκτησε δύο νταμπλ (2008, 2010) και ήταν μέλος της χαμένης 11άδας στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ίντερ. Σταμάτησε στις 187 συμμετοχές και στα 16 γκολ. Παντρεύτηκε κάποια στιγμή την κόρη του Μπαρτ Φαν Μάαρβαϊκ και ήταν βασικό στέλεχος κιόλας της Εθνικής Ολλανδίας. Όχι μόνο γι’ αυτό το λόγο....



ΡΟΪ ΜΑΚΑΪ (2003-2007)

Ο ποδοσφαιριστής με το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Η μηχανή των γκολ, Ρόι Μακάι. Αφίχθη στο Μόναχο στα 28 του χρόνια από τη Λα Κορούνια. Δεινός στράικερ, μέτρησε εν τέλει 182 ματς και 103 γκολ. Διόλου ευκαταφρόνητη η παρουσία του. Αν δεν ήταν ο Λεβαντόφσκι, θα τον λησμονούσαν ακόμα οι φίλοι της Μπάγερν Μονάχου. Επίσης μετρά δύο νταμπλ (2005 και 2006), αλλά χωρίς ευρωπαϊκή διάκριση τότε. Κακές εποχές στην Ευρώπη τότε για τους Βαυαρούς. Έπεσε στην περίπτωση ο... φιλότιμος Ολλανδός killer.



ΓΙΑΝ ΒΑΟΥΤΕΡΣ (1991-1994)

WOUTERS.jpg

«Φέρτε μου ένα 6άρι το οποίο δεν θα αφήνει να περάσου κουνούπι», δήλωσε ο Σόρεν Λέρμπι το φθινόπωρο του 1991 όταν διαδέχθηκε τον Γιουπ Χάινκες. Η διοίκηση εισάκουσε την επιθυμία του και απέκτησε από τον Άγιαξ τον φτασμένο 30άρι, Γιαν Βάουτερς. Πρωταθλητής Ευρώπης το 1988 με την Ολλανδία, μόνιμο στέλεχος στο κέντρο με Γκούλιτ, Φάνενμπουρχ, Μιούρεν. Παλιάς κοπής αμυντικό χαφ, αλλά ανέκαθεν με καλό μάτι και εξαιρετική πάσα προς τον συμπαίκτη του. Ασυνήθιστο στοιχείο εκείνη την εποχή. Έμεινε δύο χρόνια στο Μόναχο και μέτρησε 76 ματς, με 7 γκολ.



Η τωρινή έκδοση των Βαυαρών περιλαμβάνει, έπειτα από δύο δανεισμούς (Πάρμα και Άντερλεχτ), ξανά τον Τζόσουα Ζίρκζεϊ. Ο 21ος ετών στράικερ κέρδισε σε εμπειρίες και αναμένεται να αποτελέσει το μπακ-απ του επόμενου... Λεβαντόφσκι στην Μπάγερν. Θα έχει, όμως, εκλεκτή παρέα συμπατριωτών, με την άφιξη του Χράφενμπερχ κατά κύριο λόγο και εν συνεχεία του Μαροκινού, αλλά γεννημένου και μεγαλωμένου φυσικά στην Ολλανδία, Μαζραουΐ.


* Ολλανδοί που επίσης πέρασαν από την Μπάγερν ήταν ο Βίλεμ Χέζελινκ (1901-08), Μάρτιν Γιολ (1978-79), Έντσον Μπράαφχαϊντ (2009-10).


Άλκης Τσαβδαράς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0