Football Talk

Μόντσα: Από Βασίλισσα της Formula 1, σε σταχτοπούτα της Serie A μέσω…Μπερλουσκόνι

Μόντσα: Από Βασίλισσα της Formula 1, σε σταχτοπούτα της Serie A μέσω…Μπερλουσκόνι

Η Μόντσα, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατάφερε να προβιβαστεί στη Serie A, για πρώτη φορά στα 110 χρόνια της ιστορίας της, σηματοδοτώντας τη μεγάλη επιστροφή του… «Καβαλιέρε» στα μεγάλα σαλόνια του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Στο άκουσμα του ονόματος της πόλης, Μόντσα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι, σχεδόν αβίαστα, θα σκεφτούν την πίστα της Formula 1, όπου και έχουν γραφτεί «χρυσές» σελίδες στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ωστόσο, από το βράδυ της Κυριακής (29/05), η συγκεκριμένη περιοχή της Περιφέρειας της Λομβαρδίας, έχει ακόμη έναν λόγο για να είναι υπερήφανη.

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Μόντσα, έπειτα από μια αναμέτρηση που παρέπεμπε σε «θρίλερ», επικράτησε 4-3 στην παράταση της Πίζα, εξασφαλίζοντας, την άνοδο στην
Serie Α, για πρώτη φορά στην ιστορία της, έπειτα από 110 χρόνια ύπαρξης.

Είναι όμως τυχαία, αυτή η… «αργοπορία» της να αναδειχθεί; Η απάντηση, είναι αρνητική, αφού στο χτίσιμο της, συνέβαλε, ένας ιστορικός ποδοσφαιρικός παράγοντας, για τη γειτονική χώρα. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια, με συνοδοιπόρο του, τον επί χρόνια συνεργάτη του, στη μεγάλη Μίλαν, Αντριάνο Γκαλιάνι.

Η ημέρα της «αλλαγής»
0ac7951d24.jpg

To ημερολόγιο έγραφε 28 Σεπτεμβρίου 2018, όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναλάμβανε με κάθε επισημότητα, τα διοικητικά ηνία της Μόντσα, με σκοπό την άνοδο και την καθιέρωση της , στην ποδοσφαιρική «ελίτ» της γειτονικής μας χώρας. Άλλωστε ο «καβαλιέρε», γνώριζε πως θα καταφέρει, να κάνει ένα σύλλογο επιτυχημένο, μιας και αρκετά χρόνια νωρίτερα, μετέτρεψε τη Μίλαν, σε ποδοσφαιρικό «γίγαντα». Συγκεκριμένα, με τους «ροσονέρι» ο Ιταλός τέως πρωθυπουργός, είχε καταφέρει να κατακτήσει συνολικά 28 τίτλους.

Παρόλα αυτά, ο έμπειρος διοικητικός ηγέτης, έχει πάντοτε μαζί του δυο ακόμη γνώριμους και πιστούς του συνεργάτες. Ο μικρότερος αδερφός του Πάολο Μπερλουσκόνι, αλλά και ο επί σειρά ετών εκτελεστικός διευθυντής της Μίλαν, Αντριάνο Γκαλιάνι, είναι εκείνοι που πλαισιώνουν τον Σίλβιο, στο έργο του.


Οι πρώτες «αναγνωριστικές» κινήσεις

Μπορεί ο Μπερλουσκόνι να ανέλαβε τέσσερα χρόνια πριν την Μόντσα, ωστόσο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022, έχει προβεί σε σωρεία αλλαγών στο Κομουνάλε Μπριαντέο. O 84χρονος, ιδιοκτήτης, από τις πρώτες του στιγμές, ως επικεφαλής, θέλησε να προσδώσει την ταυτότητα του στο σύλλογο, ο οποίος το 2018, αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία.

Πρώτη του κίνηση, η απόλυση του Μάρκο Τζαφαρόνι, από την τεχνική ηγεσία και η πρόσληψη, του βετεράνου άσου και προπονητή της Μίλαν, Κριστιάν Μπρόκι, o οποίος συνέβαλε στην άνοδο της ομάδας στη δεύτερη κατηγορία, αλλά αποπέμφθηκε το καλοκαίρι του 2021, καθώς δεν κατάφερε να ανεβάσει την ομάδα στην Serie A.

Στα μεταγραφικά, μέσα σε 974 ημέρες, από τον Ιανουάριο του 2019 έως και το καλοκαίρι του 2021, ενσωματώθηκαν στην ομάδα 103 ποδοσφαιριστές, ενώ αποχώρησαν 101, συμπεριλαμβανομένων και των δανεικών.

Η επιστροφή στη δεύτερη κατηγορία και η αλλαγή επιπέδου.

Kevin-Prince-Boateng-balotelli-710x477.jpg

Kαλοκαίρι του 2020 και η Μόντσα, επιστρέφει στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας μετά από 20 χρόνια. Ο προβιβασμός στη Serie B, σηματοδότησε την ανάγκη για αλλαγές και νέες απαιτήσεις, τόσο στο οικονομικό σκέλος, όσο και στο αγωνιστικό. Ωστόσο, ο πρώτος στόχος είχε ήδη επιτευχθεί.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατάφερε να ντύσει στα κόκκινα, δύο έμπειρους αλλά συνάμα ιδιαίτερους ποδοσφαιριστές. Τον αμφιλεγόμενο, Μάριο Μπαλοτέλι και τον ιδιάζοντα Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ, ανεβάζοντας, αυτόματα το επίπεδο, τόσο του συλλόγου, όσο και της λίγκας. Φυσικά, κομβικό ρόλο στις δύο μεταγραφές, είχε ο αείμνηστος Μίνο Ραϊόλα.

 


Αμφότεροι οι Mπαλοτέλι και Μπόατενγκ, με πολλές παραστάσεις στο ευρωπαϊκό στερέωμα, είχαν στις πλάτες τους το βάρος, της πόλης, του οργανισμού και του Μπερλουσκόνι, καθώς ποτέ τους δεν τους χαρακτήρισε ο ρόλος του ηγέτη, μέχρι τότε.

 

Παρόλα ταύτα, δεν κατάφεραν με τις, μέτριες, εμφανίσεις τους, να βοηθήσουν την Μόντσα να ανέβει για πρώτη φορά στη Serie Α κι έτσι αποχώρησαν από το σύλλογο το καλοκαίρι του 2021, για την Nτεμιρσπόρ και την Χέρτα Βερολίνου αντίστοιχα.

Επιτέλους… ευτυχία

Screenshot_20220529_233735_com.dazn.jpg

Η δεύτερη σεζόν, της ομάδας της Μόντσα στη Serie B, ήταν η τρανή απόδειξη, ότι ο Μπερλουσκόνι, δεν είχε θέσει κανέναν άλλο στόχο, εκτός από εκείνο τις ανόδου, στην πρώτη κατηγορία. Επιπλέον, μεταγραφές ουσίας, έμπειρων ποδοσφαιριστών αλλά και ταλαντούχων, όπως ο Ουρουγουανός, Γκαστόν Ραμίρεζ, ο Πέδρο Περέιρα από τη Μπενφίκα αλλά και ποδοσφαιριστών γηγενών που γνώριζαν αρκετά την ιταλική πραγματικότητα, όπως Λούκα Καλντιρόλα και Λούκα Μαρόνε. Στον πάγκο της ομάδας, ο Τζιοβάνι Στρόπα, «πρωτομάστορας» και θεμελιωτής, της ανόδου της Κροτόνε στη Serie A, το 2021.

 

Τα απαιτούμενα αποτελέσματα, ήρθαν και η Μόντσα, μπήκε στα play off ανόδου. Δύο νίκες επί της Μπρέσια με το ίδιο σκορ (2-1) και τελικός απέναντι στην άσημη Πίζα.

Στην πρώτη αναμέτρηση, η ομάδα του «Καβαλιέρε» επικράτησε με 2-1 στο Κομουνάλε Βιαντέο, ανατρέποντας το 0-1 του πρώτου λεπτού και παίρνοντας παράλληλα, βραχεία κεφαλή για την άνοδο.

Ο επαναληπτικός «τελικός», ήταν συγκλονιστικός, καθώς το 3-2 υπέρ της Πίζα, στην κανονική διάρκεια, οδήγησε το παιχνίδι στην παράταση, εκεί όπου η ομάδα του Μπερλουσκόνι, με ιστορική ανατροπή, επικράτησε με 4-3, σφραγίζοντας την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 110 χρόνια ζωής του συλλόγου.

Έτσι, η νύχτα της 29ης Μαϊου του 2022, αποτελεί «ορόσημο» στην ιστορία της Μόντσα, η οποία, από μια πόλη «Βασίλισσα» της Formula 1, μετατράπηκε σε «σταχτοπούτα» της Serie A, με την αρωγή του παθιασμένου ποδοσφαιρόφιλου και επιτυχημένου παράγοντα, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Γιώργος Ζαχαρίου

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0