Football Talk

Finalissima: Η αναβίωση του τροπαίου «Αρτέμιο Φράνκι» στο αντίο του σπουδαίου Τζόρτζιο Κιελίνι! (video)

Finalissima: Η αναβίωση του τροπαίου «Αρτέμιο Φράνκι» στο αντίο του σπουδαίου Τζόρτζιο Κιελίνι! (video)

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, με το τρόπαιο «Αρτέμιο Φράνκι» να επανέρχεται στο προσκήνιο... 29 χρόνια μετά. Το Wembley θα ανοίξει τις πύλες του ώστε να φιλοξενήσει τις πρωταθλήτριες Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής, σε μία αναμέτρηση με ιστορικό υπόβαθρο 35 ετών!

Το όνομα του Αρτέμιο Φράνκι κοσμεί τόσο το γήπεδο της Φιορεντίνα όσο και της Σιένα, προς τιμήν του συγχωρεμένου, εμβληματικού προέδρου της ιταλικής ομοσπονδίας ο οποίος έχασε την ζωή του στον δρόμο που ενώνει τις δύο πόλεις. Εις την μνήμη του δόθηκε και το όνομα του τροπαίου Finalissima, της παρελθοντικής αναμέτρησης που πραγματοποιούταν ανάμεσα στους τροπαιούχους του Euro και του Copa America.

Φέτος λοιπόν, αμφότερες η UEFA και η CONMENBOL αποφάσισαν να αναβιώσουν το σπουδαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού, με την μοίρα να φέρνει τις Ιταλία και Αργεντινή να ετοιμάζονται να βγάλουν τα «ξίφη» τους, με σκοπό να αναμετρηθούν για το «στέμμα» του πρωταθλητή κόσμου. Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η τοποθεσία, το ιστορικό Wembley, εκεί όπου στην «Μέκκα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αναμένεται να εξελιχθεί μία παράσταση υψηλού επιπέδου. 

Σε περίπτωση δε που κάποιος πραγματοποιήσει ιστορική αναδρομή, θα συνειδητοποιήσει ότιη διοργάνωση έχει πραγματοποιηθεί μονάχα δύο φορές, με την Γαλλία (1993) αλλά και την σημερινή φιναλίστ «αλμπισελέστε» (1985)  να αποτελούν τις μόνες ομάδες που το έχουν κατακτήσει. Έτερες φιναλίστ οι Δανία και Ουρουγουάη, με την «σκουάντρα ατζούρα» να γίνεται πλέον η πέμπτη ομάδα στην ιστορία του θεσμού που βάζει το όνομα της στην λίστα.

Πέραν όμως των διαδικαστικών του ζητήματος, η αίγλη της αναμέτρησης έγκειται στο background των δύο μονομάχων. Δύο χώρες που εκτός της πλούσιας ποδοσφαιρικής τους ιστορίας, διατηρούν και πολιτισμικούς δεσμούς, συντηρώντας μέχρι και σήμερα μία εξαιρετική μεταξύ τους σχέση. Και πως να συμβεί το αντίθετο, όταν πάνω από 25 εκ. Αργεντίνοι κρατούν καταβολές από την μεσογειακή χώρα.
8_26.jpg

Η ισπανική κατοχή, ανάγκασε τους Ιταλούς να ταξιδέψουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ενώ ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος βρήκε τους Λατινοαμερικάνους να στηρίζουν την Ιταλία τόσο οικονομικά όσο και με έμψυχο ανθρώπινο δυναμικό. Τα αίτια βέβαια όχι και τα πιο ηθικά, καθώς η συνεργασία τους πήγαζε από την συμπάθια του προέδρου Χουάν Βερόν στο πρόσωπο του Μπενίτο Μουσολίνι

Επιστροφή όμως στα αμιγώς ποδοσφαιρικά, εκεί όπου πίσω από το τρόπαιο κρύβεται μία ιστορική στιγμή. Ο λόγος για το τελευταίο «αντίο» του Τζόρτζιο Κιελίνι, ο οποίος μετά από 18 χρόνια παρουσίας με την εθνική, βάζει τέλος στην καριέρα του με το εθνόσημο. Διανύοντας το 38ο έτος της ζωής του και αφού έχει ήδη αποχωρήσει από την Γιουβέντους, δήλωσε επίσημα ότι το «Finalissima» θα αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» με την φανέλα της πατρίδας του. Λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του Euro, φεύγει χορτασμένος, με το Λονδίνο να του ετοιμάζει μία πολύ θερμή αποχαιρετιστήρια ατμόσφαιρα.
zorzx1.jpg

Τα κίνητρα και των δύο μεγάλα, καθώς από την μία υπάρχει η παθιασμένη Αργεντινή, η οποία με νίκη επικυρώνει την ισχυρή επιστροφή της στην ελίτ του ποδοσφαιρικού χάρτη, ενώ στην αντίπερα όχθη υπάρχει η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι, η οποία έχει 35 ολόκληρα χρόνια να κερδίσει τους αντιπάλους της. 

Ραντεβού με την ιστορία λοιπόν για τα δύο αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, στην επιστροφή του τροπαίου «Αρτέμιο Φράνκι», με τον κόσμο να μην μπορούσε να φανταστεί καλύτερο ζευγάρι. Το αν θα επιβεβαιωθεί η φήμη και η ποιότητα των δύο ομάδων θα φανεί πολύ σύντομα, στο τερέν του καθηλωτικού σταδίου Wembley!

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0