Football Talk

Τελικά η σεζόν της Λίβερπουλ είναι επιτυχημένη ή όχι;

Τελικά η σεζόν της Λίβερπουλ είναι επιτυχημένη ή όχι;

Η αγωνιστική περίοδος 2021-22 ολοκληρώθηκε και επίσημα, μετά το σφύριγμα της λήξης του τελικού του Champions League. Η Λίβερπουλ κατέκτησε το FA Cup και το Λιγκ Καπ, την ώρα που έχασε το πρωτάθλημα για έναν βαθμό και την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση από την «θρυλική» Ρεάλ Μαδρίτης, που έφτασε τα 14 τρόπαια. Η παρέλαση των «κόκκινων» ξεκινά σε μερικές ώρες, αλλά η σεζόν είναι επιτυχημένη ή όχι;

Το σφύριγμα της λήξης του τελικού του Champions League ακούγεται στο Παρίσι και η Ρεάλ Μαδρίτης πανηγυρίζει το 14ο τρόπαιό της στον θεσμό, επικρατώντας με 1-0 της Λίβερπουλ, χάρη στο γκολ του Βινίσιους.

Οι Μαδριλένοι έδιναν την αίσθηση πως είχαν την τεχνογνωσία και πως από την στιγμή που είχαν σε μεγάλο βράδυ τον Κουρτουά, πιθανότατα θα «έραβαν» το 14ο! Το προβάδισμα που πήραν ενίσχυσε τις πιθανότητές τους και από εκεί και πέρα έπρεπε να κρατήσουν στο «μηδέν» την Λίβερπουλ.

Δύσκολο εγχείρημα αν αναλογιστεί κανείς πως αυτό συνέβη μετρημένες φορές σε ολόκληρη την χρονιά (Λίβερπουλ – Ίντερ 0-1, Λέστερ – Λίβερπουλ 1-0, Άρσεναλ - Λίβερπουλ 0-0), αλλά οδηγός για να πραγματοποιηθεί ήταν οι τελικοί των «κόκκινων» στο FA Cup και το Λιγκ Καπ.

Εκεί που κατέκτησαν αμφότερα στο Wembley, αλλά δεν βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα, σε συνολικά 240 αγωνιστικά λεπτά. Ωστόσο, στην διαδικασία των πέναλτι ήταν ψυχραιμότεροι και κατάφεραν να πάρουν το πρώτο τους FA Cup μετά από 16 χρόνια, με… ελληνική υπογραφή, και το Λιγκ Καπ, που στο τέλος της σεζόν, σαφώς και λογίζεται ως μία σημαντική κατάκτηση.

Και η Ρεάλ Μαδρίτης τα κατάφερε, παρά το γεγονός πως η Λίβερπουλ έμοιαζε να κυριαρχεί στο Παρίσι. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ διεύρυνε το σερί της δίχως γκολ στα 330 αγωνιστικά λεπτά και το 1-0 διατηρήθηκε μέχρι τέλους.

 


Στην απονομή του τίτλου, οι παίκτες της Λίβερπουλ έμοιαζαν εξουθενωμένοι και συντετριμμένοι. Ο Φαν Ντάικ και ο Αλεξάντερ Άρνολντ έκλαιγαν, ο Κώστας Τσιμίκας κοιτούσε αποσβολωμένος, ο Σαντιό Μανέ φημολογείται πως ανακοίνωσε το αντίο του και ο Γιούργκεν Κλοπ είπε πως είναι τόσο σίγουρος για την ομάδα που κοουτσάρει, που σε έναν χρόνο από τώρα, η Λίβερπουλ θα παίξει ξανά στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

 

Το ζήτημα είναι όμως αν η σεζόν είναι επιτυχημένη ή όχι. Οι περισσότεροι θα πουν πως η φετινή χρονιά ήταν η κορυφαία στην σύγχρονη ιστορία της Λίβερπουλ. Έπαιξε όσα ματς ήταν διαθέσιμα, αποτέλεσε την πρώτη ομάδα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που κατέκτησε το Λιγκ Καπ και διεκδικούσε όλους τους τίτλους τον Μάιο, έχασε στον πόντο το πρωτάθλημα και έφτασε στον τελικό του Champions League.

Παράλληλα, η πορεία της στην Premier League ήταν εξαιρετική. Το -14 του Ιανουαρίου από τη Μάντσεστερ Σίτι έφτασε στον… πόντο και αν η Άστον Βίλα είχε καταφέρει να αποσπάσει έστω και τον βαθμό στο Έτιχαντ, προηγούμενη με 2-0 στο 75’, τότε το πρωτάθλημα θα είχε βαφτεί «κόκκινο».  Δεν έγινε όμως…

Όσον αφορά το Champions League, η Λίβερπουλ έγινε η πρώτη ομάδα που ολοκλήρωσε με 6/6 την διαδικασία των ομίλων. Προκρίθηκε ως πρώτη από τον όμιλό της, ξεπέρασε τα εμπόδια της Μπενφίκα, της Ίντερ και της Βιγιαρεάλ με χαρακτηριστική ευκολία, αν και βρέθηκε να χάνει με 2-0 από τους Ισπανούς στον επαναληπτικό, και παρευρέθηκε στον τελικό του θεσμού, χαρίζοντας στον Κλοπ την 4η του ευκαιρία να φτάσει στο 2ο Champions League της καριέρας του.

Ούτε τώρα όμως… Συνεπώς, η Λίβερπουλ ναι μεν έπαιξε όλα τα ματς, διεκδίκησε τα πάντα, έφτασε μία ανάσα από όλα και κατέκτησε τα δύο εγχώρια Κύπελλα, όμως της έμεινε μία «πικρία».

Ο λόγος πιθανότατα είναι ότι έφτασε σε όλα στο… χιλιοστό. Δύσκολα θα ξεχάσει το 2-2 με την Μπράιτον και το 3-3 με την Μπρέντφορντ, δύσκολα θα λησμονήσει ο Σαλάχ το χαμένο πέναλτι με την Λέστερ και πολύ πιο δύσκολα θα μπορέσει ο Αιγύπτιος να αντιληφθεί πώς ο Τιμπό Κουρτουά κατάφερε να ανταπεξέλθει στην στιγμή του 80ου λεπτού.

Όπως και να έχει, η σεζόν, στο τέλος της ημέρας είναι επιτυχημένη και αν δούμε το ζήτημα πιο σφαιρικά, είναι πιο επιτυχημένη από οποιαδήποτε άλλη αγγλική ομάδα. Η Μάντσεστερ Σίτι πήρε μόνο το πρωτάθλημα και υπέστη έναν οδυνηρό αποκλεισμό στο Μπερναμπέου, η περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, Τσέλσι, τερμάτισε 3η, έχασε δύο τελικούς, και βίωσε επίσης αποκλεισμό – σοκ από την Ρεάλ Μαδρίτης, η Τότεναμ δεν διεκδίκησε κανέναν τίτλο και η Άρσεναλ συμβιβάστηκε με την 5η θέση και την επιστροφή στην Ευρώπη.

Αν λοιπόν μετράμε τις κατακτήσεις, η Λίβερπουλ είναι η πιο επιτυχημένη αγγλική ομάδα στην φετινή σεζόν, σε όλες τις διοργανώσεις. Αν μετράμε τον αριθμό των παιχνιδιών, το ίδιο. Έχει κάθε δικαίωμα λοιπόν να κάνει παρέλαση και να δώσει στον κόσμο της την υπόσχεση, πως όσα έλαβαν χώρα φέτος, θα επαναληφθούν. Απλώς, στο πούλμαν θα υπάρχει και η κούπα με τα μεγάλα αυτιά!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0