Football Talk

Η Μπόκα Τζούνιορς έδωσε άλλοθι στην έμφυλη βία (video)

Η Μπόκα Τζούνιορς έδωσε άλλοθι στην έμφυλη βία (video)

Η Μπόκα Τζούνιορς κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Αργεντινή, αλλά δέχεται κριτική για το γεγονός πως υπολογίζει κανονικά έναν ποδοσφαιριστή που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της συντρόφου του και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως ο τίτλος αυτός λειτούργησε ως κάλυψη ενός μεγαλύτερου προβλήματος που ταλανίζει το ποδόσφαιρο της χώρας, την έμφυλη βία.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Φαινόταν πως θα ήταν μια αποτυχημένη χρονιά για την Μπόκα Τζούνιορς. Ο θρύλος του αργεντίνικου ποδοσφαίρου δεν περνούσε τις καλύτερες ημέρες, την ώρα που η αιώνια αντίπαλος Ρίβερ Πλέιτ με τον Μαρσέλο Γκαγιάρδο στον πάγκο έδειχνε για άλλη μια φορά να είναι το μεγάλο φαβορί για να φτάσει στην κορυφή. Οι «χενέιζες» όμως βελτιώθηκαν κατά την διάρκεια του τουρνουά και κατάφεραν στο τέλος με το εμφατικό 3-0 να επικρατήσουν της Τίγκρε στον τελικό και να προσθέσουν άλλο ένα τίτλο στην τροπαιοθήκη  της. Οι παίκτες της Μπόκα το γιορτάζουν με την ψυχή τους. Το κλίμα θα έπρεπε να είναι πανηγυρικό. Όχι όμως για όλους. Υπάρχουν ορισμένοι που δεν ταυτίζονται με τους πανηγυρισμούς και προσπαθούν να κλείσουν την τηλεόραση και δικαίως. Και αυτό γιατί στην Μπόκα Τζούνιορς υπάρχει μια παραφωνία που λέγεται Σεμπαστιάν Βίγια. Ο Βίγια είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας, ο οποίος όμως έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ της χώρας με τον χειρότερο τρόπο για την εξωαγωνιστική του δράση. Και όχι μόνο μία φορά. Για όσους δεν γνωρίζουν ο Κολομβιανός άσος βρίσκεται αυτή την στιγμή υπό έρευνα για σεξουαλική επίθεση και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη καταγγελία εναντίον του.

boca_1.jpg

Η Αργεντινή είναι από τις χώρες που παγκοσμίως υποφέρουν από την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία πλήττοντας ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα κορίτσια. Έρευνες έχουν δείξει πως κάθε 23 ώρες στην χώρα του τάνγκο συντελείται και μία γυναικοκτονία και σε συνδυασμό με την ανυπαρξία κοινού ορισμού της έμφυλης βίας και κοινών κανόνων για την αντιμετώπισή της συμβάλουν στη διαιώνιση του προβλήματος. Ο αριθμός των γυναικών οι οποίες δολοφονήθηκαν εξαιτίας του φύλου τους έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας το διάστημα που επιβάλλονται τα μέτρα περιορισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια χώρα η οποία μόλις πριν δύο χρόνια νομιμοποίησε την ασφαλή και δωρεάν άμβλωση.

Σύμφωνα με έκθεση της Human Rights Watch, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στην Αργεντινή από 371.965 έως 522.000 εκτρώσεις, υπό επικίνδυνες συνθήκες, με το φόβο της ποινικής δίωξης. Στα τελευταία 40 χρόνια πάνω από 3.000 γυναίκες πέθαναν έπειτα από παράνομη έκτρωση και 39.000 καταλήγουν στο νοσοκομείο κάθε χρόνο λόγω επιπλοκών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που αναφέρονται στην εφημερίδα El Pais. Καταλαβαίνει κανείς πως το πρόβλημα είναι τεράστιο.

Κι εδώ έρχεται το άλλο πρόβλημα του ποδοσφαίρου και πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά καλύπτοντας κάτω από το χαλάκι ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την χώρα. Ο Βίγια έχει δεχτεί όχι μία, αλλά δύο καταγγελίες για έμφυλη βία. Θα περίμενε κανείς ο 26xχρονος άσος να τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του. Τουλάχιστον ένας σύλλογος που σέβεται την ιστορία και τις αρχές του αυτό θα έκανε. Όχι όμως η Μπόκα σε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της σύγχρονης ιστορίας της. Το ίδιο το κλαμπ δεν μπήκε ποτέ στην διαδικασία να θέσει τον παίκτη εκτός ομάδας, ενώ μάλιστα με αναρτήσεις στα social media του εύχονταν και χρόνια πολλά για τα γενέθλιά του.

Ο ρόλος των ομάδων στην κοινωνία

Η κατάκτηση του τροπαίου δεν μπορεί να σβήσει τις καταγγελίες. Η Μπόκα Τζούνιορς ως θεσμός, και γενικά το ποδόσφαιρο της Αργεντινής, πρέπει να ξανασκεφτούν τον ρόλο τους στην κοινωνία και τις ευθύνες που έρχονται με τον ρόλο τους. Μπορεί κάποιος με δύο καταγγελίες για βία κατά των γυναικών, σε μια χώρα όπου σημειώνεται γυναικοκτονία κάθε 23 ώρες, να συνεχίσει να βρίσκεται κανονικά στον αγωνιστικό χώρο και να παίζει ποδόσφαιρο χωρίς να συμβαίνει το παραμικρό; Μπορούν να θυσιαστούν τα πάντα στο βωμό μιας επιτυχίας, ενός τίτλου; Τι μήνυμα μπορεί να σταλεί όταν κάποιος βλέπει έναν άνθρωπο που κατηγορείται για τέτοια εγκλήματα να πανηγυρίζει και να κάνει τον γύρο του θριάμβου με την λαοφιλέστερη ομάδα της Λατινικής Αμερικής;

Η Μπόκα λατρεύεται από εκατομμύρια ανθρώπους. Για πολλά αγόρια και κορίτσια, τα πρότυπά τους είναι αυτοί οι έντεκα τύποι στο γήπεδο. Τι εικόνα δημιουργεί η ξεκάθαρη θέση του συλλόγου που κρατά τον Βίγια και του δίνει μάλιστα και φανέλα βασικού στον τελικό του πρωταθλήματος; Δυστυχώς όμως έτσι λειτουργεί το αργεντινικο ποδόσφαιρο, αποτελεί μία από τις παθογένειές της.  Όπως είπαμε αυτή είναι η δεύτερη καταγγελία κατά του ίδιου παίκτη. Τον Αύγουστο του 2020, όταν λόγω της πανδημίας δεν υπήρχαν αθλητικές δραστηριότητες, ο Βίγια είχε συλληφθεί μετά από καταγγελία της πρώην συντρόφου του. Η πρώτη αντίδραση του συλλόγου ήταν να μην κάνει κάτι, παρά μόνο «να τεθεί στη διάθεση του θύματος και της δικαιοσύνης». Μια εβδομάδα αργότερα η κατάσταση άλλαξε. Ο πρόεδρος των «Γενοβέζων» Χόρχε Αμόρ Αμεάλ δήλωσε ότι ακόμα και αν κριθεί ένοχος δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσει να αγωνίζεται γιατί όπως εξήγησε: «Αν είναι ένοχος, πρέπει να θεραπευτεί και τελειώνει εκεί η ιστορία». Η τελική απόφαση όμως μετά και την γενική κατακραυγή ήταν να τον θέσει εκτός ομάδας. Ποια όμως ήταν η σημαντική λεπτομέρεια που όλοι ξεχνάνε; Τον Αύγουστο του 2020 δεν υπήρχαν αγωνιστικές υποχρεώσεις λόγω covid.

villa_violencia.jpg

Η υποκρισία της Μπόκα

Με την επιλογή της να τον υπολογίζει η Μπόκα Τζούνιορς έδειξε ξεκάθαρα ποιες είναι οι  προτεραιότητες της. Η κατάκτηση τίτλων και το οικονομικό της συμφέρον πάνω από τον ίδιο τον άνθρωπο. Την ώρα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει με μια απλή απόφαση το ποδόσφαιρο ως όχημα για την οικοδόμηση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας, προτίμησε να έχει κανονικά τον Βίγια σε μια προσπάθεια να αυξήσει ακόμα περισσότερο την χρηματιστηριακή του αξία αφού ο Κολομβιανός θεωρείται από αυτούς που μπορούν να κάνουν μεταγραφή στην Ευρώπη.

Το άσχημο στην υπόθεση αυτή είναι πως αρκετές φεμινιστικές ομάδες οπαδών της Μπόκα είχαν υποστηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητα του Αμεάλ στις εκλογές του συλλόγου και συνέβαλαν στην εκλογή του ενώ από την πλευρά της και η ίδια η διοίκηση είχε τονίσει πως στις ενέργειες της θα ήταν να συμβάλει στην ενίσχυση της ισότητας, στον σεβασμό των γυναικών και να προβάλει το τεράστιο πρόβλημα της έμφυλης βίας. Όλα αυτά βέβαια στην θεωρία, αφού η υπόθεση του Βίγια εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον σύλλογο. «Η Μπόκα Τζούνιορς τονίζει την δέσμευσή της στις αξίες της ισότητας και του σεβασμού, θεωρώντας τον σύλλογο ως βασικό κοινωνικό παράγοντα για την καταπολέμηση και την εξάλειψη της έμφυλης βίας», τόνιζε στην ανακοίνωση της όταν έγινε γνωστή η σύλληψη του 26χρονου άσου της. Το θέμα είναι ότι οι πράξεις της έμειναν στην ανακοίνωση.

Η έλλειψη αποφασιστικότητας σχετικά με τις περιπτώσεις έμφυλης βίας από ποδοσφαιριστές δεν αφορά αποκλειστικά τους πρωταθλητές Αργεντινής, αλλά είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει εν γένει το ποδόσφαιρο της εν λόγω χώρας. Πλέον, είναι καθημερινές οι φωνές που ζητάνε να γίνει μια μεγάλη συζήτηση στην οποία θα πρέπει να λάβουν μέρος όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Από τους διοικούντες που δεν ενεργούν άμεσα μέχρι και τους ίδιους τους οπαδούς που σε πολλές περιπτώσεις κάνουν τα στραβά μάτια όταν συμβαίνει στις ομάδες τους.

villa_1.jpg

Ορισμένοι προσπαθούν να διαχωρίσουν το ποδόσφαιρο τονίζοντας πως ότι συμβαίνει εκτός αθλήματος θα πρέπει να μένει στην άκρη. Και αυτό είναι το λάθος γιατί το ποδόσφαιρο είναι πολύ περισσότερα από ένα άθλημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα κοινωνικό φαινόμενο. Γι αυτό και οι δηλώσεις του ανθρώπου που μαζί με τον Μαραντόνα αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα είδωλα της Μπόκα, Χουάν Ρικέλμε, ήταν ένα τεράστιο φάουλ. «Όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο μιλάμε για ποδόσφαιρο. Μισούμε το άλλο θέμα και δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε αυτή την στιγμή». Ακόμα και σε ερώτηση για το αν η Μπόκα με την στάση της δείχνει να έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του ποδοσφαιριστή της ο διοικητικός ηγέτης δεν απάντησε ξεκάθαρα. «Όλους μας ενοχλεί αυτό (η έμφυλη βία), εμένα, εσένα».

Τόσο πολύ ενοχλούνται που κάνουν αναφορά με το ουδέτερο αυτό. Εμφυλη βία λέγεται κι έχει ριζωθεί για τα καλά στο άθλημα. Και τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία. Το περιστατικό του Βίγια και όλες οι άλλες περιπτώσεις έμφυλης βίας στο αργεντίνικο ποδόσφαιρο, πρέπει να είναι μια ευκαιρία για να πάψει να είναι «το αυτό». Να ανοίξει η συζήτηση, να γίνει ορατό το πρόβλημα. Γιατί το ποδόσφαιρο έχει την δύναμη να το κάνει ορατό και να συμβάλει βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας. Και αν τελικά δεν τα καταφέρει τότε θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση πολλών πραγμάτων όπως για το τι πρότυπα και είδωλα θέλουμε στα γήπεδα και την κοινωνία.




www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0