Football Talk

Άχαστος ο Μουρίνιο σε ευρωπαϊκούς τελικούς, το έκανε ξανά! (video)

Άχαστος ο Μουρίνιο σε ευρωπαϊκούς τελικούς, το έκανε ξανά! (video)

Το 5/5 σε ευρωπαϊκούς τελικούς έκανε ο Ζοζέ Μουρίνιο με τη νίκη της Ρόμα, 1-0 επί της Φέγενορντ, στον πρώτο τελικό του UEFA Conference League, στα Τίρανα.

Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν με τον τρόπο παιχνιδιού του ή τα mind games του, μπορεί να δέχεται κριτική για πολλά και διάφορα όμως κανένας δεν δύναται να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητά του σε ευρωπαϊκούς τελικούς. Ακόμα και αν χρειάστηκε την συνεισφορά των δοκαριών στο Κομπετάρε Αρένα.

Το«κοκκαλάκι της νυχτερίδας» φαίνεται πως διαθέτει ο Special One. Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει εξελιχθεί σε μετρ του είδους αφού μετρά πέντε κατακτήσεις ευρωπαϊκών τροπαίων σε ισάριθμους τελικούς. Μονάχα στα Super Cup αποτυγχάνει (0/3), με το διακύβευμα βέβαια να είναι σαφώς μικρότερης σημασίας εκεί.

Η αρχή έγινε τη σεζόν 2002-03 με την Πόρτο για το Κύπελλο UEFA. Οι «δράκου» έφτασαν μέχρι το τέλος του δρόμου και πανηγύρισαν την κατάκτηση του τροπαίου στη Σεβίλλη και το Στάδιο Λα Καρτούχα, απέναντι στη Σέλτικ με σκορ 3-2. Μαζί τους και ο 40χρονος τότε Μουρίνιο, το πρώτο μιας μακράς πορείας.

Η συνεργασία των δυο πλευρών έφερε και άλλη επιτυχία, μεγαλύτερη αυτή τη φορά, μόλις την επόμενη χρονιά. Η Πόρτο έφτασε ξανά τα 13 παιχνίδια στην Ευρώπη για το Champions League βέβαια και στέφθηκε πρωταθλήτρια πάσης Ευρώπης στη Βέλτινς Αρένα της Κοιλάδας του Ρουρ, την 26η Μαΐου του 2004, «σκορπίζοντας» με 3-0 την Μονακό. Εκείνη τη βραδιά, ο Μουρίνιο έκανε το 2/2.

Το απόλυτό του σε τελικούς ευρωπαϊκής διοργάνωσης συνεχίστηκε και το 2010 ως προπονητής της Ίντερ. Το «τρένο των νερατζούρι» αφού απέκλεισε την πανίσχυρη Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά, έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου και «έσβησε τις μηχανές» μονάχα μετά το 2-0 στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου επί της Μπάγερν Μονάχου.

Έπρεπε να περάσουν επτά ολόκληρα χρόνια για να ζήσει έναν ακόμα τελικό ο Πορτογάλος, με το αποτέλεσμα όμως να είναι και πάλι το ίδιο. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με εκείνον στο τιμόνι, κέρδισε τον Άγιαξ στον τελικό της Στοκχόλμης το 2017, με 2-0, και το σερί του Special One συνεχίστηκε.

Στην πρώτη του χρονιά στη Ρώμη, οδήγησε τους «τζιαλορόσι» στην κατάκτηση του UEFA Conference League, του δεύτερου ευρωπαϊκού τίτλου στην ιστορία τους μετά από ένα Κύπελλο Εκθέσεων το 1961. Ταυτόχρονα, ο ίδιος έκανε το εντυπωσιακό 5/5 σε τελικούς, δείχνοντας ότι έχει το know how σε τέτοιες αναμετρήσεις που δίνουν τίτλο.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0