Football Talk

Φέγενορντ: Από το Μιλάνο μέχρι τα Τίρανα διαμεσολάβησαν 52 χρόνια, τέσσερις τελικοί και τρεις κατακτήσεις ευρωπαϊκών τίτλων! (video)

Φέγενορντ: Από το Μιλάνο μέχρι τα Τίρανα διαμεσολάβησαν 52 χρόνια, τέσσερις τελικοί και τρεις κατακτήσεις ευρωπαϊκών τίτλων! (video)
Η Φέγενορντ ετοιμάζεται να αγωνιστεί στον πέμπτο ευρωπαίκό τελικό στην ιστορία της και το BN Sports ξετυλίγει τον πάπυρο με τις προηγούμενες συμμετοχές στα κορυφαία ποδοσφαιρικά ραντεβού της «γηραιάς ηπείρου».
To καμάρι του Ρότερνταμ μπορεί να μην είναι δημοφιλές στις νεότερες γεννιές ωστόσο έχει γράψει την δική του ιστορία στις σπουδαίες διασυλλογικές διοργανώσεις. Είτε πρόκειται για το πρωταθλητριών, είτε μιλάμε για το κυπελλούχων (και μετέπειτα UEFA), η Φέγενορντ έχει κατορθώσει να συμμετάσχει σε τέσσερις τελικούς, μετρώντας παράλληλα τρεις κατακτήσεις.
 
Μέσα από τα κορυφαία ραντεβού γεννήθηκαν θρύλοι και δημιουργήθηκε η ζέση των ντόπιων οπαδών, οι οποίοι μέχρι και σήμερα δημιουργούν εκρηκτικές ατμόσφαιρες σε όλα τα γήπεδα της γης. Από την παρθενική συμμετοχή στον τελικό του Μιλάνο, μέχρι τον σημερινό (25/05) στα Τίρανα, ακολουθούν οι σπουδαιότερες ευρωπαϊκές παραστάσεις του συλλόγου.

Φέγενορντ - Σέλτικ 2-1 (Μιλάνο 1970 κύπελλο πρωταθλητριών )

 
Ίσως και η πιο ιστορική βραδιά στην ιστορία τοης ομάδας. Με τον Άγιαξ να ηττάται στον τελικό της περασμένης σεζόν, ο σύλλογος από το Ρότερνταμ κατόρθωσε να γίνει ο πρώτος ολλανδικός που κατακτά το κύπελλο πρωταθλητριών. Μέσω εξαιρετικής κυκλοφορίας της μπάλας και με την ώθηση 30.000 φιλάθλων που παρεβρέθηκαν στο Σαν Σίρο, κατάφερε στην παράταση να φτάσει στον θρίαμβο.
 
Απέναντι της η προ τριετίας (1967) θριαμβέυτρια Σέλτικ, η οποία ευτύχισε μετά από μισή ώρα παιχνιδιού να πάρει προβάδισμα με του Γκέμελ, για να δει μόλις δύο λεπτά αργότερα να ισοφαρίζεται από τον Ίσραελ. Για τους Ολλανδούς ακολούθησαν δύο δοκάρια (μέσω του Χάσιλ) με τον αγώνα να οδηγείται στο έξτρα μισάωρο. Εκεί ο Σουηδός Κίντβαλ έδωσε εκ νέου προβάδισμα στην ομάδα του και μέσα σε κλίμα αποθέωσης χάρισε τον τίτλο στην Φέγενορντ.
 

Φέγενορντ - Ντόρτμουντ 3-2 (Ρότερνταμ 2002 - κύπελλο UEFA)

 
Μέσω ενός πολύ ενδιαφέροντος κράμματος μεταξύ νέων αλλά και έμπειρων ποδοσφαιριστών, η παρέα των Φαν ΠέρσιΤόμασονΚαλού αλλά και φυσικά του Φαν Χόιντονκ, κατόρθωσε να φτάσει σε τελικό μετά από 38 ολόκληρα χρόνια. Απέναντι τους η Ντόρτμουντ των ΛέμανΡοσίτσκιΚόλερ και Αμορόζο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ζευγάρι γεμάτο υποσχέσεις για ποδοσφαιρικό θέαμα.
 
Έτσι και έγινε. Με ισχυρό όπλο το Ντε Κάιπ, την έδρα της, η Φέγενορντ κατόρθωσε να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο επικρατώντας με τελικό σκορ 3-2. Εκμεταλλευόμενη την αριθμητική υπεραριθμία λόγω αποβολής των Γερμανών, βρήκε δύο διαδοχικά γκολ μέσω του σπουδαίου Φαν Χόιντονκ. Η Μπορούσια κατάφερε να αντιδράσει, χάρις το επικύνδινο δίδυμο Κόλερ Αμορόζο, οι οποίοι σκόραραν αμφότεροι, με τον Δανό Τόμασον όμως να λέει τελευταία κουβέντα και να στένει τους ουσιαστικά γηπεδούχους σε πελάγη ευτυχίας.
 

Φέγενορντ - Ρεάλ Μαδρίτης 1-3 (Μονακό 2002 - Super Cup)

 
Ως είθισται, έπειτα από λίγες βδομάδες, οι νικητές του κυπέλλου UEFA αντιμετώπισαν τους αντίστοιχους του Champions League, την Ρεάλ του Ζινεντίν Ζιντάν. Το έργο τους διόλου εύκολο και η διαφορά ποιότητας αποδείχθηκε στο Σταντ Λουί του Μονακό.
 
Ένα αυτογκόλ που σημειώθηκε στο 15ο λεπτό έκανε δυσκολότερο το ήδη απίθανο έργο που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Ολλανδοί, των οποίων οι ελπίδες άρχισαν αν εξανεμίζονται έξι λεπτά αργότερα, όταν ο Ρομπέρτο Κάρλος διπλασίασε τα τέρματα των μαδριλένων. Το σκορ ροκανίστηκε στο δεύτερο μέρος, μέσω του Φαν Χόιντονκ, όμως ακολούθησε ο Γκούτι για να τελειώσει την υπόθεση νίκη. Η πρώτη ήττα της Φέγενορντ σε τελικό και πιθανών και η πιο αναμενόμενη.
 
Εσκεμμένα δεν αναφέρθηκε ο δεύτερος ευρωπαϊκός τίτλος στην ιστορία του συλλόγου, καθώς πρόκειται για τους διπλούς αγώνες που παραγματοποιούταν το 1974 στο κύπελλο κυπελλούχων. Σε μία περίοδο όπου των ποδόσφαιρο της χώρας μεσουρανούσε, η ομάδα κατόρθωσε να κατακτήσει για δεύτερη φορά την Ευρώπη, μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων χρόνων. Απέναντι της η Τότεναμ, η οποία της απέσπασε ισοπαλία με σκορ 2-2 στο Λονδίνο, μόνο για να ηττηθεί στο Ντε Κάιπ (σ.σ. 2-0), με αποτέλεσμα ο τίτλος να οδηγείται και πάλι στην Φέγενορντ.
 
Ώσπου φτάνοντας στο σήμερα και με προπονητή  τον Σλοτ ετοιμάζεται να αγωνιστεί για πέμπτη φορά σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Στο ολοκαίνουριο Air Albania των Τιράνων. Μένει να δούμε αν η Ρόμα του Μουρίνιο θα κατορθώσει να της στερήσει τον τίτλο, ουδάλλως θα μιλάμε για ακόμη έναν θρίαμβο της ομάδας με τις τέσσερις κατακτήσεις σε πέντε ιστορικά ραντεβού.
 
Αντώνης Νιανιάς
www.bnsports.gr
 
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0